14. februar 2019.14. feb 2019.
„1 OD 5 MILIONA“ PONOVO U ŠAPCU

Šabac, ostrvo demokratije

U Šapcu, 8. februara, održan je četvrti protestni skup „Jedan od pet miliona“. Okupljenima su se obratili Dragutin Ristivojević, predstavnik građana, sportski novinar Milojko Pantić i Dušan Tufegdžić, jedan od organizatora protesta
Proteklog petka, građani Šapca su se još jednom okupili na platou ispred stare Robne kuće, odakle su šetnju nastavili centralnim gradskim ulicama. Okupljenima su se obratili Dragutin Ristivojević, predstavnik građana, sportski novinar Milojko Pantić i Dušan Tufegdžić, jedan od organizatora protesta.
Govor je najpre održao Dragutin Ristivojević, rekavši da nas je vladajući režim zarobio i ugušio osnovno ljudsko pravo, slobodu.
-Kada nam uskrate pravo na vazduh, umiremo brzo, fizički, a kada nam uskrate pravo na slobodu, venemo i umiremo kao ljudi.
Ristivojević je aktuelnu vlast uporedio sa „mečkom koja će zaigrati pred svačijim vratima“, ukoliko se na vreme ne osvestimo, a koja je od nestašnog mečeta rasla i postajala sve snažnija i opasnija. Kroz ovu metaforu istakao je niz kritika upućenih vlasti: nepristojne ponude ženama pod pretnjom otkaza, vršnjačko nasilje, čiji je primer Aleksa Janković, korupciju, protekciju i nepravdu, koju je prikazao aluzijom na Mitrovićevog sina koji je prošao nekažnjeno za ubistvo devojke na pešačkom prelazu, kao i na Babića, direktora Koridora Srbije.
-Ta mečka može iznenada napasti i vas s leđa, kada se najmanje nadate, dok mirno plaćate putarinu na naplatnoj rampi. Zato, mi ovde okuljeni imamo obavezu da oteramo tu mečku, jer ta mečka će, pre ili kasnije zaigrati pred svačijim vratima, kazao je Ristivojević.
Milojko Pantić rekao je da je Šabac, uz Paraćin, jedino preostalo ostrvo demokratije u okupiranoj Srbiji, i osvrnuo se na aktuelnu situaciju sa maketom vešala, izražavajući stav da su pripadnici SNS-a nosili vešala ne bi li skrenuli pažnju sa svojih zločina, i da su oni, uz SPS, SRS i Jedinstvenu Srbiju, ti koji su Srbiji stegnuli omču oko vrata.
-Na protestu u Beogradu ubacili su neke svoje saradnike da nose vešala, i od tad, preko svojih tabloidnih medija, trube samo o tom bizarnom detalju da se ne bi pričalo o njihovom ubici Babiću, koji je na autoputu ubio majku četvoro dece, Staniku Gligorijević, rekao je Milojko Pantić.
Na pitanje koga bi doveli na vlast, ako ovu uspeju da sruše, Pantić je izjavio da je ideja da se formira privremena Vlada koju će činiti najumniji ljudi Srbije. Njihov zadatak biće da se raspišu izbori za ustavotvornu Skuštinu pod međunarodnim nadzorom i ustanove novi Zakon po kojem će biti zabranjeno učestvovanje na izborima današnjoj vladajućoj stranačkoj koaliciji, a zatim rekao da je odgovor na to pitanje gradonačelnik Šapca.
-Nebojša Zelenović je to novo evropsko lice Srbije, jer je politički stvaralac, a ne obmanjivač lažima i obećanjima, i zato ja u vaše ime molim Nebojšu da bude ne jedan, već prvi od pet miliona, zastupnik naroda.
Pantić je, takođe, istakao da bi svaki građanin koji ume da misli morao biti u obavezi da se pobuni protiv ovakvog nasilnog režima i njegovog vođe Aleksandra Vučića, koji preko korumpiranih medija govori neistine o evropskom putu Srbije i tobožnjem napretku.
-Srbija je pod vlašću Aleksandra Vučića opljačkana i ojađena do te mere da je zvanično najsiromašnija država u Evropi, većinski neprosvećena, gladna i bosa, rekao je Pantić i dodao da su nam neohodne korenite promene u sistemu.
Dušan Tufegdžić okuljenim građanima rekao je da su protesti nada za budućnost Srbije, i da u ime svih javno upućuje podršku jedinoj slobodnoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom N1, čijim novinarima preti stranka „tek izašla iz Šešeljevog šinjela.“ Takođe, zahtevao je ostavku direktora Šabačke bolnice Slobodana Popovića, zbog pretnje pacijentima i zapošljavanja isključivo kadra Srpske napredne stranke.
Protestna šetnja protekla je u miru, a sledeći skup je zakazan 15. februara u 18 časova na istom mestu.
Svaka država ima mafiju,
a samo kod nas mafija ima državu
Milojko Pantić izjavio je da vladajući režim pokazuje političku infantilnost, i silom i ucenama maniuliše narodom.
-Ništa niste naučili iz sudbine Slobodana Miloševića, rodonačelnika vaše nacionalističke i kriminogene koalicije koja davi Srbiju decenijama. Svaka država sveta ima svoju mafiju, a jedino u Srbiji mafija ima svoju državu, rekao je Pantić.
N. Marjanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa