28. mart 2019.28. mar 2019.
SPOMEN SOBA – MUZEJ U MALOM
dve decenije od bombardovanja

SPOMEN SOBA – MUZEJ U MALOM


Dvadeset godina od agresije NATO na Jugoslaviju, odnosno Srbiju. U kasarni “Cerski junaci” u Šapcu održana jedna od svečanosti u Šapcu – pomen stradalima od agresije. Komandant jedinice u ime svih položio venac u novootvorenoj spomen sobi
Ove godine navršilo se dvadeset godina od sramne NATO agresije na Jugoslaviju, najviše na Srbiju. Sećanja na stradale u ovoj agresiji organizuje Komanda garnizona Šabac u svojoj kasarni “Cerski junaci”. To je već tradicionalno sećanje na nevino stadale žrtve kome uvek prisustvuju rodbina poginulih, predstavnici crkve, grada, boračke organizacije, vojni penzioneri, predstavnici Narodnog muzeja, druge organizacije i brojni građani.
Svečanost je počela odavanjem pošte stradalima minutom ćutanja. Sve prisutne na ovom pomenu najpre je primio komandant jedinice potpukovnik Siniša Marinković. On je kratko podsetio prisutne na nemili događaj koji obeležavamo a zatim je sve prisutne uputio u novootvorenu spomen sobu za koju su i prisutni iz Narodnog muzeja u Šapcu izneli visoko mišljenje.
Novootvorena spomen soba je, po onome što se vidi, u pravom smislu reči muzej u malom. Viševremenski trud starešina koje su radile na uređenju spomen sobe u potpunosti se isplatio. Baš na godišnjicu bombardovanja od pre dvadeset godina sve prostorije spomen sobe su otvorene i za građane. U nekoliko prostorija prikazani su ratni događaji od pre dvadeset godina, istorija ove jedinice, istorija Šapca i okoline, znamenitosti Šapca i znameniti ljudi ovog kraja. U odeljenju posvećenom stradalima od agresije izložene su njihove fotografije i imena, kao i fotografije dela grada koji je bombardovan. U holu spomen sobe, to je zanimljivo, prikazane su istorijske znamenitosti grada kao i imena i dela znamenitih ljudi. Takođe, u jednom odeljenju, prikazana je istorija jedinice – pontonira, zatim značajne aktivnosti jedinice od opšteg značaja, velike vojne vežbe u kojima su učestvovali u zemlji i inotranstvu dr.
Po razgledanju eksponata spomen sobe visoko svoje mišljenje o ukupnom sadržaju izneli su i predstavnici Narodnog muzeja.
Retka je, ako ne i jedina, spomen soba ovakvog sadržaja i uređenja u garnizonima Srbije. Zainteresovani građani, rekoše nam u garnizonu, mogu organizovano i pojedinačno da posete ovu postvku u spomen sobi, uz prethodnu najavu. Poseta je besplatna.
Većina starešina ove jedinice nekoliko meseci su uložili mnogo truda da ova spomen soba u svemu odgovori nameni. I uspeli su u tome. Među brojnim starešinama koje su dale svoj doprinos da ova spomen soba bude ovo što sada jeste, izdvojili smo nekoliko imena, a to su Aleksandar Đurić, Dragoslav Bodlović, Banko Popović, Darko Krajčinović i komandiri svih jedinica.
Tokom svečanosti, u ime svih organizacija i pojedinaca, komandant jedinice potpukovnik Siniša Marinković, položio je u spomen sobu venac.
Otvaranjem ove veličanstvene spomen sobe ova jedinica i grad Šabac priključili su se opštem obeležavanju dvadesete godišnjice od nehumane agresije NATO alijanse na Srbiju.

S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa