7. mart 2019.7. mar 2019.
Fenomen Ferante
Tribina u Kulturnom centru

Fenomen Ferante

„Elena Ferante je vratila dostojanstvo klasičnom pripovedanju. Njenu popularnost generiše objektivnost stila na vrlo nijansiranoj psihologiziranosti likova i kompleksnosti priče“
Tribina posvećena spisateljici Eleni Ferante održana u Kulturnom centru predstavila je gledište na jedan od poznatijih književnih pseudonima iza koga još nije otkriven pravi autor. Tema je analizirana kroz projekciju filma "Groznica Ferante" i tribinu na kojoj su govorili: Minja Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta, novinarka, scenaristkinja, aktivistkinja, teoretičarka kulture Marija Ratković i Ivan Bevc, urednik izdavačke kuće "Booka".
-Izuzetno zanimljiva knjiga bilo da volite da čitate na plaži, ili kod kuće, da delite sa prijateljicama, mamama ili ćerkama. Baš zbog te generacijske širine koju zahvata Elena Ferante kroz romane „Napuljske tetralogije“. U svojim delima dotiče se svih mogućih problema žena i sigurno da će biti zanimljiva i starijoj generaciji, jer postoje paralele odrastanja u Jugoslaviji i Italiji – navela je teoretičarka kulture Marija Ratković.
Tetralogija italijanske autorke, iako o njoj zapravo ne znamo mnogo, jedan je od kulturnih i literarnih fenomena našeg doba. Uz misteriju identiteta književnice popularnost romanima doneo je i prepoznatljiv stil pisanja.
-Elena Ferante kao da je vratila dostojanstvo klasičnom pripovedanju i njenu popularnost generiše neverovatna objektivnost stila na vrlo nijansiranoj psihologiziranosti likova, kompleksnosti priče i jednom fenomenu, koji čini mi se, posle Čehova, niko tako dobro nije uspeo da izvede. Savršeno izbalansirano pozitivno-negativno u junacima, tako da nema crno-bele šeme. Kada čitate čini vam se da je ona zaista vaša genijalna prijateljica, neko ko razume vaše dobre i loše – istakla je Milena Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta.
Urednik izdavačke kuće „Booka“, Ivan Bevc smatra da je Elena Ferante prevazišla nivo jednog autora i postala globalni fenomen upravo zbog tema koje privlače pažnju čitalaca širom sveta. Ipak, ono što je presudno za kvalitet tetralogije je sloboda koju pruža misterija identiteta. Poznata produkcijska kuća adaptirala je prvi roman „Moja genijalna prijateljica“ u igranu seriju i time doprinela širenju groznice Ferante.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa