21. februar 2019.21. feb 2019.
Sećanje na divove
NA MIŠARU OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Sećanje na divove

„Omasovljavanje bilo kakve manifestacija na Mišaru najteže je, iz razloga što današnje selo izumire. Ako mi ne preuzmemo inicijativu da ga kulturno razbudimo, niko drugi to neće“
Petnaesti februar, praznuje se kao Dan državnosti, u znak sećanja na dva značajna istorijska datuma, koja bitno opredeljuju kulturni i nacionalni identitet Srba. Na ovaj dan 1804. godine Vožd Karađorđe, podigao je Ustanak, a 1835. godine u Kragujevcu, donet je Sretenjski Ustav. Prvi, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih Ustava Srbije tog doba.
Sretenjske svečanosti skoro dve decenije, u saradnji sa Gradom obeležavaju Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ Mišar i Crkvena opština Mišar. U slavu srpskog vojevanja, na Mišaru, prigodan program, izveli su Milutin Gvozdenović, predsednik Omladinskog društva „Vožd“ i Nikola Vlahović, guslar, član pomenutog društva. Svštenstvo je uvek tu da u slavu Mišara, uveliča praznik od suštinske važnosti za Hrišćanstvo.
Vence na spomenik Karađorđu i mišarskim junacima, položi su delegacija Grada Šapca, Zadužbinsko društvo i delegacija Udruženja "Cerski marš". U okviru programa, prisutnima su se obratili član Gradskog veća Božidar Katić i istoričar Čedomir Antić osvrnuvši se na bitne istorijske činjenice.
- Mišarska bitka, svakako je najveća i najvažnija bitka srpskog Ustanka. Kao najslavnija pobeda može da se poredi sa velikim revolucionarnim u SAD-u. Uz Velburšku i bitku na Kolubari, itekako zaslužuje ovakav tretman –istakao je Antić.
Svečanost je uveličalo i "Kazivanje", u izvođenju članova Omladinskog pozorišta "Vožd", koje na najlepši način neguje istoriju o svom Mišaru. Oživljava i sećanje na Bogdana Sekendeka koji im je davao istinsku podršku čitavu deceniju, kao predsednik Zadužbinskog društva. Kazivanje iz drame pomenutog istoričara „Nebeski krunski savet“, izveli su Filip Rajković i Nikola Đukić.
- Omladinsko pozorište „Vožd“ sa Zadužbinskim Društvom „Prvi srpski ustanak“, zadalo je sebi zadatak da Mišar ovekoviči i probudi. Omasovljavanje bilo kakve manifestacije na Mišaru najteže je, iz razloga što današnje selo izumire. Ako mi ne preuzmemo inicijativu da ga kulturno razbudimo, niko drugi to neće. Zato smo stali ispred naroda sa ciljem da na kulturan način predvodimo Mišar u Srbiji i inostranstvu, rekao je Filip Rajković.
Da je Sretenje praznik kada treba da se suočimo sa sobom onakvima kakvi smo i da je Mišar mesto gde se rodila modrna država, rekao je obraćajući se prisutnima Božidar Katić i čestitao Dan državnosti i praznik Ustavnosti.

K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa