21. mart 2019.21. mar 2019.
Foto: Narodni muzej Šabac

Foto: Narodni muzej Šabac

Predavanje u Narodnom muzeju o Mileni Pavlović Barili

Između mode i umetnosti

Jednim jedinim okom
videli smo svetove, tvrde i sive puteve
vode što mru od žeđi.
Zbog toga, oni koji ne saznaše,
okovaše nas, misleći da nas imaju.
Ali naš je život bio sigurniji nego busola -
Jer mi bejasmo deca Sokola
Predavanje "Između mode i umetnosti" izazvalo je veliko interesovanje šabačke publike. Jednu od najzanimljivijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata i jedinu Srpkinju koja je ilustrovala naslovnicu prestižnog magazina "Vog", mladi istoričar umetnosti i mode Stefan Žarić predstavio je prisutnima kroz ilustracije visoke mode. Od art dekoa i “ludih 20-ih” u Beogradu, preko Minhena, Pariza, do Njujorka, Milena je živela i stvarala modu.
-Kroz primer naše velike umetnice Milene Pavlović Barili možemo da se upoznamo sa naučnim principima bavljenja modom, odnosno kako modu možemo da shvatimo kao vid umetnosti. U Srbiji je ovo pitanje problematizovano zbog estrade koja anulira estetske kriterijume mode. Sa druge strane, važno je da širimo znanje i ukažemo na značajne epizode iz naše istorije. Kao što je nekada bila Barili, danas je Roksanda Ilinčić, naša modna dizajnerka koja oblači Kejt Midlton, Mišel Obamu. Posedujemo potencijal koji može naučno i muzejski da se prezentuje, a samim tim doprinese boljem razumevanju fenomena mode u našem društvu - naveo je Žarić i pojasnio da je stvaralački opus Milene Pavović Barili pogodan je za slojevito tumačenje kroz prizmu interdisciplinarnosti.
Kombinujući klasičnu evropsky slikarsky tradiciju sa tendencijama tadašnje visoke mode, Milena je ostavila prepoznatljiv stvaralački trag u istoriji nacionalne umetnosti. Povezanost modnog dizajna, ilustracije i fotografije uz kreatorsku crtu Žana Patua, Pola Poarea, Elze Skjapareli, Kristobala Balensijage sa kojima je imala priliku da srađuje uticali su na njen umetnički senziblitet koji je došao do izražaja u modnom časopsu „Vog“.
-Iste godine kada je bila premijera prvog filma u boji „Čarobnjak iz Oza“, Milena odlazi u Ameriku. Zanimljiva je paralela, jer glavna protagonistkinja Doroti svoju ličnost transformiše upravo uz pomoć jednog odevnog predmeta, čuvenih crvenih cipelica. Ovim upućuju na to da je upravo moda ta koja može da utiče na čoveka, odvede ga na drugo mesto. Tada i naša umetnica odlazi u Njujork i „Svet sutrašnjice“. Za „Vog“ radi do kraja svog života, odnosno 1945 godine. Jedina naslovnica koju je uradila umetnica sa ovih prostora je upravo rad Milene Pavlović Barili. U pitanju je devojka u plavoj venčanici. Iako je lik umetnice, to nije autoportret, a nastao je tokom saradnje sa čuvenom modnom fotografkinjom Toni Frisel - rekao je Stefan Žarić.
Gostovanjem mladog istoričara umetnosti Stefana Žarića i predavanjem o visokoj modi u stvaralaštvu Milene Pavlović Barili Narodni muzej Šabac započeo je ciklus "Širimo znanje“.
-Šapčanke i Šapčani će imati priliku da kroz predavanja koja organizujemo prošire i dopune svoja znanja. Namera ovog ciklusa je da ponudimo znanje naših kustosa, onih koji već dugi niz godina predano rade i da predstavimo njihova saznanja i teme istraživanja, ali i gostujućih stručnjaka, čija znanja izazivaju nove pomake u tumačenju pojava kojima se bavi i naš Muzej. Naš prvi gost, Stefan Žarić, ozbiljno se bavi istorijom mode na ovim prostorima i predstavlja ono što je podmladak naše nauke. Znanja su dobra kada govore iz iskustva, a čini mi se ponajbolja kada govore iz mladosti, jer tada smelo postavljaju pitanja i ostavljaju odgovore otvorenim - istakla je direktorka Narodnog muzeja Nela Tonković i dodala da predavanjima muzej ispunjava jednu od osnovnih misija, edukaciju.
Ciklus "Širimo znanje" odvijaće se dinamikom od dva predavanja mesečno. Predavanja su zamišljena kao živa komunikacija između predavača i publike, tokom koje će publika biti u prilici da postavlja pitanja i iznosi komentare, te na taj način formira svoje stavove u vezi sa aktuelnom temom.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa