28. mart 2019.28. mar 2019.
Uz burnu raspravu, usvojen Statut grada
ODRŽANA 29. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Uz burnu raspravu, usvojen Statut grada

Duže od četiri sata trajala rasprava o prve dve tačke. Na predlog Statuta pre skupštinske procedure, saglasnost dalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
Odbornici Skupštine grada Šapca u utorak su zasedali 29. put. Na dnevnom redu bile su 22 tačke od kojih je najvažnija bilo usvajanje predloga Statuta Grada. Dopunom dnevnog reda na glasanje su stavljena i postavljenja direktora JKP “Toplana Šabac”, Apoteke “Šabac” i JKP Regionalna deponija “Srem – Mačva”.
Duže od četiri sata trajala je rasprava o prve dve tačke. Govorilo se o brojnim temama, najmanje o onome što je bilo na dnevnom redu.
-Tako izgleda slobodan parlament. Svako ima pravo da kaže ono što zna, ili misli da zna. Građani su danas mogli da vide da se diskurs Srpske napredne stranke nije pomerio ni za milimetar. Nismo mogli da čujemo ni jednu ideju kako da se unapredi život građana Šapca, sem što se ustanovilo da sam ja problem i da bi valjda bilo mnogo bolje da me nema, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Statut grada Šapca donet je 2008. godine, a menjan je 2016. godine. Razlog za donošenje novog su obimne izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koje su donete prošle godine. Na predlog Statuta pre skupštinske procedure, saglasnost je dalo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
-Pored izmena Zakona o lokalnoj samoupravi još jedan razlog za donošenje novog Statuta je i donošenje niza sistemskih zakona, kao što su Zakon o odbrani, Zakon o vodama, koji zadiru u nadležnosti gradonačelnika, Gradskog veća i Skupštine grada. Sve je to inkorporirano u naš nacrt Statuta. Smatram da su dve najvažnije novine javna rasprava i definisanje mesnih zajednica. Javna rasprava je prethodnim Statutom bila predviđena kao mogućnost, a sada je definisana kao obaveza. To će doprineti transparentnosti i većem učešću građana u donošenju odluka koje će se usvajati na Skupštini. Jasnije i preciznije su pozicionirane mesne zajednice, nadležnosti saveta i predsednika MZ. Jako je veliki broj sporova i postupaka vođen pred Ustavnim sudom upravo zbog nepreciznosti koje su proizašle iz Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno Statuta. Sada je sve precizirano i nadamo se da do takvih problema više neće dolaziti, istakao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.
Iako je Statut dobio saglasnost Ministarstva odbornici SNS su ipak imali primedbe na ovaj akt. Zamerke su se odnosile uglavnom na Član 57 kojim su određene nadležnosti gradonačelnika.
-Statut predviđa da se gradonačelnik stara i o izvršenju budžeta i o svemu ostalom. Na ovoj sednici smo ukazali i na neke propuste zbog kojih će građani Šapca biti na gubitku. Pre svega nije se apliciralo na vreme i na najbolji način da se dobiju sredstva za rekonstrukciju bolnice. To je direktna odgovornost gradonačelnika i Gradskog veća. Druga bitna stvar je stadion za 10.000 gledalaca koji će dobiti Loznica, a ne Šabac. UEFA, preko Fudbalskog saveza Srbije gradi vrhunski stadion, uslov je bio da je 100 kilometara udaljen od aerodroma i doneta je odluka da se gradi u Zapadnoj Srbiji. Propustili smo tu priliku, a od stadiona bismo imali višestruke koristi. Pored naše dece dolazile bi različite selekcije iz zemlje i inostranstva, rekao je odbornik SNS dr Aleksandar Peranović.
Dok se vodila polemika oko rekonstrukcije Opšte bolnice direktor ove ustanove dr Slobodan Popović je u jednom trenutku sa govornice pokazivao fotografije gradonačelnika u zgradi RTS-a, ispred Predsedništva i u Lučanima. Nakon toga gradonačelnik je izjavio da je to priznanje da projekat rekonstrukcije nije odobren zbog njegovog opozicionog delovanja. Sa druge strane Popović tvrdi da je projekat vraćen na doradu, ali nije ponovo poslat Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima. Kao primer je naveo Loznicu kojoj je projekat više puta vraćan i istakao da su ga oni dorađivali dok im sredstva nisu odobrena.
Veliki deo rasprave odnosio se i na dešavanjima na protestima i ulazak demonstranata u zgradu RTS-a. Opozicioni odbornici su gotovo svaki izlazak za govornicu koristili da kritikuju pojavljivanje gradonačelnika u Beogradu, ali i na lokalnim izborima u Lučanima.
-Gradonačelnik se u svom tridesetominutnom izlaganju bavio stvarima vezanim za republički nivo, protestima, a najviše Aleksandrom Vučićem. Izbori im ne odgovaraju, jer nemaju podršku naroda, rekao je Peranović.
Gradonačelnik Zelenović smatra da protesti koji traju četiri meseca unazad u više od 100 gradova i opština Šabac svrstavaju u red civilizovanih gradova, zbog toga što se “protestima brane slobode i prava građana”.
-Te slobode i prava Vučić kao diktator ruši svakog dana. Zarobio je sve medije i zloupotrebio sve institucije. Mi u gradu imamo ozbiljan problem. Zbog mog opozicionog delovanja Šabac je gurnut u stranu. Duguje mu se 30 miliona evra. Ne može da se uđe u projekat rekonstrukcije bolnice, nema auto-puta. Ipak, građani Šapca ne moraju da brinu. Na računu grada u ovom trenutku je 996 miliona dinara. Imamo 12 novih investitora u gradu. Niko ko stvarno traži posao nema problem da ga nađe. Šabac neće osetiti ovo zlo koje nam je nanela Vlada Republike Srbije, jer grad ima dovoljno novca da se sa tim izbori. Pravo koje imamo na svoj novac tražićemo pred svim nadležnim organima, istakao je gradonačelnik Zelenović.
Pored Statuta grada na sednici je usvojen i predlog rešenja o davanju saglasnosti na Statut JKP “Vodovod Šabac”. Podršku većine odbornika dobio je i Pravilnik o načinu, postupku i kriterijumima za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama na teritoriji grada.
Milena Bogavac, dosadašnji vršilac dužnosti direktora Šabačkog pozorišta imenovana je na ovu funkciju na period do jedne godine. Takođe, za direktora JKP “Toplana Šabac” imenovan je Slobodan Jerotić, na period od četiri godine.
Dosadašnji direktor Apoteka “Šabac” dr Pantelija Stojinović podneo je ostavku, a na tu funkciju imenovana je Tatjana Gajić, diplomirani farmaceut i to na period ne duži od šest meseci.
Regionalna deponija Srem-Mačva takođe je dobila novog v.d. direktora. Na to mesto je imenovan Rade Živković diplomirani inženjer tehnologije iz Šapca.
Data je saglasnost na promenu sedišta Turističke organizacije Šapca. Iako se već neko vreme nalaze u Gospodar Jevremovoj br. 23 sada su se stekli i zakonski uslovi da sve njihove aktivnosti budu prebačene na ovu adresu. Takođe, na istoj sednici usklađen je i Osnivački akt TOŠ-a u skladu sa promenom sedišta.
Usvojen je i Izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Šapca za 2018. godinu. Izmenom i dopunom Odluke o držanju domaćih životinja novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000 dinara ako vodi psa bez povoca i korpe na njušci. Korpa je obavezna samo za pse više od 40 centimetara.
Imenovana je Komisija za dodelu Aprilskih nagrada. Predsednik komisije biće gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Utvrđena je visina iznosa nadoknade za rad prinudno postavljenog profesionalnog upravniika u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada.
Nijedna škola se neće ugasiti
Usvojene su i odluke o mreži javnih osnovnih škola i o mreži javne predškolske ustanove na teritoriji Šapca. Kako je objasnila Jelena Ristić, saradnik za poslove obrazovanja gradonačelnika, obe odluke su donete na osnovu Uredbe o kriterijumima za donošenje akata o mreži javnih predškolskih ustanova i akata o mreži javnih osnovnih škola.
-Usvojena Mreža javnih osnovnih škola podrazumeva da se poštovao princip jednakosti prava i dostupnosti obrazovanja svoj deci. Sa tim u skladu je ispunjen osnovni statusni uslov da svaka škola ima ili 480 učenika ili 16 odeljenja. Nijedna matična škola ni odeljenje neće biti ugašeno. Kada je u pitanju Predškolska ustanova “Naše dete”, koja na teritoriji grada obavlja delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja za decu od šest meseci do polaska u školu, sve što je urađeno kada je u pitanju ova mreža je sa principima i osnovnim ciljevima predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i u skladu sa potrebom za optimalnim korišćenjem raspoloživih resursa Grada i te ustanove u našem gradu. Pripremni predškolski uzrast, program “Krenimo sa tri” i rad sa mešovitim grupama moći će da se sprovode na seoskom području tako što će se organizovati punktovi, navela je Jelena Ristić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa