7. februar 2019.7. feb 2019.
KRAJEM NEDELjE PROTESTI ORGANIZOVANI U 50 GRADOVA

Pelcer slobode se širi Srbijom

Protesti prvi put organizovani u Kosovskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Vrbasu, Vršcu, Smederevu...
Talas nezadovoljstva i protesta širi se Srbijom. Krajem prošle nedelje u Srbiji su organizovani protesti u tačno 50 gradova.
U Vrbasu je održan prvi protest “Jedan od pet miliona”.
Građanima se prvo obratio Ljubiša Simić, predstavnik zaposlenih u Javnom preduzeću “Pošta Srbije”, koji je rekao da je ovo prvi čas istorije u Vrbasu i istakao da mu je čast što ima priliku da se obrati smelim i hrabrim sugrađanima i gostima kojima je dosta terora i nepravde.
Građanski protest u Vrbasu su putem svojih fejsbuk naloga podržale gotovo sve opozicione stranke.
U Zrenjaninu protest je prvi put održan, a okupljenima se obratio Srđan Škoro, a Kuršumliji i Nišu sportski komentator Milojko Pantić.
Treći protest „1 od 5 miliona“ održan je u Trsteniku. Protestna šetnja započeta na platou ispred zgrade opštine Trstenik, uz fenjer kao simbol protesta i transparente na kojima je pisalo „Abdiciraj!“, „Stop diktaturi“, „Stop medijskom mraku“.
Ispred spomenika kneginji Milici okupljenima su se obratili Bojan Petrović preduzetnik iz Trstenika i Srđan Milivojević, ranije narodni poslanik iz Kruševca.
Porukom „Novi Sad mora biti slobodan grad“ organizovan je treći protest „1 od 5 miliona - Stop krvavim košuljama“ na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.
„Dobro veče slobodni građani otetog grada! Čestitam vam ovaj dan koji je ostao zabeležen u istoriji Novog Sada, kada je uspeo da izvojuje titulu Slobodnog kraljevskog grada i to od stranaca. Dvesta sedamdeset jednu godinu kasnije, izašli smo na ulice da oslobodimo ovaj grad od domaće pošasti koja njime vlada i njima sličnih koji imaju iste namere u budućnosti!“, rekao je novosadski glumac Milorad Kapor na početku samog protesta.
Nakon njega govori glumac i prvak drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić.
Profesor Filozofskog fakulteta Zoran Dimić kazao je na protestu u Nišu da je aktuelna vlast uzurpirala sve institucije u zemlji, od mesne zajednice do Skupštine Srbije, a da su građani izbačeni iz njih, te im i ne preostaje ništa drugo do “ulice”. On je dodao da svrha ovih protesta ne sme biti promena političke garniture, već radikalna promena načina upravljanja institucijama, koje moraju raditi na korist svih građana.
Oko 1.500 građana Užica okupilo se na drugom protestu koji je održan ispred zgrade Gradske skupštine sa koga su zatražene ostavke republičke i lokalne vlasti. Građani su duvali u pištaljke i trubice, uzvikivali „Vučiću, lopove“, a potom su prošetali gradskim centrom.
Branislav Bane Trifunović, koji je deo svog detinjstva proveo u Užicu, istakao je da građani ne žele da ih vlast naziva „izdajnicima, narkomanima i ološem“.
„Mi smo onaj deo Srbije koji stvari naziva pravim imenom, koji protestuje jer želi da živi u normalnoj zemlji, u kojoj neće biti na vlasti oni koje nazivaju Slinama, Doktor Smrt ili Saša Santos i drugim imenima“, rekao je Trifunović.
Ocenivši da smo „za trideset godina prošli kroz ratove, bedu, sankcije, inflaciju, otimačine i puko preživljavanje“, glumac Nikola Kojo je dodao da „u poslednjih sedam godina, na sve te muke, imamo lobotomiju, hipnozu i svakodnevne uvrede inteligencije i poniženja“.
„Zašto nam to radiš, Aleksandre Vučiću? Zar nije dovoljno što ste nam ti i tvoji hajduci uzeli sve? Je li ti malo dedina penzija, Beograd na vodi, Kopernikus i tako unedogled“, kazao je Kojo i pitao „mora li baš da se lažira toliko pokušaja atentata i državnih udara i mora li oko Vučićeve kuće da bude devedeset i nešto bezbednosno opasnih ličnosti“.
„Toliko njih ni Cezara nije ubijalo“, obratio se Užičanima Kojo i dodao da je Vučić „izgradio kult ličnost kao Mao Ce, da mu je životni moto „Država to sam ja, po ugledu na Luja HIV“, te da „boluje od opasne carske bolesti, kojom se zarazio našom krivicom“.
U Smederevu je, kako je i najavljeno na društvenim mrežama, održana prva protestna šetnja „Jedan od pet miliona“.
Više stotina građana, koji su se prethodno okupili na Trgu kod Karađorđevog duda, prošetali su centralnim gradskim ulicama.
Protest „Jedan od pet miliona“ održan je u Čačku uz zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da podnese ostavku.
Protestu je, prema proceni medija, prisustvovalo više od 1.500 ljudi, a protestnu kolonu zajedno sa omladinom predvodili su čačanski prosvetni radnici koji su nosili transparente na kojima je pisalo „Svi mi nebitni profesori“, „Ministre, ja sam nebitan profesor“.
Na početku protesta okupljeni građani minutom ćutanja odali su poštu studentu iz Čačka Milošu Mileusniću koji je pre nekoliko dana ubijen u Beogradu ispred zgrade u kojoj je stanovao.
Na protestu je govorio bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević koji je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „izneverio Ustav Srbije iako se zakleo da će ga poštovati“, i da je izneverio vladavinu prava, bez koje nema ni pravne države, prenosi Beta.
U Požarevcu se okupljenima obratio Hadži Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu koji je rekao da narod protestima vraća demokratiju koju su nam uzeli i kako bismo mogli da slobodno govorimo ono što mislimo.
Na protestu „1 od pet miliona“ u Kruševcu glumac Branislav Lečić je poručio da hajdučka družina na vlasti uskraćuje pravo na život građanima koji moraju sami da se tome odupru jer im neće pomoći ni Rusija ni Amerika, ali i da ne može da veruje da opet mora da se ide na trgove sa megafonom, pištaljkama i bubnjevima.
„Ne mogu da verujem da posle toliko godina od 1991. godine još moramo da idemo po trgovima i da govorimo ljudima da su ljudi, da ne sme da bude nikoga ko će uterati strah čoveku, narodu, sprečiti ga da misli svojom glavom, da se bori za svoj interes. Srbija propada jer nema normalnog sistema i konkurencije, zato što je sve lažno, zato što možeš da uspeš jedino ako si njihov“ rekao je Lečić.
Na trećem protestu u Zaječaru, nakon kojeg je protestna šetnja išla ulicama Nikole Pašića i Hajduk Veljkovom, sve do zaječarskog naselja Vlačić, okupljenim Zaječarcima obratili su se Selena Ristić Vitomirović, nekadašnja glumica ovdašnjeg pozorišta, a danas osnivač i koordinator Dečijeg centra, Nemanja Veljković, predstavnik sindikata „Gorenja“ i novinar Glasa Podrinja i koautor emisije "Dobar, loš, zao" Nenad Kulačin. Naš kolega je, kako je rekao, iz slobodnog Šapca doneo „pelcer slobode“, da se zasadi u Zaječaru, pozivajući Zaječarce da se humorom, energijom i vedrinom brane od mraka i beznađa Vučićeve Srbije.
Prvi protest „Jedan od pet miliona“ održan je u Leskovcu pod sloganom „Šetajmo za Leskovac“, a navedeno je šest zahteva među kojima i ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Okupilo se oko 500 građana koji su nosili transparente s natpisima „počelo je“ i „ostavka“, i prošetali pored sedišta Skupštine grada gde su skandirali protiv režima Aleksandra Vučića, a protest je završen na Širokoj čaršiji koja je bila zatvorena za saobraćaj.
Posle neočekivano masovnog prvog, održan je i drugi mladenovački protest #1od5miliona, a na skupu i šetnji je po procenama učestvovalo oko 500 Mladenovčana.
Petočlani Organizacioni odbor iz reda građana, izabran na Otvorenom sastanku građana Mladenovca, odlučio je da se postojećim opštim i lokalnim zahtevima doda po jedan novi.
Govornik na ovom skupu bio je pisac Marko Vidojković.
„Znate zašto ste na ulici, znate da ovde niste ni zbog Vučića, a ni zbog jedne konkretne stranke ili pokreta, nego zbog sebe i mogućnosti da se dese promene! I znate da je ovo borba u kojoj moramo da istrajemo!“, poručio je on. Nakon skupa i govora, nezadovoljni građani Mladenovca su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, koju su završili ispred zgrade GO Mladenovac.
Nekoliko stotina građana Vranja i susednih opština, koji su se okupili na protestnoj šetnji, aklamacijom su prihvatili zahtev dr Vukašina Antića, hirurga, koji je na skupu u ime dostojanstva profesije pozvao rukovodstvo regionalnog ZC u Vranju da podnese ostavku.
Okupljenim građanima obratila se i profesorica Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Tamara Milenković Kerković, naglasivši da je jug Srbije do sada dosta trpeo, a da sada to više sebi ne sme da dozvoli.
U Pančevu je održan prvi protest „1 od 5 miliona“. Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina Pančevaca kojima su se obratili Zlatko Živković, novinar i autor emisije „Prisluškivanje“, Rade Radovanović, novinar lista Danas, i Jelena Anasonović, predstavnica organizatora protesta #1od5miliona.
Protest u Kosovskoj Mitrovici
Uprkos pretnjama i ucenama,
Oko sto ljudi sa severa, ali i juga Kosova i više medijskih ekipa okupilo se večeras na Trgu kneza Lazara u centru severnog dela Kosovske Mitrovice. Oni su prošetali mitrovačkim ulicama prvi put pod parolom „Jedan od pet miliona“, istovremeno kada i Beograđani, nešto posle 18 časova. Među okupljenima su bili i najstariji sin Olivera Ivanovića, Nikola Ivanović, supruga Olivera Ivanovića Marina Ivanović, Rada Trajković, bivši narodni poslanik Dragiša Đoković, Nenad Radosavljević i troje aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva. Šetnja je održana uprkos pritisku zvaničnika institucija i mnogobrojnim pretnjama i ucenama organizatoru Marku Jakšiću, a obezbeđivalo je desetak policajaca. Protestna šetnja se završila paljenjem sveća na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović.
Ekipa Glasa Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa