28. februar 2019.28. feb 2019.
Šabac je čivija u  naprednjačkom točku
JEDAN OD PET MILIONA ŠESTI PUT U ŠAPCU

Šabac je čivija u naprednjačkom točku

Srbija se pretvorila u partijsku državu gde se javne službe doživljavaju kao plen koji treba razgrabiti, izjavio je Jovanović. Narod hoće nove, obrazovane i neukaljane ljude koji će se interesovati za državu i za stvarne probleme građana, rekao je Rakić. On je trenutno na oproštajnoj turneji, to znamo svi, a zna i on. Hajde da ga ispratimo kako treba i pošaljemo na đubrište istorije, jer tamo i pripada, rekao je Škoro
U petak, 22. februara, u Šapcu je održan još jedan protest pod sloganom „Jedan od pet miliona“. Građani su se okupili ispred stare Robne kuće, gde su potpisivali „Sporazum sa narodom“, a nakon toga nastavili u protestnu šetnju. Okupljenima su se obratili novinar Srđan Škoro, dr Miodrag Jovanović, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, a u ime omladine govorio je Uroš Rakić, učenik Medicinske škole.
Miodrag Jovanović se osvrnuo na izjavu premijerke Ane Brnabić da je u Srbiji ekstremno siromaštvo gotovo iskorenjeno.
-Čovek mora biti ili ekstremno bezobrazan to da izjavi ili, naprosto, slep za sve ono što svaki građanin prolazeći ulicama gradova Srbije može da vidi, a to su beskućnici, prosjaci, ali i oni koji jedva sastavljaju kraj s krajem sa svojom pošteno zarađenom penzijom ili platom, rekao je Jovanović i dodao da, ukoliko ne reagujemo na nepravdu, i zaslužujemo vlast koju imamo.
-Srbija se pretvorila u partijsku državu gde se javne službe doživljavaju kao plen koji treba razgrabiti, izjavio je Jovanović i naglasio da su za predsednika Ustav, zakoni i institucije samo prepreka koju treba mimoići i skloniti sa strane, kako bi mogao da nametne autokratsku vlast.
U ime mladih, građanima se obratio Uroš Rakić.
-Pre svega, želim da se obratim „Svevišnjem“. Gori si od svakog prethodnog, jer si uspeo da prevariš većinu svog naroda laganjem i obmanjivanjem, sa armijom botova, držanjem svih medija, kako štampanih, tako i elektronskih, a tako se i održavaš na vlasti, rekao je predstavnik omladine i dodao: „Ko je tebe i tvoje saradnike poznavao, i u vaše vreme živeo, ni pakao mu neće teško pasti“, citirajući kultnu izjavu iz „Maratonaca“, čime je pridobio ovacije okupljenih.
-Nisu opozicioni lideri, oni koje ti svakodnevno blatiš, izveli narod na ulice, već ti i tvoji saradnici, svojom nakaradnom politikom, svojim lažima i uvredama, sa plagijatima, fakultetima završenim za mesec dana, sa prebrojavanjem naroda, sa pričom o neozbiljnim imenima među profesorima, sa dovođenjem naroda autobusima na mitinge i astronomskim cenama istih, koje plaćamo svi mi. I ti to nazivaš budućnošću? Mi ne želimo takvu budućnost, rekao je Rakić, a onda skrenuo pažnju na problem masovnog odlaska omladine iz zemlje. Naglasio je da mladi ovde nemaju nikakvu budućnost i da im je dosta pogrešnih ideala i građenja kulta Vođe, kao i brige o tome kod koga će da pobegnu u inostranstvo.
-Mlad čovek u ovoj zemlji gubi motivaciju za daljim školovanjem i usavršavanjem kada pogleda „doktorate“ Nebojše Stefanovića, Siniše Malog, Jorgovanke Tabaković, koja, inače, ima platu od 576 000 dinara, a medicinska sestra 45 000 dinara. Imao bih i opoziciji nešto da poručim. Ako nam ne budete odgovarali i ne budete promenili ovaj nakaradni i poremećeni sistem, i vas ćemo isto ovako da menjamo. Narod hoće nove, obrazovane i neukaljane ljude koji će se interesovati za državu i za stvarne probleme građana, rekao je Rakić i pozvao mlade da sačuvaju svoju zemlju izlaskom na proteste.
Srđan Škoro je izjavio da je Šabac „čivija u naprednjačkom točku koja ih žulja“.
-Svi gradovi moraju biti slobodni, kao što je Šabac, i svi gradovi moraju da dobiju demokratsku i ozbiljnu vlast. Imamo „Sporazum sa narodom“. Onoga trenutka kada je Vučić to nazvao gomilom gluposti, znajte da je to prava stvar, izjavio je Škoro. On je naglasio da je aktuelnom režimu neminovno došao kraj, i da sada treba početi sa razgovorima oko toga šta dalje, da nam se ne bi ponovile greške iz 2000. i 2001. godine.
-Kao što ste čuli juče, Vučić je poručio da je u Srbiji greh jesti, da nema siromaštva i da smo svi debeli, da je greh ići na more, dok se on i njegov brat kupaju u bogatstvu. On je trenutno na oproštajnoj turneji, to znamo svi, a zna i on. Hajde da ga ispratimo kako treba i pošaljemo na đubrište istorije, jer tamo i pripada, rekao je Škoro dodajući da postoji jedna stvar koju opozicija u „Sprazumu sa narodom“ mora garantovati.
-Sve naprednjačke utvare koje su prešle iz raznih partija kod njih, i koje će sutra preći ponovo ovamo ako im se dozvoli... to im ne smemo dozvoliti. Za sve koji su bili na visokim funkcijama, od predsednika opštine pa naviše, opozicija se mora obavezati da ih neće primiti u svoje redove, zaključio je Škoro.
Sledeće okupljanje najavljeno je za 1. mart u 18 časova na istom mestu.
Sporazum sa narodom, garancija
za ispunjenje obećanja opozicije
Potpisnici „Sporazuma sa narodom“ složili su se, kako piše u ovom dokumentu, da je „jedan čovek suspendovao pravo i pravdu i uzurpirao sve društvene resurse, suprotno Ustavu ugrozio teritorijalni suverenitet države i drži ucenjenim i poniženim čitav narod“. Na osnovu ovoga, predstavnici opozicionih stranaka, pokreta i saveza u sedam tačaka obavezali su se na borbu za slobodne medije, bojkot nepoštenih izbora, borbu za demokratiju i parlamentarizam, kao i na formiranje Vlade stručnjaka u kojoj neće biti aktuelnih lidera opozicije. „Spremni smo da budemo službenici naroda, a ne njegova vlast. Spremni smo da služimo sistemu, a ne on nama. Spremni smo na transparentnost i otvorenost za građane u svim svojim aktivnostima, uz uvažavanje svih različitosti“, stoji u ovom Sporazumu.

Ko će umesto Vučića?
Miodrag Jovanović u svom govoru skrenuo je pažnju da često dobija pitanje koga bi doveli na vlast, ako uspeju da smene Vučića.
-Razgovarao sam sa kolegom sa fakulteta, zakletim Zvezdašem. Kada mi je postavio ovo pitanje, rekao sam mu: „A kaži ti meni, kad si išao na Marakanu i vikao „Uprava napolje!“, jesi li znao koja će nova uprava da dođe, ili ti je bilo dovoljno to što nisi zadovoljan kako sad stvari stoje?“ Dakle, protesti su autentični izraz građanskog nezadovoljstva onim što ova vlast radi, i oni su vredni sami po sebi, čak i ako ne znamo ko će sutra biti na vlasti, rekao je Jovanović.
N. Marjanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa