21. februar 2019.21. feb 2019.
NASTAVLjENI PROTESTI PROTIV VLASTI ŠIROM SRBIJE

PotpisaN Sporazum sa narodom

Građani u Beogradu prvo imali priliku da potpišu Sporazum sa narodom koji je predložio Savez za Srbiju. Sporazum sa narodom od ove nedelje u Šapcu i na protestima Širom Srbije
Kraj nedelje su u Srbiji, sada već uobičajeno, obeležili protesti u velikom broju gradova. Onaj najveći organizovan je u Beogradu i tom prilikom su građani potpisivali “Sporazum sa narodom” koji su ranije pripremile članice Saveza za Srbiju. “Sporazum sa narodom” će biti ponuđen građanima na potpisivanje širom Srbije.
Novinar Srđan Škoro je podsetio da su građani na protestu 19. januara tražili da opozicija predloži kako će biti kontrolisani i smenjeni, ako dođu na vlast i kako će izgraditi sistem, a da je opozicija dala “Sporazum sa narodom”.
- Ovaj sporazum je potpisala opozicija, danas je na nas red - rekao je Škoro.
Pored Škora, okupljenima kod platoa Filozofskog fakulteta se obratio i advokat Božo Prelević. On je u ime građana zatražio da vlast poštuje sopstveni Ustav, zakone i prihvaćene konvencije koji garantuju pravo na pravovremene informacije, nezavistan sud, demokratske institucije, fer izbore.
- Ne smemo i nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju. Misli Vučić da ćemo se umoriti, da ćemo posustati. On je zaboravio da je nama kondicioni trener bio Slobodan Milošević. Građanski protesti daju rezultate, protestuje se u 60 gradova Srbije. Sporazum sa narodom, napuštanje parlamenta, odluka da se ne ide na izbore, bude Srbiju“, istakao je Prelević.
Subotnji protest je bio primetno masovniji, što zbog boljih vremenskih prilika, a verovatno i zbog najavljenog potpisivanja “Sporazuma sa narodom”. Bilo je okupljeno na desetine hiljada građana, a mnogi su se naknadno priključivali protestu. Primetan je bio i veći broj novinarskih ekipa, kako domaćih tako i stranih.
Protest „1 od 5 miliona“ u Kragujevcu je organizovan po sedmi put u subotu, 16. februara, i bio je masovniji nego i jedan do sada, jer se u koloni našlo preko 5.000 ljudi.
Oni vode kampanju za budućnost Srbije, da bi nam budućnost oduzeli, poručili su Kragujevčani i zatražili promenu izbornog sistema i sređivanje biračkih spiskova.
Okupljenima ispred Prve kragujevačke gimnazije obratili su se Slobodan Stefanović Boba, penzioner koje je nakon prethodnog protesta priveden, novinarka Biljana Lukić i naš poznati glumac Nikola Kojo.
Takođe glumac, ali i predsednik Pokreta Slobodnih građana Srbije Sergej Trifunović govorio je na prvom protestu koji je organizovan u Kovinu. Protest je organizovan i u Srbobranu gde se okupilo 500 ljudi.
Vlasotinčani nezadovoljni stanjem u zemlji i na lokalu treći put izašli su na ulice i pridružili se građanskim protestima „1 od 5 miliona". Iako ih je, prema rečima organizatora, bilo manje nego prethodna dva puta, njihova volja da nešto promene ne jenjava. Ponovili su prošlonedeljne zahteve, a okupljenima se obratio ekološki aktivista Miroslav Krainčanić.
Uz povike “Vučiću, lopove” i “Izađite napolje” koja je upućena sugrađanima, bez razglasa i gostujućih govornika, Piroćanci su se i ove subote okupili na trgu Pirotskih ratnika, odakle su krenuli u protestnu šetnju centralnom pešačkom zonom. Među okupljenima po prvi put i opozicioni odbornici u lokalnom parlamentu.
U Somboru je organizovan protest na kojem je učestvovalo oko 700 ljudi. Somborskom protestu #1od5miliona obratio se doktor Bogdan Nikolić. On je podsetio da je Sombor pre 270 godina postao slobodan kraljevski grad i u uvodu izrazio nadu da ćemo dočekati slobodne izbore i da će u budućnosti građani moći da kažu slobodno, šta misle i šta žele.
Uz stare zahteve u kojima traže ostavku „putujućeg poslanika Darka Laketića, smenu penzionera u Gradskom veću, prestanak partijskog zapošljavanja, uspostavljanje mladih i nestranačkih ljudi i preispitivanje rada pojedinih članova veća“, ali sa novom trasom za šetnju koja je prvi put bila duž dela državnog puta Niš-Priština koji prolazi kroz Prokuplje, završeni su šesti po redu protesti građana „1 od 5 miliona“
Po prvi put od početka protesta, na Kosovu i Metohiji protest je organizovan u dva grada - Severnoj Mitrovici i u Gračanici. Protesti su organizovani i u Nišu, Novom Sadu, Čačku, Trsteniku, Zrenjaninu, Pančevu, Vrbasu, Boru, Zaječaru, Loznici, Valjevu, Brusu, Aleksincu...
Tužba za mobing
Dvoje zaposlenih u rudniku Kolubara najavilo je tužbe protiv poslodavaca zbog mobinga, jer ih je samo dan nakon što se saznalo da učestvuju u organizaciji protesta „1 od 5 miliona“ u opštini Lazarevac, dočekao predlog za premeštaj na teža i manje plaćena radna mesta, a ubrzo je stiglo i rešenje, obavio je N1.
Marko Jovanović, zaposlen u tom javnom preduzeću, u kom je posle 15 godina doživeo mobing, kaže kako je, umesto da zbog srčanih problema bude premešten na lakše radno mesto, doživeo suprotno – premeštaj na teže radno mesto i manju platu. To se, kako ocenjuje, dogodilo zbog učešća u talasu građanskih rotesta „1 od 5 miliona“.
Identična sudbina zadesila je i Jovanovićevuu koleginicu Vesnu Lakićević, koja je u Kolubari provela više od tri decenije.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa