7. februar 2019.7. feb 2019.
Krivina u ogledalu

Vešala

Da se odmah razumemo - OSUĐUJEM POJAVU VEŠALA na protestu u Beogradu i apsolutno ne želim da me bilo ko, bio to predsednik Srbije ili „šabačka novinarka od ugleda“ stavlja u isti koš sa bilo kakvim nasilnicima.
I ovo govori o tome kakva nam je vlast. Ta vlast u masi ljudi koji iz nedelje u nedelju protestuje Srbijom neslažući se sa ovom nenormalnom vlašću, poput lovca na divljač prikrivenog u zasedi, lovi materijal za besomučnu kampanju protiv svojih građana. Ako sam se na početku ovog teksta ogradio i osudio od pojave koja mi ide na ganglije, smatram da imam pravo da nešto i napišem o svemu ovome.
Nije mi jasno kako vlast u Srbiji nije videla ništa drugo do makete vešala na ovim protestima. Za Prvorođenog u Srbiji cveta hiljadu cvetova i teče med i mleko. U toj gomili, koja iz nedelje u nedelju šeta po srpskim ulicama, on vidi šaku jada i bede i tek po nekog nezadovoljnog građanina koji pripada srednje-visokom staležu na koji on, veliki pravednik i mučenik, nije stigao da obrati pažnju.
Gluv je on i slep za svaki vid komunikacije sa onima koji ne misle kao što on misli. Izuzev ako su u pitanju oni koji su nas svojevremeno bombardovali. Njima se danas klanja do patosa - Merkel, Bleru, Šrederu, Klintonu... Zbog njih mu klecaju kolena, za nas ga boli uvo. Provereni recept za opstanak na vlasti u Srbiji poslednjih sedam godina. Za razliku od makete vešala, zbog stvarnog davljenja novinara po beogradskim ulicama Prvorođeni nije imao potrebu da se oglašava. Ni on ni njegovi kerovi koji besomučno laju iz dana u dan i dodatno motivišu građane da se iznova i iznova okupljaju po gradskim trgovima.
Za njih je ta maketa težak usud. Plaše se, a nemaju čega. Posle njih nema šanse da više ikada Srbija ne bude ozbiljna i demokratski sređena zemlja. Biću prvi u redu koji će da ih brani ako ikome padne na pamet da se bilo šta drugo desi sem sudske pravde. Za nebesku pravdu se uvek pobrine neko drugi, ali svi oni koji budu odgovarali na sudu zbog svih nedela koja su činili dok su bili na vlasti imaće sve ono što mi danas nemamo. Imaće pravdu koja je nama nedostižna. Momci koji su nosili vešala su uhapšeni, a momci koji su okrvavili svoje ruke i prebili Borka Stefanovića su pušteni da se brane sa slobode. Na slobodu je pušten i vozač automobila koji se nenormalnom brzinom zakucao dok je vozio direktora Koridora Srbije Zorana Babića u drugo vozilo u kojem je poginula jedna žena vezana na zadnjem sedištu.
Ima li pravde za Andreu Bojanić koju je na pešačkom prelazu ubio sin Željka Mitrovića? Naravno da nema, jer ako je Prvorođeni zamolio predstavnike medija da budu blagi prema „Željkovom malom“, šta li je tek „zamolio“ tužioca i sudiju u ovom slučaju, pošto je „Željkov mali“ na slobodi, a Andrea na groblju.
Nikakvih vešala u Srbiji neće biti. Što reče jedan moj drug, biće aufingera, vešalica, na koji će da okače svoja skupa odela kada ih na izboru pobedi Srbija koja je željna normalnosti. Naravno da bih voleo da usledi lustracija i sudska presuda za sve ono što su radili ovih sedam godina i šta će tek da urade. Ali, to je posao nezavisnog tužilaštva i sudstva koje kad tad mora da zakuca i na naša vrata. Te pravde treba u Srbiji da se boji svako ko se bilo kako ogrešio o bilo koji zakon ove zemlje.
Živim za trenutak kada ćemo imati predsednika koji svoje političke oponente neće nazivati lopužama. Ako je neko lopov neka bude procesuiran, pa ako se dokaže da jeste onda zna šta sledi, a ako se dokaže da nije, e onda onaj koji ih je optužio ima da plati penale umesto što se krije iza funkcije. Tako se to radi u normalnim državama. U Srbiji je najlakše optužiti nekoga, obrukati mu ime i nikada ne odgovarati za tako nešto. To mora da se promeni. Moramo da postanemo odgovorni i za reči koje svakodnevno izgovaramo.
Nijednog predstavnika SNS nisam, na primer, nikada čuo da je jednu jedinu reč ikada izrekao povodom tvrdnje Prvorođenog, onomad u Skupštini, da će za jednog ubijenog Srbina ubiti 100 Muslimana. Nije to bilo tako davno, 3. novembra 1995. godine u večernjim satima. Doduše, nije rekao da će ih vešati, da budem iskren. To tada nije smetalo, ili se život, reč i delo Prvorođenog računa od aprila 2012. godine.
Uništio je svaki dijalog, slobodu misli i odlučivanja. Preuzeo je svaki medij koji je mogao da bude preuzet. Ne dozvoljava da parlament radi ono što mu je posao besmislenim amandmanima pokopao je sve institucije, pa premijerka služi kao servirka predsedniku Srbije. Ne, dragi prijatelji, to nije Srbija kakvu zaslužujemo kao narod. Mnogo smo mi veći narod nego što bilo ko od vas to može i da zamisli. Doći će dan kada ćete popakovati sve te lažne diplome, tone silikona i botoksa kojima ste urušili sliku naše Srbije, kada ćete zalečiti kolena od klečanja i ispraviti kičmu. Za taj trenutak vredi živeti i šetati uspravno.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa