14. mart 2019.14. mar 2019.
Prvi u državi uvodimo red
PREZENTOVAN PROJEKAT FINANSIJSKOG UPRAVLjANjA I KONTROLE

Prvi u državi uvodimo red

Ovim se iskorenjuje bilo koja vrsta korupcije u javnim poslovima, a otvara se i prostor da svaki građanin vidi šta se tačno dešava u bilo kom segmentu javne uprave u svakom trenutku. Poruka za sve one koji žele da se bave politikom, a ne znaju tačno šta to znači, kao i za one koji bi da menjaju Srbiju, a ne znaju na koji način, ovo je put
Finanskijsko upravljanje i kontrola je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava i Republike Srbije, a grad Šabac je prvi koji će ovo početi da primenjuje i u praksi. Projekat FUK prezentovan je u ponedeljak zaposlenima u Gradskoj upravi.
Kako je naveo gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, primena FUK-a doneće vladavinu prava, iskorenjivanje korupcije i javnost u svim segmentima javne uprave.
-Na ovaj način uvešćemo red u sve javne poslove. Nama je ovo važno da pokažemo da je moguće u Srbiji uvesti red. Svi koji žele da se bave politikom treba da znaju da je to jedino na ovaj način ispravno i po zakonu. Ovim se iskorenjuje bilo koja vrsta korupcije u javnim poslovima, a otvara se i prostor da svaki građanin vidi šta se tačno dešava u bilo kom segmentu javne uprave u svakom trenutku. Poruka za sve one koji žele da se bave politikom, a ne znaju tačno šta to znači, kao i za one koji bi da menjaju Srbiju, a ne znaju na koji način, ovo je put. Nama je ideja da se propišu sve procedure koje postoje u ovom trenutku u gradu, kao i njihov put od početka do kraja, ali i rokovi u kojim javni poslovi moraju da se završe. To je obaveza dobre i efikasne uprave i ono što Grad Šabac radi, rekao je gradonačelnik Zelenović i istakao da se svi zaposleni u javnoj upravi moraju ponašati efikasno, odgovorno i u skladu sa zakonom.
Slobodan Ilić, rukovodilac Radne grupe za FUK naveo je da za Grad ovo znači znatno bolje upravljanje finansijskim sredstvima poreskih obveznika, a ubuduće stalno unapređenje kvaliteta usluga koje se pružaju građanima. Takođe je rekao i da će službenici koji su zaposleni u Gradskoj upravi dobiti mnogo kvalitetniji alat za obavljanje svojih poslova.
-Čitav ovaj projekat u svojoj realizaciji doprinosi mnogo većoj efektivnosti i efikasnosti produktivnosti rada. Postoje nagoveštaji Državne revizorske institucije da će krenuti u kontrolu efektivnosti i efikasnosti trošenja javnih sredstava po jedinicama lokalne samouprave, ovo je direktan odgovor na budući rad DRI po gradovima i opštinama u Srbiji, naveo je Slobodan Ilić.
Prezentaciji je prisustvovala i Kristina Milošević, jedna od dvoje opozicionih odbornika u Skupštini Gornjeg Milanovca. Istakla je da se u Šabac dolazi po primere dobre prakse.
-Sa Nebojšom Zelenovićem imamo odličnu saradnju. Mi u drugim gradovima ne treba ništa ni da izmišljamo ni da razmišljamo na koji način ćemo funkcionisati. Možemo samo da primenimo ono što se radi u Šapcu i da se tako radi i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji, smatra Kristina Milošević.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa