14. mart 2019.14. mar 2019.
Najbolje ocenjena zdravstvena ustanova
Dom zdravlja Bogatić

Najbolje ocenjena zdravstvena ustanova

Po broju usluga Dom zdravlja u Bogatiću je kao poliklinika. U prošloj godini , obavili su oko 160.000 pregleda i 250.000 dijagnostičko terapijskih usluga
Dom zdravlja u Bogatiću dobio je krajem prošle godine akreditaciju na sedam godina. Sa 98,64 odsto odličnih i vrlo dobrih ocena pokazao se kao najbolja zdravstvena ustanova u Srbiji, od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova. Prema rečima Direktora Doma zdravlja Bogatić ,doktora Gorana Makunčevića , ova ustanova obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za 30.000 stanovnika .
-U okviru Doma zdravlja rade Službe zdravstvene zaštite odraslog stanovništva sa hitnim prijemom i medicinskim transportom, kao i izdvojenih pet zdravstvenih ambulanti. Tu su služba ginekologije, pedijatrije, stomatologije, Rentgen dijagnostika sa Labaratorijom, specijalističko konzultativnom službom, patronažnom, pravno ekonomskom i tehničkom službom i voznim parkom, istakao je Makunčević i dodao da u okviru specijalističko konsultativne službe rade specijalisti, psihijatrije, pneumoftiziologije, internista kardiolog, neurolog, a očekuje se i dolazak lekara sa specijalizacije iz oftalmologije.
Po broju usluga Dom zdravlja u Bogatiću je kao poliklinika, a u okviru Ro dijagnostike u narednih nekoliko dana očekuje se početak rada mamografa . U prošloj godini, obavili su oko 160.000 pregleda i 250.000 dijagnostičkoterapijskih usluga.
-Po dolasku na mesto direktora, u Domu zdravlja radilo je 183 radnika, a u poslednje četri godine ustanovu je napustilo 37 radnika. Njihova radna mesta nisu zamenjena. Smanjen je broj medicinskih sestara, te je jako teško organizovati rad službi. Takođe, u protekle dve godine, ustanovu je napustilo i 6 vozača. Krajem maja, očekujemo novi Kadrovski plan koji će biti povoljniji, rekao je Makunčević i dodao da problem predstavljaju i normativi koji se računaju po broju stanovnika, a ne po broju pruženih usluga.
-Svakog prvog u mesecu, po protokolu Ministarstva zdravlja , šaljemo zahteve za doktore, medicinske sestre i rentgen tehničare. Prošli mesec dobili smo saglasnost za prijem jednog doktora i jednog farmaceuta biohemijskog smera, na neodređeno. U narednim danima očekujemo kupovinu dva sanitetska vozila , za potrebe patronažne službe i dijalize. Nadam se da ćemo dobiti saglasnost i za otvaranje Centra za dijalizu. Trenutno se u OB Šabac prevozi 29 pacijenata na dijalizu, a 5 novih pacijenata je u pripremi, kaže Makunčević.
Dom zdravlja u Bogatiću ima dobru saradnju sa Opštinom Bogatić, a zahvaljujući njima, plaćaju određen broj radnika, kao i redovno održavanje opreme i tehnike.
-Saradnja između Doma zdravlja Bogatić i Opšte bolnice Šabac je dobra i funkcionalna, a sastanci između menadžmenta ove dve ustanove, održavaju se redovno. Protekle nedelje, zajedno sa Opštinom Bogatić, aplicirali smo za projekat unapređenja rada patronažne službe pri Ministarstvu za populaciju politiku, a ja se iskreno nadam pozitivnom rešenju, zaključuje Makunčević.

K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa