28. februar 2019.28. feb 2019.
Podsticanje građana
Panel debata na temu „Pokretanje građanskih inicijativa i peticija“

Podsticanje građana

„Asocijacija Duga organizovanjem debata ima nameru da podstakne građane da postanu aktivni članovi svoje zajednice, što je i njihova poruka“
U okviru projekta „Kada znam, mogu da delujem“, finansiranog od strane organizacija „Crta“, Asocijacija Duga organizovala je treću panel debatu na temu „Pokretanje građanskih inicijativa i peticija“. Panelisti na duskusiji održanoj u Sinagogi bili su Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa, Katarina Ruvidić, odbornik u Skupštini i Dejan Pavlović, predstavnik pokreta „Zeleni“.
-Građanska participacija smatra se jednim od osnovnih elemenata svakog demokratskog društva. Demokratska društva biraju svoje predstavnike na izborima, ali period između dva izborna ciklusa podrazumeva mogućnost za uticaj na donošenje odluka. Zbog toga, postoje različiti instrumenti poput građanskih inicijativa, peticija, organizovanje referenduma i zborova građana koji treba da omoguće i osiguraju da sve ono što odluka donosi bilo na nacionalnom ili lokalnom nivou, bude građanima potrebno, istakla je Bojana Selaković i dodala da građani treba da budu sigurni da oni za koje su glasali na izborima zaista i donose odluke u njihovom interesu.
- U Srbiji, kultura podnošenja građanskih inicijativa i učešća građana u donošenju politikih odluka nije na sjajnom nivou. Ljude je kroz ovakve događaje potrebno ohrabriti. Treba im pokazati da zaista postoje dobri primeri širom naše zemlje, u kojima su građani uspeli svojim organizovanjem da nateraju lokalne vlasti na menjanje odluka, rekla je Selakovićeva.
Moderator treće panel debate, Igor Marsenić, član Gradskog veća, istakao je zadovoljstvo umećem sagovornika da osvetle aktuelnu temu u Muzeju šabačkih Jevreja.
-Ovo je možda bila jedna od najznajnijih debata zato što se ceo ciklus, otvorenih razgovora zove „Kada znam, mogu da delujem“. Samo osnaženi građani mogu zaista da nateraju sistem na promene – rekao je Marsenić.
Asocijacija Duga organizovanjem debata ima nameru da podstakne građane da postanu aktivni članovi svoje zajednice, što je i njihova poruka. Sve teme koje obrađuju su od ključnog značaja za naše sugrađane. Njihovo promovisanje i približavanje, presudno je za očuvanje i razvoj demokratskog duha. Sledeća, četvrta debata biće održana petog marta.

K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa