14. mart 2019.14. mar 2019.
Velika zagađenja
STANjE ZEMLjIŠTA

Velika zagađenja

Nitrati kao krajni produkti razlaganja azotnih đubriva, akumuliraju se ispod poljoprivrednog zemljišta i njihova koncentracija je nekoliko puta veća nego ispod zemljišta pokrivenog prigodnom vegetacijom
Kroz svoje naučno istraživanje master analitičar Danijela Gavrić, prilikom uzorkovanja zemljišta uočila je veliki procenat nitrata, što je bilo očekivano, sa odlikom da zagađenja zaprimaju sve veće mere, da su svi izvori nitrata uglavnom komunalne otpadne vode iz klanica, septičkih jama, naročito kod svih meštana čak i u prigradskim naseljima, koji nemaju rešeno pitanje kanalizacije, ali svakako su najvažniji izvori đubrenje veštačkim đubrivima, upotreba pesticida, spiranjem svega navedenogu niže slojeve zemljišta. Odatle dospevaju do podzemnih voda, a zatim i do pijaće vode.
Zavod za javno zdravlje tokom redovnih kontrola mikrobiološke ispravnosti pijaće vode, treba da obavesti sve građanje i meštane o kvalitetu pijaće vode, a tamo gde je povećana koncentacija nitrata i koliko je je odstupanje od dozvoljenih granica, takođe treba da upozori koja su to mesta ugrožena. Ukoliko jesu, da bi se na vreme sprečile posledice po zdravlje ljudi upotrebom ovakve vode, primenjuju se mere zaštite i alternativne metode prečišćavanja voda.
Prema izveštaju sa terena, prilikom obilaska poljoprivrednih gazdinstava, otuda gore navedenom problemu, potvrda je i Darka Simića iz PSSS. On ističe da ovome doprinosi intenzivno korišćenje azotnih đubriva čija se upotreba, višestruko uvećava, tako da je došlo do promena u kruženju azota u prirodi. Nitrati kao krajnji produkti razlaganja azotnih đubriva, akumuliraju se ispod poljoprivrednog zemljišta i njihova koncentracija je nekoliko puta veća nego ispod zemljišta pokrivenog prigodnom vegetacijom. Pojava suvišnih koncentracija nitrata je posebno česta da svaki put naša služba obaveštava o eventualnim rizicima, takođe je potrebno da ono što je Danijela Gavrić iznosila, da se kod dece uvede redovna nastava kojom se od malih nogu uči o značaju vode, i sa tim navikama formiraju u budućnosti nova pokolenja.
Tokom perioda vegetacije, tačnije proleće i leto, poljoprivrednici primenjuju osnovno, odnosno dopunsko đubrenje i time narušavaju kvalitet voda. Zato je i velika zabrinutost za ispravnost pijaće vode a takođe i vode sa kojim se navodnjava. Potrebno je opozoriti građanje i meštane i upoznati ih sa problematikom, a to jedino možemo podstaći edukacijama što si trudimo.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa