14. februar 2019.14. feb 2019.
foto: Zv. fb strana kluba

foto: Zv. fb strana kluba

FUDBAL: SUPER LIGA SRBIJE – 22. KOLO

IZMEĐU OPSTANKA I PLEJ OFA

Prvi mečevi će odrediti da li je realnija borba za plej of ili za opstanak. U Bugarskoj četiri ubedljivbe pobede. Jedan dolazak i jedan odlazak tokom prelaznog roka. Lučani dobro poznati, cilj pobeda
Dva meseca pauze je prošlo, vreme je za nastavak Super lige. Poslednji prventveni meč u prethodnoj godini bio je istorijski za MAČVU, osvojen je veliki bod na stadionu Partizana, a o tom meču se pričalo dugo posle poslednjeg zvižduka. Bod iz Beograda, pre toga bod iz Novog Sada i „trica“ protiv ČUKARIČKOG podigli su lestvicu ambicija šabačkog superligaša, te su najavili borbu za plej of. Lokacija i način rada u pripremnom periodu su promenjeni, a tek će prvenstvene utakmica dati za pravo toj odluci ili je demaskirati kao pogrešnu.
Pitanje efikasnosti postavljeno je kao najveći problem „crveno-crnih“. Na tabeli datih golova MAČVA je sa 12 jednaka RADU i efikasnija jedino od DINAMA iz Vranja. Ofanziva nije igrački upotpunjena novim imenima, ali su pripreme u Burgasu, posmatrano sa tog aspekta, bile više nego uspešne. U četiri utakmice MAČVA je postigla 20 golova! Naravno, tu je uvek upitna i snaga rivala. Sudeći po minutaži i efikasnosti, veću šansu u nastavku Lige mogao bi dobiti Đorđe Šušnjar, stelac sedam golova u istočnom susedstvu. U četiri utakmice savladani su: ČERNOMORETS 3:0, BEROE 5:1, REGIJA BURGAS 5:0 i BOTEV 7:0. Mečevi su odigrani tokom priprema od 27. januar do 8. februara.
Najave mirnog prelaznog roka su realizovane. Tim je praktično sačuvan u potpunosti. Marko Mijailović, štoper i desni bek je jedina pridošlica, pojačanje iz Bežanije, a na pripremama nije bio Ivan Obrovac usled ponude iz inostranstva. Razgovore sa drugim klubom imao je i Igor Ristviojević, ali je ipak odlučio da ostane u klubu u kojem je već decenijama. Šabac je napustilo još nekoliko fudbalera, no to su igrači koji nisu imali značajniju minutažu poput Žakule i Vladisavljevića. U izjavi za „Sportski žurnal“ trener Tešović je naglasio da su uslovi u Bugarskoj bili odlični, pripreme realizovane prema planu, a kakav je stvarni učinak, pokazaće teren. Mnogi navijači su gajili potajnu nadu da bi se u Šabac mogao vratiti Bojan Matić, najbolji strelac kluba u protekle dve sezone, ali se on ipak pridružio „Vojvodini“.
Prvi korak ka proklamovanim ciljevima je lučanksa MLADOST. Lučanci su najvažniji deo priprema sproveli u Antaliji (Turska). Proveli su na bliskom istoku gotovo tri nedelje i odigrali pet duela protiv premijerligaša iz Ukrajine, Rusije i Kazahstana. Vorskla Ukrajina (0:1), Desna Černigov Ukrajina (1:1), Orenburg Rusija (1:3), Lviv Ukrajina (1:1) i Astana Kazahstan (3:2). Konkurenciju u napadu „plavih“ pojačao je Milan Bojović, pridošlica iz Kazahstana, dok je u borbi za mesto halfa Stahinja Jovačić, doskorašnji igrač Jagodine. Značajnijih odlazaka nije bilo. Janko Tumbasević i Aleksandar Pejović su svakako najveće pretnje u ekipi koja je u plej of zoni i želi, ne samo da ostane tu, već i da se umeša u borbu za Evropu. Svakako Milovanović u Šapcu ne računa na povređenog Miloša Šataru, mladog reprezentativca BiH.

D. B.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa