14. februar 2019.14. feb 2019.
Foto: J. Radojević/J.Ivanović

Foto: J. Radojević/J.Ivanović

NOVAK ĐOKOVIĆ OTVORIO VRTIĆ U PRNjAVORU

Verujemo u snove

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, sa suprugom Jelenom, u utorak je posetio Prnjavor. Razlog njihovog dolaska bilo je otvaranje vrtića u čiju rekonstrukciju je Fondacija “Novak Đoković” uložila više od 32,5 miliona dinara. Vrtić, koji je izvlačenjem iz šešira poneo ime “Kolibri”, pohađaće više od 150 dece, ne samo iz Prnjavora nego i sela koja mu gravitiraju. Ovo će biti prvi vrtić u Srbiji na seoskom području koji će imati jaslenu grupu
Nekadašnja zgrada “Doma zdravlja” potpuno je rekonstruisana. Prostor od 700 kvadrata opremljen je novim nameštajem, didaktičkim materijalom i igračkama. Zamenjene su sve instalacije, a urađeno je i novo igralište u dvorištu. Ukupno je u ovaj projekat uloženo 32.761.460 dinara, a vrtić će raditi u okviru Predškolske ustanove “Naše dete”.
Kako je navela Jelena Đoković, koja je i globalni predsednik Fondacije, već dugo su želeli da posete Prnjavor. Istakla je da su prepoznali snažnu volju i želju meštana da se udruže na ostvarenju ovog projekta.
-Vi ste imali san, a mi verujemo u snove. Trudimo se da ovim malim ljudima omogućimo da porastu u velike ljude. Oni su budući lideri društva. Značajno je da se svi ujedinimo i pomognemo im da postanu najbolja verzija sebe. Jedan roditelj nije dovoljan da se podigne jedno dete. Idealni uslovi su dva roditelja i što veća podrška. Vidim po svojoj deci da njihovo odrastanje nije bitno samo za mama i tate, nego i za bake i deke, a ovde se celo selo ujedinilo , rekla je Jelena Đoković.
Vrtić u Prnjavoru je 43. koji je Fondacija otvorila, a tu će biti realizovan i 12. projekat Školice života. Radi se o prvom projektu Fondacije koji pored obnavljanja vrtića podrazumeva i edukaciju vaspitača. Shvatili su značaj ranog razvoja kod dece za sve njihove kasnije aktivnosti. Novak Đoković je srećan što zbog pogodnosti koje bavljenje vrhunskim sportom nosi sa sobom može da pomogne najmlađima u svojoj zemlji.
- Trudim se da uživam u svemu što radim, i kada treniram i kada se odmaram. Zahvalan sam što imam priliku da se bavim sportom koji volim i budem jako uspešan u njemu, ali i da taj uspeh i status u sportskom svetu iskoristim kao platformu da širim svest o onome do čega je meni stalo. Fokus naše Fondacije je usmeren ka Srbiji. Želimo da ulažemo u prevenciju, a ne u rehabilitaciju. To je ulaganje u svačiju budućnost. Obrazovanje je ključ, osnova i stub društva i svega drugog. Rani razvoj tu igra značajnu ulogu. Igrom slučaja, mi smo ti koji se zalažu za širenje te svesti, ali ne želimo to da radimo sami. Želimo da se i drugi priključe, osnivaju fondacije i pokušaju da dosegnu do što većeg broja ljudi, rekao je Đoković.
PU „Naše dete“ otvaranjem ovog vrtića, pored „Školice života“ dobila je i tri nove grupe celodnevnog boravka. Fondacija je oranizovala i obuku za 30 vaspitača koji će realizovati programe školice života. Direktorka PU Sadra Mićić smatra da će se na ovaj način poboljšati uslovi za kvalitetan rani razvoj i odrastanje dece.
-Ovaj vrtić se razlikuje od drugih jer je modernije opremljen i u njemu su savremena didaktička sredstva koja su preduslov za pravilan rani razvoj deteta. Deca koja budu boravila ovde imaće jedan nov pristup i savremeno predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Ovaj vrtić predstavlja veliku podršku za porodice Prnjavora i okolnih sela, a stručno osposobljavanje za zaposlene značajno je za dalji napredak rada cele ustanove, rekla je Sandra Mićić.
Ugovor o saradnji između Fondacije i Grada potpisan je u aprilu prošle godine, ali je inicijativa pokrenuta još 2016. godine. Projekat ne bi bilo moguće realizovati bez podrške i pomoći Gradske uprave. Pored gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, otvaranju vrtića prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić i zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović. Predstavnici obe strane iskazali su izuzetno zadovoljstvo zajedničkim radom i saradnjom.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zahvalio se Fondaciji „Novak Đoković“ i istakao da je ovo veliki dan ne samo za Prnjavor, nego i sela u okolini, ali i za sam grad Šabac.
-Mi u našem gradu nismo navikli da dobijamo ovako velike i vredne poklone. Navikli smo da se borimo za ono što verujemo da nam pripada i do sada smo bili uspešni u toj borbi. Verujemo da će ta borba doneti još novih važnih i velikih projekata u naš grad i da će ovo biti jedno pristojno mesto za život, bez obzira da li se neko nalazi 30 kilometara od grada ili u centru grada.Svi imaju pravo da žive pristojno,naročito deca koja počinju svoj život, kao i svi koji planiraju svoje porodice na teritoriji Šapca, rekao je gradonačelnik i poručio Fondaciji da su pomažući Predškolskoj ustanovi pomogli i ostvarenju lokalne politike moderne škole. Naveo je da su se otvaranjem ovog vrtića stekli uslovi da Osnovna škola bude u jednoj smeni.
-Sve ovo nije moglo da se desi bez Saveta Mesne zajednice Prnjavor i meštana koji su rekli da im je vrtić najvažniji. Oni su odlučili i da bude u ovoj zgradi, istakao je gradonačelnik.
Direktorka Fondacije „Novak Đoković“ Maja Kremić zahvalila se gradonačelniku, Gradu Šapcu i Predškolskoj ustanovi na dobrodošlici i dobroj saradnji. Istkala je da su njihovi ciljevi isti kao i ciljevi koje je naveo gradonačelnik Zelenović, a to je da svako ima dobre uslove za život, a naročito najmlađi.
-Mi kao Fondacija smo se iskreno trudili da ovo bude jedan funkcionalan, lep prostor za decu, gde će oni moći da se igraju, uče i da postignu svoje pune potencijale. Pratimo svetske trendove i ova deca će imati najbolje moguće vaspitanje i negu, rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije „Novak Đoković“.
Vrtić „Kolibri“, prvi seoski vrtić na teritoriji Šapca, poseban je i po tome što je prvi vrtić koji je Fondacija otvorila, a koji je ime dobio izvlačenjem iz šešira.
Koliko je za meštane bio značajan ovaj dan pokazuje i to što su se neki od njih penjali na krovove kuća samo kako bi mogli da isprate dolazak Novaka i Jelene Đoković. Pokazalo se, ipak da je ovo rizikovanje bilo bespotrebno, jer su svi koji su želeli Đokoviće mogli da vide ispred vrtića, a uz to i da se pozdrave, fotografišu i popričaju sa njima.
Kao sav normalan svet
Novaka Đokovića na ulasku u Prnjavor dočekao je bilbord dobrodošlice, a u dvorištu vrtića veliki broj dece i mladih došao je da vidi svog idola. Đoković je tom prilikom još jednom dokazao da ne pati od sindroma zvezde. Strpljivo se pozdravljao sa decom i potpisivao im autograme.
Tokom programa otvaranja predškolska grupa dece izvela je koreografiju pripremljenu za ovaj dan. Teniser se potom našalio da želi da se prijavi za plesnu grupu, a ta želja mu je odmah ispunjena, jer je naredna muzička tačka podrazumevala da u njoj svi učestvuju, pa su sa decom zaigrali i Novak i Jelena, ali i predstavnici Gradske uprave.
Kasnije, tokom obilaska objekta, Đokovići su sa polaznicima vrtića crtali, pravili figure od plastelina, a za uspomenu su poneli crteže koje su dobili od njih.

Niko ne sme biti
zaboravljen
Jelena Đoković je izjavila da ovaj vrtić pokazuje meštanima Prnjavora da nisu zaboravljeni.
-Deca nas ujedinjuju. Dovode nas na neka mesta na koja nismo očekivali da ćemo ići. Meštani su nam skrenuli pažnju da Prnjavor nije na kraj sveta i da nije teško doći do njih. Naša misija je da sva deca imaju iste uslove i da sela i manja mesta ne ostanu zaboravljena. Mi nastavljamo da radimo, jer nam statistika ne ide u korist. Više od polovine dece u Srbiji nema priliku da ide u vrtiće i predškolsko što je zabrinjavajuće. Istraživanja su pokazala da je uzrast do šeste godine veoma bitan za njihov razvoj i sve poduhvate u životu, navela je Jelena Đoković.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa