7. februar 2019.7. feb 2019.
Veliki požar na Mišaru
ZAPALILO SE POSTROJENjE ZA SKLADIŠTENjE
I TRETMAN OPASNOG OTPADA

Veliki požar na Mišaru

Veliki požar izbio je u utorak u toku noći u firmi “Kemis” na Mišaru. Alarm se oglasio oko 2:40, a na lice mesta je izašlo čak 10 vatrogasnih vozila i 23 vatrogasca. Kolegama iz Šapca u pomoć su pritekle ekipe iz Bogatića. Vladimiraca i Loznice. Povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta velika uprkos ogromnim naporima koje su vatrogasci uložili.
Kemis posluje u okviru “Gorenje Ekologija grupe”. Bavi se sakupljanjem, transportom, skladištenjem i tretmanom neopasnih metalnih i nemetalnih ostataka, kao i opasnog otpada na srpskom tržištu. Takođe organizuju konačna odlaganja ili spaljivanja opasnog otpada za svoje klijente. Angažuju se i u prikupljanju i sterilizaciji infektivnog otpada. “Uz dokazane tehnologije iz drugih firmi Kemis, fokusirali smo se na ograničavanje rizika od infekcije i epidemije bolesti tokom faze transporta” – stoji na njihovom sajtu.
Prema rečima direktora “Kemisa” Zorana Milovanovića skladište opasnog otpada nalazi se u Bačkoj Palanci, dok je u magacinu koji je izgoreo na Mišaru bila plastična ambalaža sa ostacima ulja.
-Plastična ambalaža je od ulja koje se tretira kao opasna materija. Mi tehnologijom suvog leda čistimo burad od ulja. Depozit kupimo i ulja nosimo, a ostalo ide na dalju reciklažu. Skladište opasnih materija je u Bačkoj Palanci, a ovde je samo ambalaža, navodi Zoran Milovanović.
Usled velike toplote metalni delovi krovne konstrukcije su se istopili i urušili pa vatrogasci nisu mogli da uđu u objekat nego su gasili spolja. Zbog toga su dežurali neprekidno tokom cele noći, ali i narednog dana, u sredu.
Tridesetak meštana Mišara, uglavnom iz neposredne blizine firme, okupilo se u sredu ispred “Kemisa” da izrazi svoje nezadovoljstvo, kako zbog novonastale situacije tako i zbog toga što je uopšte dozvoljen rad firmi sa ovakvim delokrugom rada u naseljenom mestu. Kažu da su sakupljali potpise i pisali peticije još pre otvaranja ovog postrojenja.
-Nažalost, bili smo nemoćni. Letos u avgustu smo Ministarstvu za zaštitu životne sredine slali dopis. Izlazio je inspektor i dobili smo odgovor da je sve u redu i da u krugu fabrike nema opasnih materija. Leti zbog smrada ne možemo da otvorimo prozore. Sklanjamo decu iz dvorišta, a zbog ovoga konkretno smo ih sklonili u druga sela kod rodbine. Svako veče spaljuju otpad i tada je nemoguće izaći napolje, rekao je Mladen Bojić, jedan od meštana koji su protestovali.
Tihomir Mirković ističe da im je cilj da se postrojenje zatvori i da više ne radi u naseljenom mestu. Kaže da se za to bore pet godina, koliko “Kemis” tu radi.
-Kome god smo se obraćali niko nije hteo da nam pomogne. Prošle godine mi je uništeno 60 ari graorice. Rekli su mi da odnesem zemlju na analizu, ali biljka se nije sušila od zemlje nego iz vazduha. Sada mi je pšenica crna. Da li to treba da predam nekom mlinu da je samelju u brašno koje će da jedu nečija deca, naveo je Mirković.
Dragan Đurić kaže da mu je kuća udaljena dva kilometra od “Kemisa”, ali da ne može da diše. Ističe da su meštani celog Mišara osetili smrad paljevine.
-Smatram da svemu ovome treba malo ozbiljnije pristupiti. Postavlja se pitanje kako je fabrika ovog tipa mogla da dobije dozvolu za rad u naseljenom mestu. Svuda okolo su kuće. Ovo jeste industrijska zona i ovde je pre bila fabrika nameštaja koja nikome nije smetala. Sad gledamo kako prolaze kamioni sa buradima na kojima su oznake da su unutra opasne materije, navodi Đurić.
Instrument za merenje postavljen je u dvorištu pored fabrike. Kontaktirali smo Ministarstvo zaštite životne sredine ovim povodom, a u odgovoru koji smo dobili je navedeno da će po dobijanju rezultata merenja kvaliteta vazduha inspekcija preduzeti sve mere propisane Zakonom.
Rezultati merenja se očekuju do petka.
Otpad se odlaže po najvišim standardima
“Kemis” je u utorak poslao i saopštenje za javnost u kom se navodi:
-Noćas, u 2 sata i 40 minuta izbio je požar u skladištu plastike u fabrici za preradu otpada Kemis u Šapcu. Odmah su obavešteni Vatrogasna stanica Šabac i Ministarstvo unutrašnjih poslova. U rekordnom roku požar je lokalizovan. Vatrogasna jedinica ostaće na lokaciji do potpunog nestanka dima.
Otpad u fabrici Kemis odlaže se po najvišim evropskim standardima za odlaganje otpada i poseduje najsavremeniji sistem za protivpožarnu zaštitu.
U saradnji sa Vatrogasnom stanicom i Ministarstvom unutrašnjih poslova očekujemo informacije o uzroku požara.
Zahvaljujemo se nadležnim organima na brzoj reakciji i visoko-profesionalo obavljenom poslu.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa