7. mart 2019.7. mar 2019.
Budućnost je u obnovljivim izvorima
SAVETOVANjE O UNAPREĐENjU DALjINSKOG GREJANjA

Budućnost je u obnovljivim izvorima

Dvodnevno savetovanje u okviru međunarodnog projekta “Unapređenje sistema daljinskog grejanja u centralnoj i istočnoj Evropi Keep Warm” održano je u četvrtak i petak u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Tema savetovanja je bilo unapređenje organizacije upravljanja sistemima daljinskog grejanja sa akcentom na uvođenju obnovljivih izvora energije.
Sastanku su pored predstavnika JKP “Toplana Šabac” i predstavnika Grada Šapca, prisustvovali stručnjaci Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, predstavnici Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, kao i drugih toplana iz Srbije.
Goran Živković, direktor Laboratorije za termotehniku i energetiku INN “Vinča” i rukovodilac projekta “Keep warm” naveo je da ovaj projekat okuplja 11 institucija iz sedam zemalja. Pored Srbije u projekat su uključeni Litvanija, Nemačka, Ukrajina, Austrija, Slovenija i Hrvatska.
-Cilj celog projekta je da se obuče ljudi koji će sutra biti u stanju da u svoje toplane uvode sisteme koji će koristiti obnovljive izvore energije. Konkretno, radi se o biomasi, šumskoj i poljoprivrednoj, zavisi od regije gde potencijal biomase postoji. Gotovo u svim toplanama se koristi lož ulje ili gas koji se uvozi, a Srbija ima veliki potencijal u biomasi koja je jeftiniji energent. Ukoliko se razvije tehnologija za njeno korišćenje jasno je da će to biti jeftinije. Tehnologija takođe košta, ali Laboratorija za termotehniku i energetiku INN “Vinča” je poslednjih 15 godina razvijala tehnologije za korišćenje biomase, a posebno za poljoprivrednu biomasu, gde su razvijeni određeni sistemi, najviše za tzv. “cigaretno” sagorevanje biomase, rekao je Goran Živković.
Prema njegovim rečima domaća nauka radi i razvija tehnologije koje su se već pokazale na nekim objektima gde funkcionišu i desetak godina. Istakao je da su te tehnologije opravdale svoje postojanje i da su se ekonomski dokazale.
Slobodan Jerotić iz “Toplane Šabac” je podsetio da je i do sada postojao projekat koji se odnosio na primenu biomase i na male mreže daljinskog grejanja. Ovoga puta je bilo reči o ozbiljnijim projektima i većim investicijama, koje dovode i do većih ušteda i manjih emisija ugljen diokisida i drugih gasova staklene bašte.
-Naše je da postavimo temelje u ovoj priči. Mi pokušavamo da nametnemo energetsku efikasnost i obnovljive izvore kao temu o kojoj će se svakodnevno pričati. To je jedan od načina da grejanje u gradu bude održivo i da računi koje građani dobijaju budu što manji. Obnovljivi izvori manje zagađuju okolinu. Borimo se protiv negativnih efekata klimatskih promena. Praktično dokazujemo da su ti sistemi isplativi i održivi i tražimo način da ih instaliramo, naveo je Jerotić.
Razmatraće se način na koji bi ovo moglo da se finansira. Jerotić je istakao da je projekat veliki, da mnogo košta i da ga je teško i pripremiti i realizovati.
-Mi sada imamo projektnu dokumentaciju za veliku toplanu na biomasu i za toplotnu pumpu velike snage. To su dva velika objekta koja će biti priključena na sistem daljinskog grejanja, rekao je Jerotić i dodao da je nezahvalno davati prognoze, ali da će se brzo doći do realizacije.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa