28. februar 2019.28. feb 2019.
ODRŽANO SAVETOVANjE ZA POLjOPRIVREDNIKE

O OBNOVI REGISTRACIJE I PODSTICAJIMA U POLjOPRIVREDI

Sa izmenama pravilnika oko 60-ak prisutnih poljoprivrednika upoznala je Mirjana Milošević koja je istakla da se najnovija promena odnosi na izostanak konkretnog roka za obnovu registracije, ali će ona biti obavezna samo ukoliko dođe do nekih promena podataka na gazdinstvu
Nedavno je koceljevačka opština organizovala edukaciju za poljoprivredne proizvođače a o obnovi registracije gazdinstava i podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju govorili su stračnjaci iz Poljoprivredne savetodavne službe Šabac.
Sa izmenama pravilnika oko 60-ak prisutnih poljoprivrednika upoznala je Mirjana Milošević koja je istakla da se najnovija promena odnosi na izostanak konkretnog roka za obnovu registracije ali će ona biti obavezna samo ukoliko dođe do nekih promena podataka na gazdinstvu. Prema njenim rečima to će podrazumevati promene upisanih podataka koje se odnose na zemljišni fond, osnov korišćenja zemljišta ili fond životinja što ne podrazumeva promenu u broju već u vrsti životinja. U ovim okolnostima pravilnik predviđa obaveznu obnovu registracije gazdinstava u roku od 30 dana od dana nastanka promena.
Poljoprivrednici koji to ne učine rizikuju određivanje pasivnog statusa gazdinstva u trajanju od godinu dana.
–Takođe, ako se utvrdi da nisu prijavljene sve parcele, ako faktičko stanje na terenu ne odgovara podacima upisanim u registar, uključujući vrstu biljne proizvodnje, odnosno ako su prijavili neistinite podatke u zahtevu za upis u registar i u zahtevu za korišćenje podsticaja, određuje se pasivan status u okviru kojeg se ne može koristiti ni jedan podsticaj u poljoprivredi- istakla je Miloševićeva i dodala da su iznosi podsticaja za biljnu proizvodnju kao i prethodne godine četiri hiljade dinara po hektaru, a da jedno gazdinstvo može da ostvari podsticaj za maksimalno 20 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta.
Govoreći o nedoumicama proizvođača i podsticajima u stočarstvu Marina Gačić je napomenula da su sve vrste podsticaja ostale iste kao i prethodnih godina, ali su se promenili iznosi i donekle uslovi.
–Prva nedoumica je bila da li će junad koja su prodata od 1.oktobra, znači u prethodnom kvartalu, imati pravo na podsticaj od 15 hiljada. Hoće, jer sve ono što ste prodali od tog datuma prošle godine pa prodate do 30. juna ove godine, subvencije će biti 15 hiljada dinara po grlu. Međutim, glavna promena koja je strašna jeste da je propisano da morate da imate minimum tri grla po zahtevu što će veliki broj poljoprivrednika ostaviti bez podsticaja- ocenila je Gačić.
Prema rečima Darka Simića iz Poljoprivredne stručne službe Šabac, najveći problem koceljevačkih poljoprivrednika jeste kiselo zemljište zbog kojeg je prinos na poljima nizak. On je ukazao na neophodnost lečenja i na načine koji su jeftini ukoliko seljaci koriste ono što imaju u okruženju.
–Vaše biljke su gladne a ono što ste uložili ne vraća vam se kroz prinos. Da biste izlečili zemljište potrebno je 3-4 tone kalcijum karbonata iz Jazovnika sitnog koji je u rinfuzi tri puta jeftniji od onog spakovanog i to vam nije daleko. Manje od četiri hiljade dinara je potrebno da izlečite hektar njive za narednih deset godina. Osim ovoga, suočavate se sa još jednim problem koji se javio 2014. godine. Realno imate samo 20-30 centimetara aktivne površine, a ispod toga je beton. Zato je potrebno raditi podrivanje i u voćarskom, ali i u ratarskom delu- objasnio je Simić.
Poljoprivrednici su ovom prilikom ukazali na težak položaj seljaka u Srbiji, na činjenicu da selo stari, a da bi država morala da još aktivnijim merama utiče na proizvodnju, omogući jeftiniju setvu, povoljnije gorivo. Kažu da je cena đubriva ista kod nas kao u Nemačkoj ali su njihovi proizvodi nekoliko puta skuplji. Jedna od poljoprivrednica je podsetila da na selu nema ko da radi a da omladina odlazi u gradove da radi u fabrikama jer na selu ne vidi nikakvu perspektivu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa