21. februar 2019.21. feb 2019.
OD IGRANjA DO OZBILjNOG POSLA

OD IGRANjA DO OZBILjNOG POSLA

Pre oko godinu dana pojavila se prva video igrica koju su napravili Šapčani. Trojica, tada maloletnih momaka znali su samo da igraju igrice, a sve što je bilo potrebno da jednu i naprave naučili su zahvaljujući internetu. Trebalo im je skoro dve godine da od ideje dođu do realizacije, jer su paralelno išli u školu i spremali se za upis na fakultet. Igrica “Tropikal eskejp” do sada je skinuta oko 900 puta i njeni autori su zadovoljni ovim početničkim uspehom.
-Bili smo treća godina Tehničke škole, informatički smer, kada smo počeli da učimo programiranje i zainteresovali se za proces pravljenja video igara. Rešili smo da pokušamo. Raspitivali smo se koji su nam programi potrebni i kako to uopšte funkcioniše, objašnjava Stefan Stanković.
Zajedno sa Nikolom Lacković otisnuo se u ovaj poduhvat u maj 2016. godine. Nešto kasnije pridružio im se i Uroš Dragojević. Tada su imali samo 17 godina. Sada su studenti informacionih tehnologija i svoje znanje stalno nadograđuju.
-Sve što smo naučili pronalazili smo na internetu, jer u školi to ne može da se nauči. Gledali smo kurseve i tutorijale na Jutjubu i primenjivali to u praksi. Posle par meseci, nismo mogli više ništa novo da naučimo, pa smo morali sisteme da pravimo sami, kaže Stefan.
Na početku su mislili da će izrada igrice trajati dosta kraće. Međutim, uz sve obaveze u školi i oko priprema na fakultet proces se odužio. Prosečno su radili oko osam sati dnevno. Nekada pet, šest, a nekada i petnaest, šesnaest. Škola je malo i trpela zbog toga, ali trud se isplatio. Sve što su naučili moći će da koriste kasnije.
-Pre samom kraja igre raspitali smo se na kojoj platformi možemo da je objavimo i da li su nam potrebni neki posebni uslovi. Opredelili smo se za najpoznatiju svetsku platformu kada su u pitanju igre za računare Stim (Steam). Kontaktirali smo ih i saznali da nam nije potrebno da registrujemo firmu, nego možemo da objavimo igricu kao fizička lica. To se desilo u februaru 2018. godine i prodaja je polako krenula. “Tropikal eskejp” smo do sada prodali oko 900 puta, što nije neki veliki broj, ali smo mi izuzetno zadovoljni, kaže Stefan.
Igrica se prodaje za simboličnih jedan dolar. Potreban je samo devizni račun i može da se kupi iz bilo koje zemlje svakom karticom.
Dvojica brodolomnika, koji u oluji gube prijatelje, završavaju nasukani na arhipelagu ostrva. Igrači imaju zadatak da im pomognu da prežive i pobegnu sa ostrva. Žanr je bio popularan 2016. godine, a mladi Šapčani već imaju ideju za sledeću igru.
-Na igrici ne mora da se radi ovako dugo. Sve može mnogo jednostavnije, ali mi smo hteli da ispitamo svoje granice i mogućnosti. Sada smo shvatili kako sve funkcioniše. Vidimo greške koje smo napravili na prvom projektu i nećemo ih ponoviti na sledećem. Tehnologija se razvija svakog dana i stalno morate da budete u toku. Internet je prvi izvor znanja što se tiče ove oblastim navodi Stefan.
Do sada su upoznali dosta ljudi koji mogu da im olakšaju rad na narednim projektima. Žele da sve podignu na viši nivo i razmišljaju o Android i IOS sistemima i konzolama.
Posao od kog može da se živi
-Napravili smo grešku kada je marketing u pitanju. Nismo se uopšte reklamirali, mislili smo da će to uraditi platforma, ali stvari ne funkcionišu tako. Definitivno, može da se dođe do toga da budete zadovoljni prihodima ostvarenim na ovaj način. Sigurni smo da će u narednim godinama stvaranje video igara više zaživeti u Srbiji. Mi polako otvaramo ta vrata i u Šapcu. Što ranije deca počnu da rade na tome bolje je. Nadamo se da će naš primer privući mlade, a mi smo tu da svakom pomognemo za konsultacije i pitanja, ističe Stefan.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa