7. mart 2019.7. mar 2019.
GODINA  MILOSTI  GOSPODNjE
TROSTRUKI JUBILEJ U EPARHIJI ŠABAČKOJ

GODINA MILOSTI GOSPODNjE

U Eparhiji šabačkoj počelo obeležavanje najvećeg jubileja – osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Osim glavnog, Eparhija obeležava još dva jubileja – 30 godina od upokojenja vladike šabačko-valjevskog Jovana Velimirovića i 30 godina episkopske službe vladike Lavrentija
U Šabačkoj eparhiji, od početka godine uveliko traje obeležavanje retkog jubileja – osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Iako najstariji episkop po hirotoniji među srpskim arhijerejima, vladika šabački Lavrentije, glavni je pokretač brojnih crkveno-kulturnih manifestacija u Eparhiji.
– Iako nadilazi vreme i istoriju, Hristova Crkva dela u vremenu i prostoru ne odolevajući izazovu godišnjice „okruglih brojeva“, čime otkriva i svoju istorijsku prirodu. Godišnjice su važne za negovanje kulture sećanja, označavaju živo prisustvo prošlosti u sadašnjosti i predstavljaju snažan impuls života u budućnosti. Ne samo kroz prazne i zavodljive reči i „svečana slova“, već, pre svega, kroz konkretna dela koja treba da posvedoče kontinuitet viševekovnog trajanja i odgovornost pred Bogom i istorijom – kaže vladika Lavrentije.
Pod „konkretnim delima“ vladika podrazumeva zbirku pesama Duhovni Zavičaj Desanke Maksimović, štampane u tiražu od 30.000 primeraka, koja je podeljena kao njegova božićna pastirska čestitka svim učenicima osnovnih i srednjih škola, (bez obzira da li pohađaju veronauku), kao i nastavnicima, profesorima i školskom osoblju. Ovih dana iz štampe izlazi brošura Osam vekova naše Majke Crkve, protođakona dr Ljubomira Rankovića, u tiražu od 70.000 primeraka, koju će sveštenici, uz osvećenje vaskršnje vodice, uneti kao blagoslov, vaskršnju čestitku i jubilarni poklon u sve domove Eparhije.
– U knjizi je ukratko izložena istorija naše crkve i naroda od doseljavanja na Balkan, sa posebnim akcentom na centralni događaj – dobijanje crkvene samostalnosti. Taj 9. decembar 1219. godine, zlatno je i crveno slovo nacionalne i crkvene istorije i predstavlja naš duhovni rođendan. Podvig Svetoga Save neuporediv je u srpskoj viševekovnoj istoriji – ističe protođakon Ranković i dodaje – Njegovo napuštanje prinčeveskog prestola i bekstvo u Svetu Goru, prezir zemaljskog i opredeljenje za Carstvo Nebesko, koji će slediti mnogi Nemanjići, predstavlja temelj kosovskog zaveta i osnovno čvorište i srčiku našeg duhovnog, kulturnog i nacionalnog kontinuiteta i identiteta, kroz sva „ognjena čistilišta minulih vekova“.
Tekst se završava snažnim kreščendom, zavetnom porukom najveće harizme našeg vremena – Patrijarha Srpskog Pavla o Kosovu, večnoj srpskoj temi i dilemi: „Kosovo će u 21. veku biti mera i provera svih nas – od skromnih trudbenika svakodnevice do patrijarha i vođa srpskog plemena. Ne budemo li dostojni Kosova, nećemo biti dostojni ni svoga zemaljskog postojanja. Nestaćemo kao da nas nije ni bilo, a na našem mestu živeće neko drugi... Budimo ljudi. Amin“.
Dr Ranković podseća na još dva eparhijska jubileja: 30 godina od upokojenja vladike šabačko-valjevskog Jovana Velimirovića, i tridesetogodišnjicu episkopske službe vladike Lavrentija na tronu Šabačke eparhije, koje će proteći u svetlosti retke „Godine milosti Gospodnje“, u životu Božjeg naroda severozapadne Srbije.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa