28. februar 2019.28. feb 2019.
Prepoznajmo živog  Hrista u deci
OTVORENO PRVO SVRATIŠTE U ŠAPCU U CILjU
OBEZBEĐIVANjA LEPŠEG ŽIVOTA DECI SA ULICE

Prepoznajmo živog Hrista u deci

Eparhija šabačke crkve i organizacija „Humano srce“, uz blagoslov vladike Lavrentija, otvorili su prvo Svratište u Šapcu, mesto gde će deca sa ulice biti zbrinuta, nahranjena i prihvaćena
U ponedeljak naš je grad postao grad otvorenog srca, humanosti i brige prema najmlađima. Potreba za ovakvim mestom javila se još davno, a sada su se našli humani ljudi koji su tu potrebu i realizovali.
-Svedoci smo da, svakodnevno, dečica koja nemaju od čega da žive pružaju svoju ručicu od kafića do kafića, pa smatram da je potreba za ovim neophodna, ali nismo imali prostor. Prostor smo dobili od naše Pravoslavne crkve, a mi smo ga opremili, tako da će deca sa ulice moći svakoga dana da dođu ovde da se ogreju, da ručaju i da se vrate svojim kućama. Dakle, ako želimo da sklonimo decu sa ulice, moramo nešto da im ponudimo. Mi smo našli rešenje na ovaj način, tako da sva deca koja su na ulici budu zbrinuta, izjavila je Ružica Popović, osnivač organizacije „Humano srce“.
Razgovarali smo sa jednom od prvih korisnica Svratišta, koja je sa suzama u očima pričala koliko joj ovakva pomoć znači.
-Mi prosimo, nemamo od čega da živimo. Hvala tetka-Ruži od sveg srca što nam pomaže, ovo nam puno znači. Muž mi je bolestan, ja moram u Šabac zbog mleka i pelena za decu, a nemam od čega to da kupim, živimo od socijale do socijale. Jedemo uglavnom suvu hranu, moram da pazarim samo najjeftinije, rekla je Nataša Đorđević iz Male Vranjske, majka petoro dece. Njeni mališani su danas imali sigurno okruženje, topao ručak i široke osmehe.
Član upravnog odbora Eparhije šabačke, đakon Ljubomir Ranković, rekao je da je dirnut i ponosan na ovaj veliki poduhvat Crkve i humanitarne organizacije „Humano srce“ gospođe Ruže Popović, uz blagoslov vladike Lavrentija koji u Livadama gradi kamp za decu, već je izgradio dečiju igraonicu u Porti, a realizuje i dom za decu sa autizmom.
-U jevanđelju Hristos kaže: „Pustite decu neka dođu k meni“, i ako igde Hristos živi, on živi u deci. Deca prose našim gradom, a mi, nažalost, ne prepoznajemo da je u njima sam Hristos.
najlepša ruža
našeg grada
Nazvavši je najlepšom ružom našeg grada, đakon Ljubomir Ranković ilustrovao je humanost gospođe Popović rekavši da je, kao uspešna žena, mogla finansirati sebi skupa putovanja i odmore, ali je ona odabrala da živi za druge, i to za one od kojih su svi digli ruke.
-Ne postoji preči posao, ni gradnja crkava, čak ni gradnja Hrama Svetog Save, od ovog hrama koji mi ovde zidamo, a to je briga o deci. Ovo Svratište gradi Ruža, koja je majka, a vladika Nikolaj je rekao da je majka biće najsličnije Bogu. Samo Bog može da pokaže takvu ljubav prema deci, kakvu pokazuje i ova žena, rekao je đakon Ranković.

Deca ne smeju biti gladna i zaboravljena
Šabac je dobio svoje prvo Svratište za decu, u kojem je trenutno desetoro dece, a realizatorka ove akcije poziva svakoga ko zna napušteno dete na ulici da ga uputi u Svratište, na adresu Cara Dušana 5. Takođe, potrebno je kontaktirati Fondaciju na broj 015/392-452 i obavestiti o svakom detetu kojem je potrebna ova vrsta pomoći.
-Ni jedno dete ne sme biti zaboravljeno, gladno ili tužno, sva deca će biti zbrinuta, rekla je Ružica Popović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa