7. februar 2019.7. feb 2019.
POVEĆANE AKCIZE OD PRVOG FEBRUARA

Novi udar na džep

Najteže se u poskupljenja uklapaju male, porodične prodavnice. Dok se u cenu ugrade država, proizvođač, veleprodaja, proizvod do njih dođe po znatno većoj ceni, a zarada im
je minimalna
Iznosi akciza usklađeni su sa rastom potrošačkih cena tokom prošle godine. Nove akcize u primeni su od 1. februara, a njima su obuhvaćeni gorivo, pojedina alkoholna pića i kafa, odnosno sve ono što se u prosečnoj srpskoj kući koristi svakog dana. Da li će i koliko poskupljenje ovo izazvati u maloprodaji ostaje da se vidi u narednim danima.
Izvesno je da su cigarete proizvedene u Nišu u “Filipu Morisu” već poskupele 10 dinara po paklici, iako nisu obuhvaćene ovim usklađivanjem.
Povećane su akcize na derivate nafte: olovni i bezolovni benzin, kao i tečni naftni gas. Akcize na tečni naftni gas su povećane 0,86 dinara po kilogramu, a 1,10 dinara po litri bezolovnog benzina. Ipak, ovo je na pumpama rezultiralo poskupljenjem za oko dva dinara po litri. Cene se još dodatno koriguju u skladu sa cenom na svetskom tržištu nafte, pa se cena goriva menja svakih nekoliko dana i to uglavnom raste.
Akcize su uvećane i na omiljeni srpski napitak, kafu, kao i sve napitke koje je sadrže i to: za prženu 1,58 dinara, a za neprženu 2,28 dinara po kilogramu. Proizvođači će verovatno naći način da nadoknade ovaj dodatni izdatak, a koliko će to koštati po pakovanju kafe u prodavnicama još nije poznato.
Na turbulencije sa cenama goriva svi su navikli, nepušače porast cena cigareta neće pogoditi, a pušače sigurno neće odvići od pušenja. Kafa će nastaviti da se pije. Međutim, nije mali broj onih koje će najviše zaboleti porast akciza na alkoholna pića i to ne bilo koja nego na rakiju i pivo. Akcize na voćne i rakije sa biljem iznose 132,36 dinara po litru, a na rakije od žitarica i drugih poljoprivrednih sirovina čak 337,29 dinara, na ostala jaka alkoholna pića 216,68 dinara, dok će od litre piva 25,61 dinar ići državi po ovoj osnovi.
Najteže se u poskupljenja uklapaju male, porodične prodavnice. Dok se u cenu ugrade država, proizvođač, veleprodaja, proizvod do njih dođe po znatno većoj ceni, a zarada im je minimalna.
-Cene kafe i alkoholnih pića će sigurno rasti, ma koliko da je povećanje akciza. Niko u tom lancu ne želi da izgubi ni dinar. Mi u malim trgovinama zarade imamo koliko da pokrijemo troškove i na kraju smo na nuli, a narod sve teže živi. Najmanje se isplati prodavati cigarete. Skupe su, a najveći deo ode državi. Godišnje plaćamo 8.000 dinara da možemo da ih prodajemo, a posle taj novac ne možemo da zaradimo ni za šest meseci na njima, objašnjava vlasnik jedne male prodavnice u okolini Šapca.
Ipak, akcize su na nešto i smanjene, a to su biogoriva i biotečnosti, kao i neki derivati nafte.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa