19. maj 2011.19. maj 2011.
FINANSIRANjE LOKALNIH SAMOUPRAVA

KOJI MODELI FINANSIRANjA LOKALNE VLASTI DANAS EGZISTIRAJU

Kada se govori o funkcionisanju lokalnih samouprava, svakako da važan, ako ne i najvažniji segment u tom procesu zauzima i način njihovog finansiranja. Na osnovu načina finansiranja lokalnih samouprava može se konstatovati u kojoj su meri one samostalne, i kakva je priroda političkog sistema u kome one funkcionišu. Sistem lokalnih finansija kao i način ubiranja poreza, zavise od tradicije lokalnih samouprava, prirode političkog sistema, stepena ekonomskog razvoja, kao i odnosa nižih i viših organa vlasti.
Danas u svetu, u praksi egzistiraju tri modela finansiranja lokalnih vlasti.
Prvi model finansiranja lokalnih vlasti obuhvata države sa razvijenom lokalnom samoupravom, u kojima su lokalne vlasti, zadržale primat u sakupljanju poreza, i imaju samostalnost u raspolaganju finansijama. To je slučaj sa Velikom Britanijom, SAD-om, skandinavskim zemljama i Japanom. U ovom slučaju se radi o finansijskoj nezavisnosti lokalnih vlasti.
Drugi model karakteriše relativno centralizovan sistem gde država ubira najveći deo poreza. Deo tako ostvarenog poreza država prenosi lokalnim vlastima, i u ovom slučaju radi se o delimičnoj finansijskoj autonomiji lokalnih vlasti. Ovaj model finansiranja lokalnih vlasti danas funkcioniše u Francuskoj, Holandiji, Danskoj i Belgiji.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa