14. februar 2019.14. feb 2019.
SVETI TRIFUN I VALENTIN

Koga proslavljati

Danas SPC obeležava Svetog Trifuna, a katolička Svetog Valentina. Polemika među Srbima dostiže svoj vrhunac – Koga bi trebalo proslavljati, odnosno, šta – Trifundan, ili Dan zaljubljenih?
Sveti mučenik Trifun živeo je u trećem veku, u Maloj Aziji. Kada je car Gordijan čuo da molitvom isceljuje bolesne, pozvao ga je da dođe u Rim i izleči njegovu duševno obolelu kćer. Skromni mladić Trifun izlečio je Gordijanu, a car ga je nagradio obiljem darova. On je sve razdelio siromašnima i vratio se u svoje selo da čuva guske i Bogu se moli. Pogubljen je za vreme cara Dekija, koji je progonio hrišćane, 14. februara 250. godine. Kao zaštitnika slave ga vinogradari, vinari i gostioničari. Vernici mu upućuju molitve za zaštitu od poplava, grada i štetočina.
U zapadno-hrišćanskoj tradiciji praznuje se Sveti Valentin, koji je bio episkop u italijanskom gradu Intermni, takođe u trećem veku. I ovaj je svetitelj bio od Boga nagrađen darom čudotvorstva, a prema verovanju, i danas pomaže devojkama koje nemaju sreće u ljubavi. Kada je rimski imperator Klaudije Drugi zaključio da su neoženjeni muškarci bolji ratnici od onih koji imaju porodicu, zabranio je mladim muškarcima da se žene. Valentin je u tajnosti venčavao mlade parove. Kad su ga otkrili, Klaudije je naredio da ga ubiju 14. februara 269. godine. Legenda kaže da je pred smrt poslao slepoj tamničarevoj kćeri pismo sa šafranom i rečima zahvalnosti na njenoj ljubaznosti, a da je ona, pročitavši ga, progledala.
Polemici koga bi i šta trebalo proslavljati mesta nema, zato što su oba svetitelja „naša“ (iz vremena pre raskola), a običaj da se na današnji dan slavi Dan zaljubljenih datira još iz vremena antičke Grčke, gde su, sredinom februara, slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici braka.
Iako smo Valentinovo „uvezli“ kao modni detalj potrošačkog mentaliteta, ne verujemo da će nekom zasmetati ako danas dobije poklon, posebno ako je voljen. Zapravo, ljubav je glavni akter ove priče zato što su svetitelji Trifun i Valentin postradali za Hrista iz ljubavi. I ne samo ove priče, nego čitavog života. Gde je smisao ako tu nije?
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa