7. mart 2019.7. mar 2019.
Gazdinstvo Gaković

Proizvodnja u skladu sa prirodom

Od prve bašte do nagrade na Festivalu zimnice u Koceljevi za četiri godine. Priroda kao inspiracija, zdravlje kao motivacija. Budućnost u napretku proizvodnje. Slogan: proizvodi iz mašte su plodovi naše bašte
Branka Gaković iz Šapca menja život u gradu za selo pre četiri godine. Tada je u Klenku zasadila prvu baštu. Danas je za njom iskustvo u proizvodnji, ali i ambicija za unapređenjem prerade plodova prirode. Ambicija zasnovana na zadovoljstvu sadašnjih konzumenata voćnih sirupa, rakija, džemova, salata, ali i drugim mestom na Sajmu zimnice u Koceljevi 2018. za sirup od maline.

Plodovi gajeni sa ljubavlju
U želji da unapredi svoje zdravlje i mir narušen gradskom dinamikom, Branka se preselila u Klenak 2015. godine. Prvu baštu pamti po ogromnoj radosti koju joj je donosilo nicanje svake biljke.
-Čudo života budilo je u meni zaboravljene osmehe. Pričala sam sa svakim strukom. Golim rukama dodirivala zemlju i milovala moje biljčice, a kada je moje povrće poraslo i došlo na branje shvatila sam da sam naučila da gajim- priča za “Glas Podrinja” Branka Gaković.
Prvi prinosi luka, spanaća, zelene salate, papričice, paradajza i čičoke bili su dovoljni da zadovolje tekuće potrebe porodice, a nešto je preteklo i za zimnicu.
Nakon toga magija je počela da raste uzimajući u svoje okrilje i preostale članove porodice Gaković.
-Kako sam uživala u svojoj čaroliji od setve do tegle, bilo je sasvim prirodno da sledeće godine proširim povrtnjak i voćnjak. Za rad pod vedrim nebom sam zainteresovala i ostale članove porodice, te smo zajedničkim radom posadili plantažu malina i jagoda- objašnjava Branka.
Ozbiljnija proizvodnja, zahtevala je i temeljniji pristup preradi. Prilikom ovog procesa akcenat je na tradiciji i sastojku, neophodnom za svaki uspeh: ljubavi.
-Počeli smo u kućnoj radinosti da prerađujemo veće količine voća, povrća i šumskih plodova. Koristili smo se samo tradicionalnom recepturom, dok nam se kao vezivni element nametnula ljubav. Trudimo se da zasadi budu organski, ili minimalno zaštićeni, ne bi li krajnji proizvod bio što kvalitetniji-kaže Gakovićeva.

Prva priznanja
Kao poljoprivredno gazdinstvo Gaković prvi put se široj javnosti predstavljaju prošle godine na Festivalu Zimnice u Koceljevi. Tu su osvojili i prvo zvanično priznanje: drugu nagradu za sirup od malina.
Danas svoje proizvode prodaju preko prijatelja i po preporuci, kupce nalaze i preko FB stranice “Naše blago”, a od nedavno su postigli dogovor i sa Internet robnom kućom koja bi trebala da počne sa radom ovog leta.
-Trudimo se da unapredimo dizajn ambalaže, ali i da više radimo na promociji samih proizvoda. Budućnost vidimo u napretku proizvodnje koja nas je očarala. Za ozbiljniju proizvodnju nam je potreban veliki pasterizator, dok je sam marketing segment koji iziskuje dosta ulaganja i razna umeća- kaže Gakovićeva, i dodaje da je u poplavi sličnih proizvoda teško naći svoje mesto na tržištu, ali da iskrena nada da će kvalitet uvek pobediti i naći svoj put do kupaca, daje snagu da se nastave boriti za ono što vole, jer je ljubav nezaustavljiva.

Lepota življenja
Branka tvrdi da mir na selu, radost življenja, udisanje čistog vazduha, šetnje šumama sa psom, kupanje u reci, ljubav mačka na kućnom pragu nikada više ne bi menjali za život u gradu.
-Radovi oko biljaka mogu da budu izuzetno fizički naporni, ali nas baš taj znoj čini duhovno jačim, vedrijim i srećnijim. Naša budućnost je ovde, u napretku proizvodnje koja nas je očarala i učinila da radimo posao koji volimo.- zaključuje Gakovićeva.
Proizvodi iz mašte su plodovi naše bašte
Poljoprivredno gazdinstvo Gaković proizvodi sirupe od jagode, malina, višnje, šipka, nane, matičnjaka, žalfije, bagrema, zove, grožđa, džanarike, likere od jagode, maline, gloga, aronije, višnje, mušmule, divlje kupine, rakije od jagode, maline, višnje, šljive grožđa, džemove od jagode, šljive, zelenog paradajza s bosiljkom, namaz od paradajza i šargarepe, lovačku salatu, ljutenicu, kisele ljute papričice, mleveni i ceđeni paradajz.

T.T.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa