21. februar 2019.21. feb 2019.
NAJNOVIJI PRAVILNIK O OBNOVI REGISTRACIJE
POLjOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA

Nema određenog roka

Pravilnik propisuje da nema određenog roka za obnovu registracije (kao što je bilo propisano prethodnim pravilnikom, od 01. marta do 30. aprila 2019. godine) već se obnova registracije vrši u roku od 30 dana od dana nastanka promene na gazdinstvu, i to promene podataka koje se odnose zemljišni fond, osnov korišćenja zemljišta ili fond životinja
Najnoviji Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstava („Sl.glasnik RS“, broj 6/19) stupio je na snagu i primenjuje se od 02. februara 2019. godine.
Navedeni Pravilnik propisuje da nema određenog roka za obnovu registracije (kao što je bilo propisano prethodnim pravilnikom, od 01. marta do 30. aprila 2019. godine) već se obnova registracije vrši u roku od 30 dana od dana nastanka promene na gazdinstvu, i to promene podataka koje se odnose zemljišni fond, osnov korišćenja zemljišta ili fond životinja, tako što se Upravi za trezor dostavljaju svi podaci koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru, a obavezno se dostavljaju podaci o:
1. Vrsti poljoprivrednih kultura i površinama pod poljoprivrednim kulturama,
2. Vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se životinje drže ili uzgajaju,
3. Promeni zemljišnog poseda i osnova korišćenja zemljišta (katastarska veličina i katastarska kultura, vlasništvo, zakup i sl.).
Za tačnost podataka odgovora podnosilac zahteva. Dakle, ako u toku godine dođe do promene prijavljenih podataka, kako statusne prirode, tako i onih vezanih za površine, biljne kulture ili vrstu stoke, poljoprivrednici su dužni da iste prijave u roku od 30 dana od nastanka promene.
Poljoprivredno gazdinstvo koje ne izvrši obnovu registracije, odnosno ukoliko ne dostavi podatke koji su promenjeni u odnosu na stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava u propisanom roku od 30 dana od dana nastanka promene, imaće za posledicu određivanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, rešenjem direktora Uprave, u trajanju od godinu dana.
Za vreme trajanja pasivnog statusa poljoprivredno gazdinstvo ne može koristiti propisane podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Takođe, ovim Pravilnikom izmenjen je i Prilog 3 – Obrazac za upis, obnovu registracije i prijavu promena statusnih podataka poljoprivrednog gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava – zemljišni fond i biljne kulture tako što je dodata još jedna kolona u kojoj poljoprivredna gazdinstva upisuju podatke o površinama pod sistemima protivgradne zaštite.
Obaveza promene podataka teče od 02. februara 2019. godine, od kada treba računati i navedeni rok od 30 dana.
Savetodavac
Mirjana Milošević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa