7. mart 2019.7. mar 2019.
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Spremni za sve izazove

Međunarodni dan civilne zaštite obeležava se 1. marta. Tim povodom organizovana je svečana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
-Ovaj dan je ustanovljen u cilju ukazivanja na značaj civilne zaštite i na mogućnost blagovremene reakcije u slučaju elementarnih nepogoda i katastrofa. Posle 20 godina civilna zaštita u Srbiji ponovo dobija na značaju i uprkos skromnim budžetskim sredstvima ima sve važniju ulogu u sistemu zaštite i spasavanja. Kroz edukaciju stanovništva, različite treninge, nove školske predmete dopunske nastave, pa čak i na univerzitetima, pokazuje se društvena odgovornost i važnost ovog pitanja. Svedoci smo čestih katastrofa i od reakcije svih nas zavisi kolike će biti posledice, naveo je Vladan Krasavac.
Posle poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine počelo je da se vodi više računa o preventivi. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije mr Fadilj Neziri istakao je da su od tada do danas na nivou mnogih lokalnnih samouprava izvučene pouke.
-Mnoge lokalne samouprave su stavile akcenat na zaštitu i spasavanje stanovništva i dobara od poplava voda prvog i drugog reda. Urađeni su mnogi radovi na kanalima, obaloutvrdama, vodotocima drugog reda, bujičnim vodotocima i rekama. Tokom ove godine i do kraja sledeće biće završena rekonstrukcija 5,5 kilometara kritičnog nasipa na Savi od Drenovca do Čevrntije, pod pokroviteljstvom EU. Očišćeno je preko 100 kilometara kanala koji su stvarali problem, kao i vodotoci drugog reda kao što su Bela Reka, Jerez, Dumača, Dobrava, naveo je Neziri.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa