7. februar 2019.7. feb 2019.
KONFERENCIJA U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE
O OČUVANjU VLAŽNIH STANIŠTA

Borba protiv klimatskih promena

Vlažna područja su od suštinskog značaja za opstanak retkih i ugroženih vrsta ptica koje svoj životni prostor nalaze pored vode, ali su izuzetno značajna i za čoveka, jer utiču i na njegov opstanak. “Ovaj skup je značajan zbog podizanja svesti o značaju zaštite vlažnih područja, a ukazano je i na eventualne probleme sa kojima se možemo suočiti ukoliko ne budemo radili na njihovom očuvanju” navela je Marina Tomić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode
Svetski dan vlažnih staništa obeležen je u petak konferencijom u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Konferenciju su organizovali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Grad Šabac, Centar za stručno usavršavanje i OŠ “Stojan Novaković”. Tema je bila “Očuvanjem vlažnih područja u borbi protiv klimatskih promena”.
-Uvek mi je zadovoljstvo da se pojavim na ovakvom skupu, a ovde smo se okupili sa svih nivoa, i republičkog i lokalnog. Vlažna staništa i njihova zaštita su značajni za sve nas i svi zajedno moramo da preduzmemo akcije na njihovoj zaštiti. Ove godine tema je vezana za klimatske promene i u tom kontekstu veoma je važno misliti unapred i edukovati najmlađe o klimatskim promenama i njihovom uticaju na biodiverzitet, ali i na koji način biodiverzitet može da umanji posledice klimatskih promena, istakla je Jelena Dučić iz Ministarstva zaštite životne sredine.
Vlažna područja su od suštinskog značaja za opstanak retkih i ugroženih vrsta ptica, koje svoj životni prostor nalaze pored vode, ali su izuzetno značajna i za čoveka, jer utiču i na njegov opstanak. Obezbeđuju zalihe pijaće vode, štite od plavljenja i uticaja vremenskih nepogoda, obezbeđuju hranu... Vlažna područja su sve reke, jezera, bare, močvare, i slično.
-Postoji napredak po pitanju shvatanja značaja očuvanja životne sredine, što se na terenu možda i ne uočava na prvi pogled, ali proces edukacije je spor, ali dostižan. Zavod za zaštitu prirode Srbije započeo je sistematsko istraživanje Svete Gore i Hilandara i živog sveta na tom području, naveo je Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je u petak predstavio upravo živa bića vlažnih staništa Svete Gore, odnosno vodozemce i gmizavce koji naseljavaju ovo područje.
Zbog međunarodnog značaja ovog pitanja 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena je Ramsarska konvencija o saradnji između država na zaštiti vlažnih područja. Srbija ima 10 područja od međunarodnog značaja na listi, a kao 11. je nominovan Đerdap. Nama najbliži su Obedska bara i Zasavica.
-Ovaj skup je značajan zbog podizanja svesti o značaju zaštite vlažnih područja, a ukazano je i na eventualne probleme sa kojima se možemo suočiti ukoliko ne budemo radili na njihovom očuvanju. Edukacija je polazna osnova za sve dalje aktivnosti. Izuzetno je važno upoznati javnost i sa problemima sa kojima se mi suočavamo prilikom vršenja zaštite ovih područja, navela je Marina Tomić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
Učenici OŠ “Stojan Novaković” priredili su izložbu svojih likovnih radova čija je tema bila u skladu sa ovom konferencijom. Njihova nastavnica biologije i pomoćnik direktora Marija Đerić, istakla je da je na slikama prikazana čista i nezagađena priroda i izrazila nadu da će odrasli slediti taj primer.
-Naša škola je jedan od organizatora ovog skupa koji je nastao kao rezultat višegodišnje saradnje sa Zavodom za zaštitu prirode i čast nam je što smo deo ovog programa. Naši učenici su imali priliku da na izložbi pokažu ne samo talenat za slikarstvo nego i veliku ljubav prema prirodi, rekla je Marija Đerić.
Konferenciju je u ime Grada Šapca otvorio predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa