21. februar 2019.21. feb 2019.
NESAVESNO ODLAGANjE UGINULIH ŽIVOTINjA

Nemarnošću do kobnih posledica

„Bačeni životinjski leševi predstavljaju izvor infekcija i opasnosti za širenje od onih lako izlečivih do smrtonosnih bolesti. Neposredno u blizini najpoznatijeg turističkog kompleksa naći, izvor zaraze i bolesti zbog bahatosti pojedinaca je nedopustivo“
U Bogatiću su protekle sedmice pronađeni leševi životinja, na šta su nadležni iz „JKP Bogatić“ i „Zeleni Srbije Bogatić“, odmah reagovali. Ovo nije jedini ni prvi primer. S obzirom na činjenicu da su zaposleni iz JKP-a, po izlasku na teren uvideli da se radi o privatnom vlasništvu, nisu mogli da urade ništa, osim da se dogovore sa vlasnikom imanja o bezbednom transportu životinjskih ostataka.
Da razjasnimo. Zakon jasno kaže da držalac životinja treba odmah da prijavi uginuće istih nadležnom organu u Republici, odnosno Autonomnoj pokrajini radi neškodljivog uklanjanja. Otklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla nepoznatih držalaca, obaveza je nadležnih organa Opštine, na čijem se području ostaci nalaze.
Odlukom Opštinskog veća Opštine Bogatić, Javno - komunalnom preduzeću Bogatić, povereno je obavljanje komunalne delatnosti, pa i uklanjanja uginulih životinja po mesnim zajednicama na ovoj teritoriji.
- JKP Bogatić kao izvršilac, obavezuje se da ugovorene poslove vrši prema važećim standardima i zakonskim propisima za ovu vrstu posla, u obimu i potrebnoj meri po nalogu komunalnog inspektora. Sam način rada i način postupanja, počinje od prijave građana komunalnom inspektoru, zatim se podnosi nalog koji komunalni inspektor daje JKP-u. Nakon toga JKP, preuzima obaveze koje su definisane ugovorom – ističe Vladan Popadić, direktor JKP Bogatić i dodaje da je bacanje uginulih životinja sve češća pojava na teritoriji Opštine Bogatić.
-Nakon naloga komunalnog inspektora, JKP pristupa uklanjanju uginulih životinja i dezinfekciji terena, u cilju sprečavanja većih posledica koje mogu biti prouzrokovane nemarnošću. Posledice su opasne, može doći do širenja zaraze, epidemije i zagađenja životne sredine – ističe Vladan Popadić, apelujući na građane da budu savesni i da ovakvim problemima pristupaju adekvatno.
U ovom slučaju, pošto se radi o leševima na privatnom posedu, a Zakon vezan za intervenisanje i ulazak na isti, kosi se sa gore navedenim. Ne treba zaboraviti da privatni posed može biti njiva, ili bilo kakva zemljišna površina na otvorenom, što bi moglo ugroziti živote ostali životinja, pa i ljudske.
Aleksandar Firaunović, predsednik Zelenih Srbije Bogatić, istakao je da bačeni životinjski leševi predstavljaju izvor infekcija i opasnosti za širenje od onih lako izlečivih do smrtonosnih bolesti.
-Životinjski ostaci privlače muve i druge insekate, glodare, pse lutalice, mačke, lisice, šakale, kao i ptice grabljivice što omogućava brzo širenje potencijalne infekcije i zaraze. Na fotografijama koje smo dobili, jasno se vidi kako pas jede uginulu životinju. U 21. veku, u samoj varošici, neposredno u blizini najpoznatijeg turističkog kompleksa, naći izvor zaraze i bolesti zbog nemarnosti i bahatosti pojedinaca je nedopustivo, rekao je Firaunović.
Građani neretko ne žele da prijave ovakve slučajeve, a kada to urade, zahtevaju da ostanu anonimni.
- Treba jasno i glasno da kažemo šta nam smeta i da tražimo da se ljudi koji ne postupaju u sladu sa propisima kazne. U suprotnom, ispada da smo mi jedini koji imamo nešto protiv ovakvih slučajeva. Ljudi, životinje i sama životna sredina u Mačvi je ugrožena. Ne smemo da prestanemo da se borimo protiv problema, jer verujemo da smo jači od pojedinaca. Treba zajedničkim snagama da vršimo pritisak na one koji svoje dužnosti ne obavljaju – ističe Firaunović.
K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa