7. mart 2019.7. mar 2019.
Kraj visokoj  politici niskih udaraca
"JEDAN OD PET MILIONA" ŠABAC

Kraj visokoj politici niskih udaraca

Održan još jedan protest protiv aktuelne vlasti. Podržani lepim vremenom, Šapčani su 1. marta sedmi put prošetali pod sloganom "Jedan od pet miliona"
Kao i proteklih šest nedelja, i ovog petka građani Šapca okupili su se ispred stare Robne kuće, odakle je kolona krenula centralnim ulicama izražavajući svoje nezadovoljstvo transparentima: "Bolnica nije SNS biro za zapošljavanje", "Nema predaje Kosova", "Demokratija da, diktatura ne". Okupljenima su se obratili Sreto Malinović, general u penziji, Đorđe Damnjanović, glumac i novinar i Dušan Tufegdžić, organizator skupa.
Damnjanović je govor otpočeo humoreskom Slobodana Simića o dočeku predsednika, tj. kako je tom prilikom narod ogluveo i oslepeo od vatrometa i otrovao se sendvičima, pa se savetuje da ljudi ne izlaze da ga dočekuju, jer "ima ko je već za to plaćen". Nakon toga, izjavio je da su ulice pune jer narod želi bolji život, ali ne istoimenu seriju, iako je i ona bolja od rijaliti programa koji se prikazuju.
-Trenutna vlast ima tri cilja: da stavi pod kontrolu sve što može, da upregne u svoja kola sve koje može i da pokrade sve, i što može i što ne može. Ovo zlo ima svoje ime i prezime: Aleksandar Vučić, izjavio je Damnjanović, a zatim nastavio.
-Šabac je uvek bio grad prvina, pa je tako prvi pružio otpor diktaturi. Kao što smo izvukli čiviju iz točka knjazu Milošu Obrenoviću, tako ćemo demontirati Potemkinova sela Aleksandra Vučića.
Građanima se, potom, obratio general u penziji Sreto Malinović.
-Pitaju me kolege i prijatelji:"Generale, šta ti to treba da ulaziš u sve ovo?", a ja im kažem samo:"Nisu mi trebali ni ratovi, pa sam ulazio u njih". Ovde sam i kao vojnik, i kao čovek i kao roditelj, među svojim narodom, ispunjavam onu zakletvu koju sam davno dao, rekao je Malinović ističući da je to obaveza svakog časnog oficira, vojnika i policajca, i da im za to poziv nije potreban.
Dušan Tufegdžić je poručio da će potpisati Sporazum sa narodom čim budu dodali u njega "40 odsto stanovništva koje su izostavili, a to su poljoprivrednici". Osvrnuo se i na staru Robnu kuću koja je trenutno pod skelama, rekavši da je to "ruglo Zorane Mihailović kojim je uzurpirana pešačka zona". Na pitanje šta očekuje od narednih protesta, Tufegdžić odgovara:
-Od narednih protesta očekujem da malo više pričamo o nama, kako ćemo sutra, da nam se ne bi desilo ono što nam se desilo nakon 6. oktobra. O Vučiću smo dovoljno rekli, osim što ćemo sačekati da vidimo šta će mart da donese u vezi sa odlukom o Kosovu, jer predsednik nešto mora učiniti po tom pitanju, odnosno, mora slagati ili Zapad, ili Istok, ili pogaziti Ustav, ili pregaziti stanovništvo Srbije, zaključio je Tufegdžić.
Sledeći protest planiran je za naredni petak u 18 časova na istom mestu.
Na čajanci sa Vučićem
Tokom svog govora, novinar i glumac Đorđe Damnjanović iskoristo je anegdotu iz Čerčilovog života kako bi naglasio protestni stav prema aktuelnoj vlasti.
-Jednom prilikom, Nensi Astor je rekla Čerčilu:"Da ste vi moj muž, sipala bih vam otrov u čaj", na šta joj je Čerčil odgovorio:"Da sam ja vaš muž, ja bih taj čaj i popio". Ja kažem, uskoro će cela Srbija izaći na ulice, a ti, Aleksandre Vučiću, ti nikada nećeš biti naš predsednik, jer da si ti naš predsednik, mi bismo onaj čaj i popili, rekao je Damnjanović.
N. Marjanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa