14. februar 2019.14. feb 2019.
Filigranski potezi duše
Jelena Milić - mlada šabačka umetnica

Filigranski potezi duše

Poezija je način da iskažem svoje biće. Daje mi slobodu i snagu. Potrebno je da se zagledamo u unutrašnjost svog bića, analiziramo sebe i dopremo do suštine. Različitost je dobra i treba da poštujemo druge
Poezija. Satkana od snova, nade, strepnje, želja, čudesne magije života. U pesniku izaziva unutrašnju buru i donosi smiraj tek kada osećanja pretoči u stihove. Poput tananih, krhkih rima, što stidljivo čekaju da ih neko otkrije, razume, je i Jelena Milić, mlada pesnikinja. Oblikovanje običnih, malih reči u pesme, za nju je teklo spontano, prirodno.
-Poezija je način da iskažem svoje biće. Daje mi slobodu i snagu. Prve stihove napisala sam u osnovnoj školi, stidljivo, sa dozom opreza, jer nisam znala da li sam na dobrom putu. Priznanja i nagrade bile su podsticaj, znak da ima smisla ono što radim. Iako danas mnogi pišu, prozom ne bih smela da se bavim ozbiljnije. Smatram da zahteva iskustvo i veštinu. Poezija mi je bliža, možete lakše da „upakujete“ reči u suštinu. Odlika dobrog pisca je da iskoristi sopstveno iskustvo, ali da to čitaoci ne dožive kao autobiografsko delo - pojašnjava Jelena.
Mlada autorka u prvoj objavljenoj zbirci „Kasni sati“, otkriva nam svoj svet, misli i impresije o životu. U njenim delima prepliću se poznati, realni motivi i imaginarni, nesvakidašnji.
- Iracionalno me navodi na razmišljanje. Često pišem u jednom dahu, kada me nešto inspiriše i podstakne. Inspiracija je u svemu, u ljubavi, samoći, prirodi. Vode me osećanja dok stvaram. Jedan od omiljenih motiva mi je ogledalo. Potrebno je da se zagledamo u unutrašnjost svog bića, analiziramo sebe i dopremo do suštine. U današnje vreme to se ne dešava tako često. Kao društvo i pojedinci ne razmišljamo mnogo o sebi, drugima i stvarima koje nas okružuju. Sve ono što zahteva određeni misaoni proces i angažovanje okarakterisano je kao nerazumljivo, dosadno i teško.
Ljubav i talenat prema umetnosti, lepoti stvaranja, Jelena iskazuje kroz slikarstvo i književnost. Kao učenica Škole primenjenih umetnosti osvajala je brojne nagrade na likovnim konkursima u zemlji i inostranstvu.
- Kada slikam biram teme koje su vesele, dinamične i realne. Tehnike koje pokretu daju prednost. Zbog toga su mi životinje interesantne i akvarel kao tehnika. Sve je u iskazivanju slobode.
Lirska poetika sa snažnim emotivnim porukama o ljubavi kao štitu od surove svakodnevice sa kojom se mladi suočavaju dominira u stihovima.
-Ljubavne pesme kao što je pisala Desanka nose univerzalnu poruku i dostupne su svima. Želim da moja poezija bude takva. Danas je sve više apstraktne poezije i umetnosti. Ne kažem da je to loše, ali smatram da je važno posmatrati svet iz različitih uglova, pronaći ono što vredi i traje. Možda se neko ne bi složio, ali možemo li drugima oduzeti pravo na stav, ili mišljenje? Različitost je dobra. Treba da poštujemo druge, ali isto tako da posedujemo izgrađen stav. Bilo da je reč o umetnosti ili životu. Mladim ljudima i umetnicima je teško da pronađu svoje mesto „pod suncem“. Nedostatak motivacije vidim kao glavni problem.
Šabačka publika imala je priliku da čuje Jelenine odabrane stihove na promociji u Kulturnom centru. Prihod od prodaje knjiga doniran je Osnovnoj školi „Sveti Sava“.
-Kao student želela sam da pomažem ljudima i da to bude u mom rodnom gradu. Volonterski, bez nadoknade. Spojila sam ljubav prema umetnosti i želju za volonterizmom na likovnoj radionicu za decu sa autizmom. Prvi kontakt je bio veoma stresan. Potrebno je poznavati psihologiju za decu, biti edukovan i bez predrasuda koje vladaju kod nas. Ljudi na decu sa smetnjama u razvoju gledaju kao na manje vredne. Oni imaju iste potrebe kao i mi, čak su i iskreniji kada su emocije u pitanju. Svi smo različiti, svako ima svoj problem, uz mane i vrline. A različitost treba da nas spoji. Kao društvo odbacujemo sve ono što ne razumemo. To je jedan od razloga zašto sam otišla na obuku za ličnog pratioca. Smatrala sam da uvek treba da krenemo od sebe i ličnim primerom podstaknemo promenu. Bez obzira na godine ili pol. Svako da malo i društvo će biti bolje.
M. Živanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa