28. februar 2019.28. feb 2019.
ASOCIJACIJA SLOBODNIH ODBORNIKA

Brana političkom kriminalu SNS-a

U srpskoj prestonici je u subotu osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čine opozicioni i nezavisni odbornici. Doneta je odluka o pristupanju aktivnom bojkotu i borbi za interese građana van institucija sistema. Očekuje se da broj od 700 odbornika iz dana u dan raste
U subotu, 23. februara, u beogradskoj Opštini Stari grad osnovana je Asocijacija slobodnih odbornika u cilju zaštite lokalnih samouprava od nasilnog režima Srpske napredne stranke. Odbornici su se, garantujući sprovođenje Sporazuma sa narodom, obavezali na stalan dijalog sa građanima i zastupanje njihovih interesa, zaštitu nezavisnosti lokalnih samouprava i decentralizaciju. Na skupu su govorili članovi koordinacionog tela Nikola Jovanović i Dejan Čokić iz Beograda, Dragana Rakić iz Vršca i Gordana Marinković Savović iz Požege.
-Asocijacija slobodnih odbornika će od danas biti brana političkom kriminalu SNS-a na lokalu i otelotvorenje najveće vrednosti koja mora da nas krasi, a to je solidarnost, i zato od danas, kada udare na jednog od nas, udarili su na sve nas, a kada napadnu bilo kog čoveka u bilo kom mestu u Srbiji čekaće ih nas pet miliona, rekao je Jovanović i dodao da smatra „da je sreće“ ne bi ni bilo potrebe za osnivanjem Asocijacije, jer bi sistem radio u interesu običnog čoveka, država bi se obračunavala sa mafijom, a predsednik bi poštovao svoj narod. Kako ovo u našoj zemlji nije slučaj, po zapažanju Jovanovića, dešava se da svakoga ko ne misli kao oni proglase za državnog neprijatelja, da guše čak i konstruktivnu i dobronamernu kritiku, isključuju mikrofone kada se u Skupštini grada Beograda govori o rekordnom broju mafijaških ubistava u prestonici i traži neko rešenje.
-Odlučili su da suspenduju pravnu državu, kada pogine čuvar u Savamali, kada nastrada devojčica na pešačkom prelazu, kada pogine beba u helihopteru, ili kada postrada nevina žena na naplatnoj rampi. Imajući sve to u vidu, ja sam još i jeftino prošao. Meni je zamenik gradonačelnika u holu Skupštine grada, pred svedocima, rekao:“Samo tako nastavi i videćeš“, ubacio me u par tabloida, huškao neke aktiviste u Pančevu na mene, u prevodu, ništa strašno, izjavio je Nikola Jovanović i dodao primere Vuka Jeremića koji je bio privođen zbog ubistva gardiste, Borka Stefanovića koji je udaren metalnom štanglom u glavu, nepokretne starice Mare Džanković (90) koju su pokušali da isele iz njenog stana, kao primere ozbiljnih problema.
Članica predstavnika Srpskog pokreta Dveri Gordana M. Savović rekla je da narod nije, kako ga je vlast okarakterisala, primitivan, pa da ne može da razume visoku politiku, već samo korbač i silu. Asocijacija je, prema njenom mišljenju, prilika da narod iznese svoj stav i izbori se za sve slobode koje su mu uskraćene, a da odbornici na ovaj način još bolje štite građanske interese, nego kad sede na „obesmišljenim skupštinskim zasedanjima“.
-Zahvaljujući opozicionom radu odbornika na skupštini, još pre godinu dana, mi smo sprečili kupovinu nelegalnog objekta koji je u vlasništvu predsednice Skupštine, njenog supruga i njenog devera, naravno, budžetskim sredstvima. To je pokrenulo nezadovoljstvo građana, a zatim i proteste. Sve zajedno je sprečilo izvršenje ove odluke. Dakle, odbornici u svojim sredinama zaista mogu mnogo, naročito sada, ujedinjeni sa građanima.
Odbornici su se složili da je režim Aleksandra Vučića nedopustivo kršenje prava i sloboda građana.
-Mi duboko verujemo da je lokalni ekonomski razvoj moguć samo ako su građani motivisani i neposredno uključeni u rad lokalnih samouprava, jer upravo oni najbolje poznaju lokalne prilike, izjavila je Dragana Rakić, odbornica iz Vršca, uputivši potom retorsko pitanje: da li je iko čuo da su nekada naprednjaci u bilo kom mestu u Srbiji pitali građane šta misle o nekom lokalnom problemu, i zaključila da „nažalost, umesto dijaloga vlasti i građana, mi imamo monolog predsednika“. Ona je navela da su pritisci, ucene i pretnje vlasti sa kojima se oni, kao režimski neistomišljenici, u parlamentu i van njega susreću nedopustive.
Dejan Čokić izjavio je da su u sklopu Sporazuma sa narodom odlučili da bojkotuju rad lokalnog parlamenta „koji su pretvorili u naprednjački rijaliti šou“.
-Sve što rade naprednjaci, mi ćemo objaviti. Asocijacija će biti megafon, a oni će odgovarati za svaku zloupotrebu. Krećemo u novo osvajanje slobode, rekao je on.
Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, a u svojoj izjavi istakao je da je Asocijacija nastala kao nasušna potreba ljudi koji zastupaju građane u gradovima i opštinama.
-Danas je 687 odbornika, iz gotovo svih opština i gradova gde u ovom trenutku postoji opozicija u Srbiji, potpisalo zajednički ulazak u Asocijaciju. To je mnogo više od 443 odbornika koji su potpisali Zahtev za poštenu primenu zakona kada su opštine Čajetina, Paraćin i Šabac išle u Strazbur. Dakle, imamo rast broja odbornika koji žele da se bore protiv centralizacije u Srbiji, rekao je Zelenović i naglasio da Asocijacija služi da pruži svu pravnu pomoć onim odbornicima koji je nemaju u ovom trenutku i da im pomogne da se na pravi način bore za prava građana koji su za njih glasali, a istovremeno i da ih zaštiti od diktatorskog režima i pritisaka kojima su svakodnevno izloženi.
Odbornici su se nakon konferencije pridružili građanima na protestu „Jedan od pet miliona“ na Trgu Republike.
Atmosfera rada odbornika na lokalu
Odbornici ističu da je u manjim lokalnim sredinama izuzetno teško raditi pod pritiscima, pretnjama i ucenama aktuelne vlasti.
-Suočavamo se sa pritiscima najrazličitije vrste, počevši od toga što u većini skupština više ne postoje direktni prenosi na lokalnim televizijama, lokalni mediji su potpuno zatvoreni za izjave opozicionih odbornika. U samoj Skupštini smo izloženi vređanju od strane predsedavajućih, uskraćuje nam se pravo na repliku, Srpska napredna stranka ima sve mehanizme na raspolaganju da utiče na to da naš glas bude utišan, rekla je Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini grada Vršca. Na njeno izlaganje nadovezala se Gordana M. Savović, odbornica iz Požege.
-To nisu samo pritisci koji traju na skupštinskim zasedanjima. To je atmosfera koju vi posle doživljavate svuda, na ulici, u kolektivu. U malim sredinama je vrlo nezgodno biti opozicioni odbornik, jer protiv vas kreće svojevrsna hajka, izjavila je Savovićka.

Diplomatski faul
ministra Ružića
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je da će Komitet za monitoring Saveta Evrope na sednici već u aprilu otvoriti naše pitanje i izrazio čuđenje povodom izjave ministra Ružića da se o tome nije ni razgovaralo.
-U Srbiji se krše prava svih lokalnih samouprava, a time se krše i prava građana i mi smo na te povrede Zakona ukazali. Otvorili smo temu pred Savetom Evrope, i ko god misli da može da se pretvara – ne može; taj proces je otvoren i on će se završiti uspostavljanjem nadzora u Srbiji koji će se baviti poštenim izborima, rekao je Zelenović.
N. Marjanović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa