14. mart 2019.14. mar 2019.
Održano predavanje na temu „Stanje i tedencija u proizvodnji jagodičastog voća“

Najkvalitetnija malina na svetu

Protekle sedmice u Skupštinskoj sali u Bogatiću, u organizaciji Udruženja proizvođača maline i kupine „Mačva“ i prve specijalizovane voćarske zadruga „Zekcir“ Bogatić, održano je predavanje na temu „Stanje i tedencija u proizvodnji jagodičastog voća“. Uz akcenat na uzgoj maline, diskutovalo se sa vodećim stručnjacima o problemima voćarstva. Predavači su bili profesor Aleksandar Leposavić sa voćarskog instituta iz Čačka i diplomirani inženjer poljoprivrede Dejan Sinđić, predstavnik firme „Timac – Agro“.
Prema rečima Aleksandra Leposavića cilj predavanja je da se proizođačima predoči situacija na tržištu, koji su problemi i njihova potencijalna rešenja.
-Rešenja svakako mogu da se pronađu. Ono što je karakteristično za proizvodnju u Srbiji nije u svetskim okvirima. Srbija je već dugo godina lider u proizvodnji, pre svega najkvalitetnije maline na svetu. Nemamo konkurenciju. Zbog unutrašnjih problema koji se dešavaju, u situaciji smo da se u glavnim proizvodnim regionima Republike Srbije više od 60 odsto proizvodnih zasada, nalazi u stanju apsolutne zapuštenosti i samim tim od njih se ne može očekivati neki prinos – istakao je Leposavić i dodao da se očekuje drastičan pad proizvodnje.
Kakvo je trenutno stanje jagodičastog voća prokomentarisao je Milenko Nešić ispred Udruženja proizvođača maline i kupine Mačva.
-Za ovu godinu se predviđa izuzetno niska cena. Ljudi koji se bave ovim poslom uopšte nisu razmišljali o tome koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline. Mi godinama, ne samo u proizvodnji maline, nego i u svim poljoprivrednim proizvodima nemamo merilo koje bi odredilo cenu proizvoda. Cena poljoprivrednog proizvoda mora da zavisi od cene koštanja proizvodnje. Država bi morala da interveniše sa zaštitnim cenama, jer kada smo ih imali bilo je najbolje – istakao je Nešić.

K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa