28. februar 2019.28. feb 2019.
Izložba u Kulturnom centru

Šabački majstori fotografije

Kroz objektiv šabački majstori fotografije objedinili su stvarnost oko nas, lični doživljaj sveta i savršene trenutke oslikali uz pomoć magije svetlosti. Umetničke impresije, članovi Šabačke fotografske zadruge, predstavili su kroz radove na tradicionalnoj jedanaestoj izložbi u Kulturnom centru. Postavku čine fotografije 22 autora po izboru selektora majstora fotografije Fotografskog saveza Srbije Milana Markovića.
- Mislim da je ovo najkvalitetnija izložba do sada, prema oceni selektora, koji u kontinuitetu prati naš rad od osnivanja. Gospodin Milan Marković odabrao je 60 fotografija sa različitim motivima i tehnikama. Ovo je prilika da u okviru revijalne izložbe članovi Zadruge pokažu svoje umeće. Većina radova koje posetioci mogu da vide su nagrađeni. Posebno bih istakao radove Đorđa Vozarevića, fotografa koji koristi modernu, mogao bih reći i avangardnu tehniku, infracrvenu, kako bi zabeležio pejzaže - naveo je predsednik ŠFZ Vladimir Đinić.
U okviru izložbe posetioci su mogli da pogledaju projekciju 80 dijapozitiva Branislava Stankovića.
- Ono što se na filmu zabeleži kasnije nije moglo biti ispravljeno u postprodukciji kao danas. Ono što vidi fotoaparat, to je ujedno i snimak. Zbog toga se dijapozitiv smatra najzahtevnijom tehnikom koja se pojavila u fotografiji. Nekada je bila vrlo popularna, a sada, gotovo da je iščezla - pojašnjava Đinić.
Crno-bele fotografije kojima dominiraju upečatljive scene iz svakodnevnog života, živopisni pejzaži, lepota pokreta, snaga monumentalnih zdanja, večnost sačuvanog trenutka zabeleženog objektivom veštog fotografa, čine samo deo postavke koja je otvorena do 4. marta u Galeriji Kulturnog centra.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa