21. mart 2019.21. mar 2019.
Stvaranje uslova  za bolji život
Održana šesta ppanel debata u organizaciji
„Asocijacija Duga“

Stvaranje uslova za bolji život

Panel debata na temu „Učešće građana u sprovođenju lokalnih akcionih planova LAP za mlade – javna rasprava “ u organizaciji Asocijacije Duga, održana je proteklog utorka u Muzeju šabačkih Jevreja. Govorilo se o tome na koji način građani mogu uticati na sprovođenje lokalnih akcionih planova, a u toku debate predstavljen je i LAP za mlade grada Šapca.
Panelisti su ovaj put bili Dragana Milosavljević, predstavnik Odeljenja za društvene delatnosti GU Šabac, Nataša Lazović, predstavnik Kancelarije za mlade i Miroljub Nikolić, predstavnik organizacije „Karitas“, a moderator Igor Marsenić, Član gradskog veća koji je istakao važnost debata.
-One nisu značajne za našu zajednicu samo zbog mogućnosti da u ovakvom društvu imamo prostor slobode u kojem možemo da razgovaramo i građani mogu da postavljaju pitanja i generalno da budu upoznati sa načinom kako funkcioniše naša zajednica i naš grad. Oni su važni između ostalog zbog toga što se govori o mnogim stvarima, o mnogim terminima koji su deo javnih politika, a o kojim ljudi ne znaju puno, između ostalog i o lokalnim akcionim planovima – istakao je Marsenić i dodao da je ono što govori o otvorenosti grada činjenica da je Kancelarija za mlade predstavila lokalni akcioni plan za uključivanje mladih, sa dodatnim izmenama koje je podržao program za Populacionu politiku Ujedinjenih nacija.
Kancelarija za mlade u saradnji sa Asocijacijom Duga, a uz podršku populacionog fonda Ujedinjenih nacija sprovodi dopunu LAP-a za mlade kroz projekat„ Povećanje vidljivosti problema mladih iz vunerabilnih populacija“.
-Naš zadatak je zapravo da unapredimo položaj mladih Roma, dece i mladih koji žive i rade na ulici, a nisu uključeni u sistem obrazovanja. Cilj nam je bio da oformimo ekspertski tim od osam članova za dopunu strategije za mlade, odnosno LAP-a – istakla je Nataša Lazović.
Na šestoj od osam panel debata prisustvovali su i gosti iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.
-Zadovoljstvo nam je što smo prisustvovali debati u Šapcu i zajedno sa Asocijacijom Duga i Kancelarijom za mlade, podržali inicijativu koja se sprovodi na reviziji LAP-a. Ideja inicijative jeste da LAP koji do sada nije uključivao ranjive kategorije sada to uradi. Samim tim, plan je da se dalje radi na njihovom osnaživanju i stvaranju uslova za bolji život – istakla je Jovana Petrović, predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.
K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa