7. mart 2019.7. mar 2019.
Nagrade za najvrednije
Održano 23. Međunarodno takmičenje mladih pijanista

Nagrade za najvrednije

Dvadeset i treće Međunarodno takmičenje mladih pijanista održano je u Muzičkoj školi “Mihailo Vukdragović“ protekle sedmice. Takmičenje se odvijalo u etapama od sedam kategorija, a jedna od novina ove godine je i klavirski duo, kojih je bilo pet.
U četiri dana, publici se predstavilo 120 izvođača, od najmlađih učesnika do studenata koji su došli iz Norveške, Nemačke, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Njih je ocenjivao eminentni žiri sastavljen od najuglednijih pedagoga i pijanista sa evropskih i domaćih muzičkih akademija, a to su Lidija Stanković, Zoran Imširović, Đorđe Staneti, Arsen Čarkić, Katarina Vuksanović, Emeke Šoti Sobonja, Marko Đorđević, Snežana Mitić i Bojana Sovilj.
- Ovo takmičenje ima već renome o kom se priča u Zagrebu, jer je dosta kandidata iz Hrvatske dolazilo u Šabac. Moji utisci su ove vrlo pozitivni, nivo je bio visok, a u svakoj kategoriji smo mogli da čujemo niz vrlo interesantnih talenata – istakao je Zoran Imširović.
Jedanaestogodišnji Ivan Černukin iz Novog Sada, učenik Muzičke škole „Isidor Bajić“, u klasi profeorke Olge Borzenko, dobitnik je laureata u najmlađoj kategoriji. Laureat u velikoj kategoriji je Anđela Dinić, student FMU iz Beograda, u klasi Lidije Stanković.
Pobednica pretkategorije je Tea Čizmić iz Novog Sada, učenica Osnovne muzičke škole „Josif Slavenski“ u klasi profesorke Sare Ćaćić. Prvonagrađen u drugoj kategoriji je Konstantin Kosanović, učenik MŠ „Vlado Milošević“ iz Banjaluke, u klasi Ivane Rašeta. Naša sugrađanka Irina Brodić, učenica Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, u klasi profesorke Helene Davidović, Šapčanima već poznata po klavirskom umeću, pobednica je u trećoj kategoriji. U četvrtoj kategoriji, prvonagrađena je Anđela Jovićević, učenica Muzičke škole „Josif Slavenski“ iz Beograda, u klasi profesorke Tatjane Đođević, a u petoj kategoriji kao najbolji, pokazao se Đorđe Kuzmanović, učenik MŠ „Vlado Milošević“ iz Banjaluke, u klasi profesorke Dijane Zrnić.
Drugi dan festivala, ulepšao je koncert profesorke klavira Milice Zidarić, kao i dodela tradicionalne pedagoške nagrade „Matusja Blum“, koju dodeljuje Organizacioni odbor takmičenja.
Ove godine, profesorka Rita Kinka imala je čast da dobije nagradu koja se dodeljuje pedagozima koji deluju ili su delovali na prostorima bivše Jugoslavije, za višegodišnje izuzetne rezultate na polju klavirske pedagogije i vaspitanja mladih pijanista.
Poslednjeg dana takmičenja održan je Završni koncert prvonagrađenih i laureata. Članovi žirija su dobili zahvalnice, a pobednicima su uručene prvi put i novčane nagrade. Celokupan nagradni fond, bio je 1.000 evra.
-Dodela novčanih nagrada pobednicima kategorija i laureatima će se, nadam se nastaviti i u budućnosti, što će mlade pijaniste svakako motivisati i dati im podstrek za još bolji napredak. Takmičenje se odvijalo na novom klaviru, koji je bio neophodan za događaj visokog ugleda, a za koji su sponzori takmičenja, kao i naša škola opredelili sredstva – istakao je profesor Boris Jekić, umetnički rukovodilac i zahvalio se Gradu Šapcu koji je bio generalni pokrovitelj takmičenja i obezbedio veći deo novca za održavanje istog.
- Takođe, zahvalnost bih uputio svima koji su pomogli u potvrdi reputacije takmičenja, kao jednog od najboljeg u našem regionu, a posebno klavirskom odseku MŠ „Mihailo Vukdragović“, bez kog organizacija ne bi bila moguća. Šabac je ostao poznat po uspešnim pijanistima, a ja se nadam da će Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ i dalje biti jedna od najboljih škola, dodaje Jekić.

K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa