14. mart 2019.14. mar 2019.
Nema slobode bez nas
PROTEST „1 OD 5 MILIONA“ OBELEŽIO 28 GODINA
OD PRVIH VELIKIH DEMONSTRACIJA U BEOGRADU

Nema slobode bez nas

Građanima se obratili publicista Vladimir Dimitrijević, na platou, i glumac Branislav Lečić, ispred Terazijske česme. Tokom jednosatne blokade RTS saopšteno da se protestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom
Ovogodišnji 9. mart zapao je isto kao i pre 28 godina u subotu, kada se već tri meseca organizuje protest „1 od 5 miliona“. Ove subote je bila prilika da se svi podsete prvih velikih domonstracija protiv režima Slobodana Miloševića. Tada je policija brutalno odreagovala na okupljanje građana koji su tražili smenu rukovodstva Radio-televizije Beograd zbog lažnog izveštavanja.
Građanima se na početku protesta ispred Filozofskog fakulteta obratio publicista Vladimir Dimitrijević koji je rekao da građanski protesti moraju da budu odbrana pravne države koju je Vučićev režim ukinuo.On je povodom godišnjice demonstracija održanih 9. marta 1991,. godine rekao da se i tada kao i danas tražila sloboda medija. - Od 9. marta pa nadalje učestvovao sam na svim protestima i više niko nema pravo na greške. Živimo u Vučićevoj džungli sa klovnom bez smisla za humor - rekao je Dimitrijević.
Okupljeni su nakon obraćanja krenuli u protestnu šetnju do Terazija gde se građanima obratio glumac Branislav Lečić koji je pozvao sve ljude u Srbiji da krenu u protestne šetnje masovno i solidarno.
- Niko neće osvojiti slobodu sem nas. Neće nam slobodu dati ni Rusi, ni Amerikanci, ni Brisel. Nema te slobode bez nas. Vlast optužujem da deli narod, da seju strah. Kada se probudi građanska svest, nikakvo jače oružje vam ne treba“, poručio je Lečić.
On je naveo da su i 1991. godine tražili da RTS otvori vrata za suprotno mišljenje, drugačije, a ne samo za one koji „pevaju jednu te istu pesmu, po nalogu vođe“.
- Sada imamo situaciju da se bastilja razmnožila. Imamo i druge nacionalne frekvencije koje ništa ne rade, nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti. To su naše televizije, pa gde smo mi na tim televizijama - kazao je Lečić.
Protest se završio ispred zgrade RTS gde su građani blokirali ulaz iz Takovske, a organizatori su pozvali građane da blokiraju i Abardarevu. Sa razglasa se pušta muzika Beogradskog sindikata, Đorđa Balaševića, a čuju se i povici „Izlazite napolje“, „Kukavice“.
U toku je emitovanje „Dnevnika slobodne Srbije“ u kome su okupljeni obavešteni da se protestuje u 110 opština uz prisustvo 150.000 građana, a da je 107.000 njih potpisalo Sporazum sa narodom.
Rok – 13. april
Potpisnici dokumenta "Sporazum sa narodom" najavili su da će 13. aprila u Beogradu organizovati veliki narodni protest ukoliko njihov zahtev - odlazak aktuelnog režima i organizovanje slobodnih izbora na svim nivoima, ne bude ispunjen u narednih 30 dana.
"Zahtevamo momentalne ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Tražimo izbore na svim nivoima koji će se održati nakon 6-9 meseci u kojima bi mediji bili slobodni i tokom kojih bi bili ispunjeni ostali zajednički zahtevi opozicije za fer i poštene izbore", navodi se u saopštenju.
Prethodno je dramski pisac Siniša Kovačević na protest u Kostolcu rekao da bi “cela Srbija trebao da dođe u Beograd 9. maja”.

N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa