19. maj 2011.19. maj 2011.
KOLIKO ĆE JAVNI UVID U FINANSIRANjE POLITIČKIH STRANAKA UTICATI NA NjIHOV REJTING

DOBA ČISTIH RAČUNA

Imao je počivši srpski Patrijarh German jednu uzrečicu, koju je često koristio u javnim nastupima: „Sve nam je dozvoljeno, ali nam nije sve od koristi!“Ova misao verovatno je i njemu koristila i pomogla mu da kormilari srpskom crkvom u, po nju, teškim decenijama posle Drugog svetskog rata, da je sačuva od deoba i proskribovanja i da koristi svaku priliku da se pojavi sa najvišim predstavnicima tadašnjih vlasti. Iako je mogao da koristi instituciju patrijarha da postane disident i da na taj način skrene pažnju svetskih centara moći na položaj crkve pod komunističkom vlašću, on to nikada nije činio, jer to „nije bilo od koristi!“. Mudri Patrijarh izabrao je drugo rešenje, da svojim pojavljivanjem uz Broza i druge zvaničnike podseti svet da postoje i on i crkva koju je vodio i da čak ni komunisti ne mogu da unište ovako važnu instituciju, pa ga zato i pozivaju. Tako su opstali i on, ali i crkva.
Podsećanje na citiranu patrijarhovu uzrečicu ima smisla u životu svakog od nas i svakodnevno, jer nas život neprekidno uvodi u poziciju da slobodnu volju moramo da korigujemo različitim odricanjima od onoga što će nam, u krajnjem, umesto koristi doneti štetu. Ove patrijarhove uzrečice drži se najveći broj i ljudi i institucija.
Dok se institucije pridržavaju takve prakse - dobro je i društvo je stabilno. Međutim, kad institucije, zaslepljene otuđenjem moći koja ih deli od običnog sveta počnu da se ponašaju tako da poveruju da su večne, nedodirljive i da je korist iznad svih drugih aršina njihovog delovanja, tada je „đavo odneo šalu“. Tada na scenu stupa zloupotreba institucija i stvara se plodno tle za korupciju, čiji pipci polako, ali neumitno, proždiru svaki ugled institucije i čini je potpuno beznačajnom u očima ljudi. Svet umesto sa poverenjem na instituciju gleda sa zgražanjem i ona postaje beznačajna i neuticajna. Postaje sama sebi svrha, a to je samo jedan korak do njenog prestanka.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa