7. mart 2019.7. mar 2019.
OTIMANjE PROSTORA GRAĐANIMA  I NADLEŽNOSTI GRADU
DOGRADNjA POSLOVNOG PROSTORA STARE ROBNE KUĆE

OTIMANjE PROSTORA GRAĐANIMA I NADLEŽNOSTI GRADU

Građevinske dozvole izdaje Odeljenje za urbanizam Gradske uprave grada Šapca, koje je tri puta odbilo zahtev firme “Leon” za rekonstrukciju jer, pošto je reč o dobijanju novih kvadrata, nema ni govora o rekonstrukciji već o dogradnji objekta
Dogradnja poslovnog prostora u centru grada, poznatog kao stara robna kuća, počela je prošlog meseca pod lažnim nazivom rekonstrukcija. Ako će vlasnik, preduzeće “Leon” iz Slepčevića na ovaj način dobiti 200 novih kvadrata prostora, onda nema reči o rekonstrukciji već je na delu dogradnja objekta. Netransparentno i prečicama – tako se svojim pristalicama odužuje republička naprednjačka vlast. U slučaju Šapca, “Leon” od građana otima prostor koji je decenijama u javnoj upotrebi, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od lokalne samouprave otima nadležnost.

Ministarstvo se
bahato ruga
propisima i struci
Građevinske dozvole izdaje Odeljenje za urbanizam Gradske uprave grada Šapca, koje je tri puta odbilo zahtev firme “Leon” za rekonstrukciju jer, pošto je reč o dobijanju novih kvadrata, nema ni govora o rekonstrukciji već o dogradnji objekta. Pod nerazjašnjenim okolnostima obavljena je i uknjižba, na osnovu koje je “Leon” upisan kao isključivi korisnik na parceli na kojoj je sagrađen poslovno-stambeni objekat na kome su kao vlasnici upisani svi vlasnici posebnih delova objekta koji su nužno morali biti upisani i kao korisnici na parceli.
- Tri puta smo odbili zahtev firme “Leon” ali je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture meritorno to odlučilo, kaže Milan Vasić, načelnik Gradske uprave grada Šapca. Mi čak nismo obračunali ni doprinose jer se dozvola ne može dobiti bez plaćenih doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. I to su u Beogradu uradili! Sami su, na osnovu naše lokalne odluke, to učinili. To što je Ministarstvo otelo nadležnost lokalnoj samoupravi, samo izdalo dozvolu i naplatilo doprinose je presedan u upravnoj praksi, navodi Vasić i naglašava da Grad nijednog trenutka nije doveo u pitanje rekonstrukciju objekta ali tražena intervencija predstavlja dogradnju objekta, što je protivno važećem planskom dokumentu.
U međuvremenu, stanari čiji se prostor nalazi iznad poslovnog dela stare robne kuće uložili su tužbu Upravnom sudu, kojom osporavaju građevinsku dozvolu. Iako stanari, kao vlasnici određene kvadrature stana, imaju udeo i na parceli, Katastar je odbio njihove zahteve za upis prava na parceli i tako ih sprečio da aktivno učestvuju, odnosno da budu stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole firmi “Leon”.

Zatvorili prostor
koji nije njihov
Interesantno je da je firma “Leon” upisana samo na robnoj kući i na podrumu, a ne kao vlasnik prostora ispred, koji sada rekonstruiše, tačnije dograđuje. Ta površina u listu nepokretnosti nije njena. Praktično, država je vlasniku firme dozvolila da zatvori prostor za koji nema dokaz da je njegov.
Tačno je da stanari nemaju nikakve veze sa poslovnim prostorom i “Leon” bi, da izvodi radove samo u okviru svog poslovnog prostora, dobio dozvolu. Međutim, “Leon” zatvara prolaz na kome nije upisan i izvodi radove u podrumu, na površini većoj od one koja mu pripada. A za sve to, objašnjava Valentina Lovrin Jevtić, gradski javni pravobranilac, treba da se dobije saglasnost sukorisnika na parceli. Stanare, s obzirom na činjenicu da nisu upisani, nije niko ni pitao. A nisu upisani protivzakonito.
Nejasno je to što investitor izvodi radove samo na posebnom delu objekta, kako tvrdi Ministarstvo, a pri tom dobija veću površinu – podruma za 55 kvadrata, a prizemlja za 148 kvadrata.

Šapčani ostaju bez omiljenog prostora
u gradu
Prostor ispod stare robne kuće oduvek je značajan Šapčanima zbog brojnih manifestacija koje su se na tom mestu održavale i jedino je sklonište od sunca i kiše u javnom prostoru. Smatra se i da je zgrada stare robne kuće vredan primerak moderne arhitekture, a da kolonada, jedina u Šapcu predstavlja dragocenost.
Pored toga, ovaj prostor, odnosno prolaz, za Šapčane ima simboličku vrednost ali naprednjačka vlast ima opasnu civilizacijsku manu – da radikalno menja duh grada.
Proterivanje iz javne uspomene, isuviše često vulgarizovano doživljavanje i vrednovanje prošlosti, kao i onemogućavanje učešća građana u odlučivanju o javnom prostoru, posledica su pokazivanja moći i odsustva svesti i nude bezboroj metafora za stanje u zemlji.
Katastar
Iako stanari, kao vlasnici određene kvadrature stana, imaju udeo i na parceli, Katastar je odbio njihove zahteve za upis prava na parceli i tako ih sprečio da aktivno učestvuju, odnosno da budu stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole firmi “Leon”.

Investitor
Nejasno je to što investitor izvodi radove samo na posebnom delu objekta, kako tvrdi Ministarstvo, a pri tom dobija veću površinu – podruma za 55 kvadrata, a prizemlja za 148 kvadrata.

Ministarstvo
To što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otelo nadležnost lokalnoj samoupravi, samo izdalo dozvolu i naplatilo doprinose je presedan u upravnoj praksi.

Grad
Grad nijednog trenutka nije doveo u pitanje rekonstrukciju objekta ali tražena intervencija predstavlja dogradnju objekta, što je protivno važećem planskom dokumentu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa