7. februar 2019.7. feb 2019.
Deca nisu tražila da se rode
POMOĆ PORODICI NIKOLIĆ

Deca nisu tražila da se rode

Misija Crvenog krsta je da pomaže ljudima u nevolji, ali s druge strane da budi empatiju, saosećanje , humanost i da podstiče ljudsku solidarnost. Poštovanje zakonskih propisa najviše mogu da utiču na smanjenje broja socijalnih slučajeva, ali je odgovornost i na roditeljima
Crveni krst u saradnji sa Visokom školom strukovnih studija u Šapcu organizovao je humanitarnu akciju za devetočlanu porodicu Nikolić, koja živi u trošnoj kućici u Savskoj ulici. Predstavnici obe institucije, donirali su pomoć u vidu hrane, sredstava za higijenu, kao i frižider.
-U današnjim vremenima kada često govorimo o otuđenju čoveka i o urušavanju ljudskih vrednosti, ovo je pravi primer humanosti na delu. Studenti Visoke strukovne vaspitačke škole, tradicionalno organizuju različite prodajne izložbe, a u saradnji sa Crvenim krstom koji pronalazi najugroženije porodice, obezbeđuje u datom trenutku najpotrebnije – istakla je Snežana Petrović, samostalna stručna saradnica Crvenog krsta Šabac,
Misija Crvenog krsta je da pomaže ljudima u nevolji, ali s druge strane da budi empatiju, saosećanje , humanost i da podstiče ljudsku solidarnost. Činjenica je da ne mogu svima pomoći. Ovakvih primera ima previše. Poštovanje zakonskih propisa najviše može da utiče na smanjenje broja socijalnih slučajeva, ali je odgovornost i na roditeljima.
-Nekoliko puta do sada smo bili u porodici Nikolić. Uslovi života su krajnje nehumani. Ovo je jedna od najsiromašnijih porodica u našoj okolini. Do skoro nisu imali ni struju, te im je Ruža Popović omogućila da se povežu sa firmom Eliksir, i koriste električnu energiju preko njih. S obzirom na to da troje dece ide u OŠ “Nata Jeličić”, često im obezbeđujemo garderobu i obuću. Jako su zahvalni, raduju se svakoj kapi ili polovnom autiću koji dobiju – ističe Petrovićeva.
Studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače, u duhu budućih zanimanja često posećuju ovu porodicu, ali su vredno radili i na organizaciji Humanitarnih prodajnih izložbi. Na časovima vežbi iz predmeta Pripremni predškolski program i Metodika vaspitno-obrazovnog rada, studenti vođeni mentorima Marijom Lukić i Kristinom Krstić razvijali su ideje o načinu realizacije programa.
-Čitav proces pripreme i benefiti pružaju mogućnost da studenti međusobno bolje sarađuju, funkcionišu kao tim, razvijaju empatiju, i uvažavaju različitosti drugih ljudi. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške Crvenog krsta, koji uvidom stanja na terenu može da prepozna kome je u datom trenutku pomoć najpotrebnija – istakla je Kristina Krstić i dodala da su organizovanjem prodajnih izložbi socijalno ugroženim porodicama vratili osmeh na lice.
-Od zarađenog novca kupili smo tehniku, materijal, sredstva i namirnice neophodne za pristojan života dece i samohranih roditelja u Beloj Reci. Jedan deo prikupljenog novca od prodajne izložbe, namenili smo i deci sa prostora Kosova i Metohije. Dolaskom u porodicu Nikolić, nadam se da ćemo pokrenuti i ostale sugrađane koji će takođe doprineti poboljšanju uslova u kojima žive i ujedno vratiti veru u bolje sutra – istakla je Krstićeva.
Razvijanje altruizma, naročito kod srednjoškolaca i studenata jeste važno kako bi izrasli u što bolje ljude.
K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa