21. februar 2019.21. feb 2019.
Osnovna škola „Jevrem Obrenović“

Kamp za mlade istoričare

Razvijanje nacionalne svesti, kulturnog identiteta učenika. Druženje, povezivanje stečenih znanja i sticanje novih. Razmena ideja i iskustava nastavnika istorije
Osnovna škola „Jevrem Obrenović“, na inicijativu Aktiva nastavnika istorije, organizovala je je Zimski kamp iz istorije, posvećen završetku Prvog svetskog rata. U edukativnim radionicama, kvizovima, predavanjima, učestvovalo je oko 150 učenika od petog do osmog razreda iz nekoliko šabačkih osnovnih škola (OŠ „Stojan Novaković“, „Nikolaj Velimirović“, „Janko Veselinović“, „Laza Lazarević“, iz Majura, kao i „Kralj Aleksandar“ iz Mačvanskog Prnjavora).
Predavači su želeli da na interesantan i deci prihvatljiv način ukažu na značaj istorijskih događaja, povezanost opšte i nacionalne istorije u periodu Velikog rata. Osnovci su imali priliku da saznaju više o uzroku i povodu sukoba, naoružanju, ulozi Crkve, ratnoj propagandi, stradanju Šapca i Mačve, Risti Marjanoviću i fotografijama koje su obišle svet na kojima je ovekovečio trenutke velike borbe srpskog naroda.
- Osnovna ideja bila je da krenemo od teme koja je značajna za našu istoriju, razvijanje nacionalne svesti, kulturnog identiteta kod učenika. Šabac je nakon Prvog svetskog rata proglašen za Srpski Verden, jer je kao grad najviše stradao u Evropi. Naš kraj je doživeo demografsku katastrofu od koje se dugo oporavljao. Mi smo potomci predaka koji su se borili za slobodu naše zemlje i edukacijom učenika odajemo im počast. Bilo nam je zadovoljstvo i velika čast da škola bude domaćin prvom Kampu za mlade istoričare i nadam se da će to postati tradicija - istakla je direktorka škole „Jevrem Obrenović“ Jelena Jevrić i dodala da Osnovna škola „Jevrem Obrenović“ organizuje brojne vannastavne aktivnosti za učenike tokom školske godine.
Ovakav vid edukacije kod učenika razvija sposobnost da istražuju, povezuju naučene činjenice, stiču nova znanja, veštine, kroz interakciju sa drugim učesnicima i nastavnicima.
- Horizontalno povezivanje je značajno za nastavnike, njihova iskustava. Daje im mogućnost da jedni druge podstiču, razmenjuju mišljenja, ideje i to kasnije prenesu na svoj rad i učenike. Dobrobit za decu je svakako druženje sa vršnjacima iz drugih škola i prilika da na zanimljiviji i drugačiji način upoznaju istoriju - pojasnila je direktorka škole.
Andrej Sakić, učenik petog razreda, navodi da se za Kamp odlučio, jer je istorija zanimljiva i da je imao priliku da sazna nove i interesantne stvari.
Mina Joksimović pohađa osnovnu školu „Jevrem Obrenović“, a za Kamp se odlučila jer je želela da nauči nešto novo o svojim precima i da se druži sa vršnjacima tokom zimskog raspusta.
Predavači
OŠ „Jevrem Obrenović“- Ivana Pavlović i Stevan Dakić, OŠ „Janko Veselinović“ - Gordana Milošević i Ivana Obrenović, OŠ „Majur“ - Milan Cvetuljac, OŠ „Nikolaj Velimirović“- Brankica Popović i Marko Ilić, OŠ „Stojan Novaković“ - Radenka Živanović, OŠ „Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević“ Mačvanski Prnjavor - Andraš Komorami, Šabačka gimnazija- Igor Vujić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa