Berza

  • akdm 350 ⚫ 0,00%
  • dinnpb 5.999 ▲ 1,68%
  • kmbnpb 799 ▲ 1,65%
  • niis 572 ▼ -2,05%
  • rso20197 99,55 ▲ 0,14%
  • rssds20237 93,00 ▼ -7,00%
  • rssds20238 90,00 ▼ -10,00%
  • tlvc 2.500 ▼ -2,57%
  • utsi 1.400 ⚫ 0,00%
  • zisr 3.300 ▼ -0,09%
(28. februar 2019.)
I MUŠKARCE MUČI KLIMAKS

ANDROPAUZA

Promene su sporije, ali uočljive
Stručnjaci u poslednje vreme tvrde da mnogi muškarci srednjeg životnog doba proživljavaju muški klimaks. Ono što se kod jačeg pola oduvek smatralo jednostavno starenjem, dobilo je i zvaničan naziv - andropauza.
Posle tridesete godine, kod većine muškaraca dolazi do pada testosterona tempom od 10 odsto po deceniji, i to se smatra normalnim. Kada nivo tog hormona počne da opada brže, stručnjaci govore da osoba prolazi kroz andropauzu. Iako je termin skovan četrdesetih godina u medicinskoj literaturi, službeno se koristi tek od šezdesetih godina.
Promene koje se dešavaju muškarcima sa starenjem i padom hormona mnogo su sporije i manje vidljive nego što je slučaj kod žena. Svakoj ženi je jasno kada je ušla u menopauzu zbog gubljenja menstrualnog ciklusa, dok andropauza nije tako očigledna. Sindrom smanjenja muških polnih hormona ispoljava se u smanjenju seksualne želje i energije uopšte, u pojavi gojaznosti, promenama raspoloženja... Kako se muški hormon ne dovodi samo u vezu sa seksom već je značajan i za fizičku aktivnost i motorne aktivnosti, ne dolazi samo do slabljenja seksualne funkcije, već se pojavljuju i nesanica, umor, slabljenje mišićne mase, depresija... Bitna razlika je što kod muškog pola ne dolazi do promena tako naglo kao kod žena. Svaki muškarac prođe kroz tu fazu, samo je pitanje u kojoj će se meri simptomi ispoljiti.
Prvi i jedan od najneprijatnijih simptoma andropauze upravo je slabljenje polnog nagona. Ne samo što dolazi do gubitka interesa za seksualni život, nego i do problema sa erekcijom. Za većinu muškaraca erektilna disfunkcija može da bude prvi znak upozorenja o dolasku andropauze.
Donedavno, lekari nisu imali pouzdane testove za određivanje nivoa testosterona, a i muškarci su se ređe odlučivali da potraže stručnu pomoć. Lekari kažu da se to nije mnogo promenilo, ali da, ipak, sada više njih odlazi kod lekara u nameri da "sredi" svoje hormone i, posebno, seksualni život.
Naime, posle tridesete godine života sa sporijom proizvodnjom testosterona dolazi i do povećanje produkcije globulina, koji za sebe veže polne hormone tako da telo može da iskoristi samo ono što od njega ostane.
RIZIK OD INFARKTA
Nekada je erektilna disfunkcija prvi znak oboljenja kardiovaskularnog sistema. Ako neko naglo izgubi erektilnu funkciju, u određenom broju slučajeva za nekoliko meseci, može da očekuje srčani ili moždani udar.

Najnoviji broj

2. jul 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa