14. mart 2019.14. mar 2019.
RASPISAN TENDER ZA RENOVIRANjE ŠKOLA  I IZGRADNjU SALE
SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA KOCELjEVA

RASPISAN TENDER ZA RENOVIRANjE ŠKOLA I IZGRADNjU SALE

Bitno je da će biti urađeno sve što treba u Kamenici i sve što treba u Ljuticama- zaključila je Sonja Popović. Predsednik opštine Dušan Ilinčić podsetio je da su vrednosti radova planirani na osnovu projektno-tehničke dokumentacije te da će tender pokazati pravu vrednost i dodao da je reč o državnoj donaciji
Prema najavama opštinskog i rukovodstva OŠ “Mića Stanojlović” renoviranje osmorazredne škole u Kamenici i četvororazredne u Ljuticama je izvesno. Kako je rečeno na prošlonedeljnoj sednici opštinskog veća više od godinu dana trajalo je usaglašavanje i odobravanje ovog projekta od strane Kancelarije za javna ulaganja i on je konačno odobren. Otvaranje ponuda je početkom aprila nakon čega će biti potpisan ugovor i otpočeti realizacija.
Podnoseći izveštaj o finansijskom poslovanju koceljevačke osnovne škole za prošlu i govoreći o planovima za ovu godinu direktorka je istakla da su na ime donacija u 2019, planirani prihodi od 111 miliona dinara, namenjeni za rekonstrukciju pomenutih školskih objekata ali i izgradnju fiskulturne sale u Kamenici. Odgovarajući na pitanja člana veća Radivoja Nikolića o načinu raspodele sredstava namenjenih za renoviranje škola i izgradnju sale ona je rekla da je ukupna cifra 111 miliona te da je predviđeno da u Kamenicu bude uloženo 62 miliona za salu i 34 za rekonstrukciju škole dok će preostali iznos biti utrošen za renoviranje školske zgrade u Ljuticama.
–Bitno je da će biti urađeno sve što treba u Kamenici i sve što treba u Ljuticama- zaključila je Sonja Popović.
Predsednik opštine Dušan Ilinčić podsetio je da su vrednosti radova planirane na osnovu projektno-tehničke dokumentacije te da će tender pokazati pravu vrednost i dodao da je reč o državnoj donaciji.

NAJVAŽNIJI
KVALITETNI RADOVI
Radivoj Nikolić je naglasio da je najvažnije da radovi budu kvalitetni kako se ne bi ponovio scenario od pre nekoliko decenija, kada je kamenička škola poslednji put renovirana, ali nedovoljno kvalitetno, pa je ubrzo nakon toga pao plafon.
–Mi smo one greške koje smo imali prilikom rekonstrukcije prethodnih škola uočili i sve to sada ispravljamo. Javna nabavka je raspisana i kada bude završen konkurs onda ćemo znati i konačnu cifru. Radiće se apsolutno sve na objektima. Biće uređeno dvorište, ograda a biće izgrađena i sportska sala. U školi u Kamenici biće urađeno grejanje a planirano je i bušenje bunara kako bi se rešilo pitanje vodosnabdevanja koje je do sada bilo problematično. I u školi u Ljuticama su planirani kompletni radovi, nova elektro-instalacija, grejanje, izgradnja kotlarnice, ograda...-izjavio je načelnik Odeljenja za opštu upravu i javne službe Radovan Ranisavljević.

ORONULE ŠKOLE ZBOG NEBLAGOVREMENOG
ODRŽAVANjA
U proteklih nekoliko godina na području koceljevačke opštine u potpunosti je rekonstruisano nekoliko školskih objekata. Uglavnom je reč o većim, osmorazrednim školama, dok su one manje, seoske prepuštene propadanju. Zub vremena je učinio svoje, a neblagovremeno održavanje ubrzalo je proces.
Na jednu od takvih podsetila je zamenica predsednika opštine Slavica Ranković koja je postavila pitanje renoviranja i uređenja škole u Družetiću. Ona je ocenila da su zgrada i neposredno okruženje škole u katastrofalnom stanju kada je reč o sanitarnim čvorovima, krečenju, nezatrpanoj septičkoj jami.
–Uloženo je ove godine u ovu školu prilično. U dva navrata je rađena voda i uređena je kompletna struja koja godinama nije rađena. Došli smo u situaciju da u školi radi samo jedna sijalica. Sada je to urađeno. Nastavićemo sa ulaganjima ali mnogo je škola, mnogo obaveza i mnogo godina nije adekvatno održavano i ulagano u male škole. Da je bilo drugačije ne bismo bili u situaciji da moramo da radimo kompletnu struju u Družetiću i dva puta vodu. Kao i u Brdarici, bili smo primorani da uradimo oluke i kompletne limarske radove, pa struja, voda... sve su to veliki radovi i nisu objekti održavani blagovremeno- rekla je direktorka škole Sonja Popović.

INVESTICIJE MENjAJU PROGRAM POSLOVANjA
Na prošlonedeljnoj sednici veće je usvojilo predlog Odluke o izmeni Programa poslovanja JKP “Progres” kojim su predviđene nove investicije u 2019. godini jer je povećana potreba za vodom i ujednačenim, kontinuiranim vodosnabdevanjem.
–Mi pribegavamo daljoj izgradnji i unapređenju vodovodnog sistema. Ove godine planiramo velike investicije. Najpre, istražne bušotine na dve lokacije, bunarske na dubini od 400 metara. Planiramo da uradimo rezervoar za vodu kapaciteta 500 metara kubnih sa adekvatnim potisnim cevovodima i, ako budemo u mogućnosti, da se uradi postrojenje za prečišćavanje vode na jednom bunaru u Svileuvi. Kao šlag na tortu, planiramo da uradimo i sistem za kontrolu i upravljanje koji je, kada je ovaj naš sistem vodosnabdevanja u pitanju, možda i najbitniji, jer smo mi specifičan vodovod koji je na velikom rastojanju bunar od bunara, cevovodi su veliki i bez takvog sistema nećemo biti u mogućnosti da to pratimo i kontrolišemo zbog sve većih potreba kako u industriji tako i u domaćinstvima- rekao je direktor komunalnog preduzeća Dragan Pantelić.
On je dodao da je plan ove opštine da se u budućnosti poveže na sistem “Stubo-Rovni” kako bi na taj način rešila pitanje vodosnabdevanja u narednih sto godina.
–Dotle ćemo da pokušamo naše izvorište da eksploatišemo, da vidimo da li imamo mogućnost za još neki bunar i da zaokružimo ovu celinu vodovodnog sistema. Sve planirane radove bi trebalo da završimo do novembra meseca ove godine. Pred nama je veliki posao- ocenio je Pantelić.
Da se u toku ove godine očekuju velika ulaganja u vodo-sistem, odnosno u stabilizaciju postojećeg vodovoda i ujednačavanja pritiska u mreži, potvrdio je i predsednik opštine Dušan Ilinčić i dodao da je važno odgovoriti povećanim zahtevima za vodom, kako od strane privrede tako i stanovništva.
–Zbog toga se i radi izmena poslovanja preduzeća “Progres” i opština u dobroj meri daje svoj doprinos da se ovaj plan u toku godine realizuje i nadamo se najboljem. Nove istražne bušotine, pravljenje vodnog rezervoara je nešto što će obezbediti sigurnije snabdevanje svih potrošača- smatra Ilinčić.

NEOPHODNA ULAGANjA U
ISTRAŽNE BUŠOTINE
Dokle se stiglo sa istražnim bušotinama u Gradojeviću i da li su bila opravdana ulaganja u njih zanimalo je člana veća Radivoja Nikolića.
Odgovarajući na njegova pitanja predsednik koceljevačke opštine je rekao da su u ovom selu pronađeni mali kapaciteti vode kao i da je opremanje bunara skupo. On je istakao da će u perspektivi izgradnja brane na Tamnavi u Ćukovinama rešiti deo problema u oblasti vodosnabdevanja te da realizacija ovog projekta nije tako daleka.
Direktor “Progresa” smatra da je Nikolić pogrešno ocenio ulaganja u istražne bušotine.
–Moramo, gde god imamo mogućnosti, da obezbedimo i omogućimo zdravu i kvalitetnu vodu za piće, to i učiniti. To svaka opština u državi radi, pa i naša. Količine poput 2-3 litre u sekundi, koje su na izvorištu u Gradojeviću, su za potrebe ovog sela sasvim dovoljne- zaključio je Dragan Pantelić.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa