14. mart 2019.14. mar 2019.
CRVENA DETELINA

Povećava plodnost zemljišta

Crvena detelina je biljna vrsta koja se kod nas gaji na manjim površinama u odnosu na lucerku. U proizvodnji se zadržava 2 – 3 godine. Ima visoku hranljivu vrednost, sličnu lucerki. Koristi se kao zelena krma, seno, silaža i paša. Ređe se koristi za ispašu jer izaziva nadutost kod goveda. U toku godine daje 2 otkosa.Agrotehnički značaj crvene deteline vrlo je veliki. Koren prodire duboko u zemljište i time se popravljaju fizičke osobine zemljišta, povećava plodnost tako da se polje posle ove kulture smatra jednim od najboljih u plodoredu. Ova kultura znatno povećava sadržaj azota i organske materije u zemljištu.
Crvena detelina u odnosu na lucerku može da uspeva na nešto kiselijim zemljištima, ne odgovaraju joj suviše teška podvodna zemljišta. Najbolji predusevi su joj kukuruz, krompir, strna žita a, ona je dobar predusev za sve kulture. Na isto zemljište može doći tek posle 3 godine.
Osnovna obrada se izvodi u jesen 30 – 35 cm. Površinska priprema se izvodi neposredno pred setvu setvospremačem. Bitno je da se zemljište u površinskom sloju što bolje usitni i sabije.
Setva se obavlja rano u jesen početkom septembra i u proleće početkom marta pa do kraja aprila. Može se sejati kao čist usev, zaštitni usev i u smeši sa vlatastim travama. Crvena detelina bolje podnosi od lucerke zasenjivanje, zato se najčešće usejava u zaštitni usev. Kao zaštitni usev se upotrebljava neko strno žito. Ovas ima najveći značaj. Može se sejati u smeši sa vlatastim travama (mačjim repom, ježevicom, francuskim i engleskim ljuljem, livadski vijuk...) Združivanjem sa ovim vlatastim travama prinos zelene mase se povećava 20 – 30 % a zemljište se brže i bolje popravlja. Seje se na dubini do 2 cm. Količina semena oko 20 kg /ha. U smeši sa italijanskim ljuljem treba 10-15 kg/ha semena + 10-15 kg/ha semena deteline. Pre setve poželjno je povaljati zemljište.
Đubrenje crvene deteline obavlja sa 2/3 P i K pred osnovnu obradu i pred setvu preostala količina P i K i celokupna količina N. Količina N je 50 kg/ha, P 80 – 120 kg/ga i K 80 – 100 kg/ha. Stajnjak se unosi pod predusev.
Nega useva podrazumeva zaštitu od korova od miševa od bolesti, drljanje ili valjanje rebrastim valjkom u slučaju pojave pokorice.
PSSS Šabac Svetlana Zlatarić savetodavac za ratarstvo

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa