28. mart 2019.28. mar 2019.
Podrška najpotrebnija
Obeležen Međunarodni dan
osoba sa Daunovim sindromom

Podrška najpotrebnija

Udruženje „Da budemo svi jednaki“ je 21.marta u saradnji sa OŠ „Sveti Sava“, obeležilo Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom. U Hramu Svete Trojice podrška je pružena druženjem, psihološkim savetovanjem za roditelje, likovnim radionicama za decu, liturgijom, a pre svega obuvanjem šarenih čarapa.
Dvadeset i prvi mart izabran je jer simbolizuje tri kopije hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe sa Daunovim sindromom, a šarene čarape podsećaju na hromozome i podstiču na prihvatanje različitosti. Na ovaj dan rešili smo da zajedno sa logopedima, defektolozima i stručnim osobljem koje radi sa decom sa posebnim potrebama, pružimo podršku– istakla je Katarina Ivanović, predsednica Udruženja „Da budemo svi jednaki“.
Obeležavanju ovog dana, pridružio se i evropski Centar za ekologiju, u čije ime je doktor Dejan Pavlović istakao da je osnovni cilj povećanje vidljivosti svih osoba sa invaliditetom, a posebno dece sa smetnjama u razvoju.
-Potrebno je da svi kao društvo podignemo nivo osetljivosti na njihove probleme, da im omogućimo bolje uključivanje u sve društvene tokove i omogućimo pristupačnije obrazovanje i zdravstvenu negu. Želimo da stvorimo bolje šanse za što kvalitetniji život. Ono što je jedan od dva osnovna uslova za realizaciju toga jeste da svim roditeljima bude priznat status negovatelja i da im u skladu sa tim država prizna radni staž i omogući mesečno primanje novčane nadoknade u visini Republičkog minimalca. Druga neophodna stvar je da se na nivou grada obezbedi veći broj ličnih pratilaca – istakao je doktor Dejan Pavlović, predstavnik evropskog Centra za ekologiju i saradnik Udruženja „Da budemo svi jednaki“.
Zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ svakodnevno rade sa decom sa Daunovim sindromom, a koliki značaj za njih predstavljaju manifestacije ovakvog tipa objasnila je ovom prilikom Jelena Đurđević, defektolog.
- Trudimo se da ih uključujemo u što veći broj aktivnosti koje su povezane sa situacijama u realnom životu jer je za njih od najvećeg značaja upravo socijalna integracija. Organizujemo izlaske u grad, i posećujemo različite kulturne ustavnove, što se pokazalo kao odličan način približavanja deci svega što se dešava u realnom životu – istakla je Đurđeviđeva i dodala da je izlazak iz učionice za njih od najvećeg značaja, na koji oni posebno dobro reaguju.
Osobe sa Daunovim sindromom mogu imati poslove i biti produktivni članovi društva. Žele da budu tretirani kao drugi i imaju veoma izraženu socijalnu inteligenciju i empatiju. Često se suočavaju sa zdravstvenim problemima kao što su srčane mane, loš imunitet, slab vid i sluh i imaju spektar emocija kao i svi drugi.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa