14. mart 2019.14. mar 2019.
Dijego de Silva: Ljubav nije žrtvovanje
Promocija knjige
Bračna terapija za ljubavnike

Dijego de Silva: Ljubav nije žrtvovanje


Dvoje ljubavnika, oboje zarobljeni u nesrećnim brakovima, podvrgavaju se bračnoj terapiji, ne bi li odlučili da nastave sa svojim dvojnim životima, ili da započnu novi, zajednički život, napuštajući svoje supružnike
Knjiga „Bračna terapija za ljubavnike“, Dijega de Silve, navodi čitaoca na razmišljanje i postavlja brojna pitanja: Da li ljubav može da opstane ako postane ostvarena i nestane čežnja? Koliko je brak sociološka kategorija, a koliko proizvod osećanja? Naizgled obična ljubavna priča krije poseban mikrokosmos, ali i veliki apsurd oličen u samom naslovu. Autor u romanu ne nudi rešenja i odgovore, ostavlja čitaocu slobodu da sam zaključi navodeći da ljubav nije žrtvovanje već pitanje odgovornosti i vernosti odnosa dve osobe.
- Na natpisima za bračnu terapiju u Italiji stoji da je ona za sve parove, ne samo za one koji su u bračnoj zajednici. Otuda ideja, da i ljubavnici, koji su u duboko strastvenom odnosu, mogu da idu na terapiju, kao par. U današnje vreme sve više smo fokusirani na materijalno i zanemarujemo osećanja. Ne shvatamo da suštinski problem, kada dođe do razvoda nije podela dobara, nego ono što kao ljudska bića unesemo u taj odnos, a to su osećanja. Ljubavnici biraju jedno drugo i vezani su emocijama. Iako se misli da je njihov odnos skriven, često to nije. U Bračnoj terapiji sam sebi dozvolio da razgovaram o osećanjima i komplikovanim ljubavnim situacijama, poigravajući se i sa nervozom unutar veze koja je često smešna. U ljubavi lako postajemo smešni, što je za jednog pisca veoma privlačno - pojasnio je Dijego de Silva.
Pored autora, svoje viđenje romana, na književnoj večeri u Biblioteci šabačkoj, publici predstavili su: Ljubica Arsić - istaknuta srpska književnica, Ana Marković - prevodilac i Zoran Hamović - glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće „Klio“ koji je istakao da prava književnost čitaocima nudi višeslojna tumačenja i ohrabruje.
-Često ne možemo da izađemo na kraj sa svojim osećanjima, a dobra književnost nam to omogućava. Ne dozvoljava da idemo pravolinijski, daje nekoliko slojeva i tumačenja. Posebnu vrstu čitalačke odgovornosti nosi knjiga koja zahteva ponovno čitanje, a to je svakako „Bračna terapija za ljubavnike“. Navodi nas da mislimo kako i danas, bez stresa možemo da sačuvamo ono najplemenitije u nama. Zbog toga je blagotvorna i donosi bliske teme o kojima bismo želeli da razgovaramo i koje su dobre za dušu, ali ne i okolinu - rekao je Hamović.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa