14. mart 2019.14. mar 2019.
REAGOVANjA NA SUBVENCIONISANjE AGRARNE PROIZVODNjE

“Trn u oku”, akciza za gorivo

Dosta problema u ovoj oblasti za ratare bilo bi pozitivno rešno ako bi se država odrekla svojih prihoda od akciza za gorivo, namenjeno setvi
I pored toga što se država na razne načine bori da olakša poljoprivrednicima setvu, različiti su komentari oko, primera radi mogućnosti korišćenja subvencija za dizel gorivo. Veoma je izraženo uverenje, koje zastupa i poljoprivredni proizvođač Dragorad V. Misojčić ( Lukarić) (60 ) iz Ševarica, po kome bi dosta problema u ovoj oblasti za ratare bilo pozitivno rešno ako bi se država odrekla svojih prihoda od akciza za gorivo, namenjeno setvi.
- To bi bila značajna olakšica za ratare. Akciza za gorivo nam je “trn u oku”. Ako bi se to ukinulo, nama ne bi bile potrebne nikakve subvencije za gorivo. Osim toga, poteškoće za proizvođače nastaju i zbog drastičnog smanjenja podsticaja po osnovu zasejanih površina. Sada je to samo četiri hiljade dinara po hektaru, plus hiljadu i dvesta za gorivo, dodaje Misojčić.
U svom razmišljanju veoma je skeptičan po pitanju nekakvog “davanja” nadležnih državnih organa u cilju pospešivanja poljoprivredne proizvodnje, što je česta “poštapalica” političarima, najčešće pred izbore.
- Država se po osnovu sporazuma sa Evropskom unijom odrekla dela svojih sredstava ( od carina, prelevmana ... ), kojima štiti svoje poljoprivredne proizvode od “najezde” uvoza iste robe, često sa zapada, a da nije predhodno zaštitila svoje farmere subvencijama iz evropskih fondova, onim istim koje primaju farmeri sa zapada, a one se kreću između 400 i 600 eura po hektaru, zavisno od kulture. Pored političara ovome dosta “kumuje” i uvoznički lobi, a skupa to se negativno odražava na ratarstvo i stočarstvo, naglašava naš sagovornik.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa