14. februar 2019.14. feb 2019.
ZA DUŠU I SLADOKUSCE
VATERPOLO: REGIONALNA A1 LIGA

ZA DUŠU I SLADOKUSCE

Novljani favoriti, već su na finalnom turniru, Šapčani bez presije. Opstanak praktično obezbeđen. Meč u Beogradu važan zbog domaće lige
Poseban sportski osećaj je kada ne morate da gledate iza sebe na tabeli, kada se „crta“ ispod koje ne smete biti i definitivno „izgubi“. Pobedom u Splitu, šabački vaterpolisti su sebi omogućili taj luksuz i sada potpuno mirno očekuju još jednog izuzetnog rivala, očekujući spektakl, pune tribine, veliku borbu i nadajući se uvećanju bodovnog salda. Svaka nova vrednost bi bila sjajna u meču protiv JADRANA iz Herceg Novog.
Novljani su nekada bili tim koji je osvajao titule SFR i SR Jugoslavije, kao i zajednice Srbije i Crne Gore, podizali su pehare Kupa država u kojima su trajali, a nakon osamostaljenja Crne Gore, apsolutno su najuspešniji klub susedstva. Trenutno brane duplu krunu. Dva puta su osvajali i A1 ligu, dva puta bili vicešampioni, a najveći evropski uspeh je finale Lige šampiona 2004. godine kada su izgubili od Honveda. Novljani danas su prvi tim koji je naneo poraz zagrebačkoj Mladosti, uspeli su u onome što nije ni jedan Jug. Mesto na finalnom turniru već imaju, a baš usled pobede nad Zagrepčanima mogu da ugroze i njihovo prvo mesto. Poraženi su samo od Dubrovčana, dva puta i jednom od „Mladosti“, protiv drugih rivala, uključujući i imenjaka iz Splita, učesnika Lige šampiona, igrali su sjajno i sigurno. Selektor Crne Gore je i trener, Vlada Gojković. Iako ima nepune 22 godine, centar Jadrana Vladan Spajić jedan je od najboljih sidraša lige i treći strelac sa 26 pogodaka. Pretnja sa spoljnih pozicija su Gardašević i Petković, kao i krilo Averka. Naravno, značajan segment uspeha najbolje crnogorske ekipe je i golman Slaven Kandić, čuvar mreže u samom vrhu po broju odbrana. Osim odličnih nastupa u Regionu, JADRAN je brzo „preboleo“ eliminaciju u kvalifikacijama za Ligu šampiona i sada je blizu finala Euro kupa. U prvoj polufinalnoj utakmici je savladao Budimpeštu 11:10, a 27. februara gostuje u revanšu, u prestonici Mađarske.
Šabac kao sportski grad mogao bi da očekuje još jedan veliki meč, a ŠABAC kao klub spektakl i veliku borbu poput one protiv Mladosti, uz nadu u malo povoljniji ishod. Kako nema presije, ne bi trebalo da bude ni sputavajuće treme, već samo one što nadahnjuje. Rival je još jedna prilika za dokazivanje, a za publiku prilika da gleda vrhunski vaterpolo.
U derbiju Zvezde i Partizana svi navijamo da bude nerešeno, jer se bodovi prenose u domaće takmičenje, gde je ŠABAC lider, za sada, na mini tabeli.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa