28. mart 2019.28. mar 2019.
Fleki u čast
„Zvuk znak zrak“ i Kc Šabac u Parizu

Fleki u čast

Projektom "Zvuk, Znak, Zrak ", šabački Kulturni centar predstaviće se u Srpskom kulturnom centru u Parizu od 5.aprila do 13. maja. Ovo je prvo predstavljanje Kulturnog centra izvan granica države i otvara nove mogućnosti za promociju srpske kulture i prezentaciju mladih umetnika, kao i prilika da se na nov način sagleda stvaralaštvo, životna filozofija slobodnog duha kakav je bio Miomir Grujić Fleka.
- Prethodne godine obeležili smo 55 godina postojanja i rada, kada nam je i odobren projekat „Zvuk, znak, zrak“ od strane Ministarstva kulture. Mislim da ćemo na ovaj način pored redovnih aktivnosti Kulturnog centra na najbolji način predstaviti grad i Srbiju - navela je direktorka Kulturnog centra Sonja Petrović Jagić.
Autorka projekta Katarina Janković Popović uz Mariju Ratković osmislila je i umetnički dizajnirala postavku. Režiju dokumentarnog filma „Fleka-Glas andergraunda“, potpisuje Darko Pavlović. Program je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
- Projekat je podrazumevao i dokumentarnu izložbu posvećenu Fleki. Jedan deo postavke u Narodnom muzeju u Šapcu činili su i slikarski radovi, Važan segment multimedijalnog projekta je i film koji je realizovan 2017. godine uz podršku brojnih saradnika. Umetnik Đurađ Stevanović je oslikao prolaz u Gospodar Jevremovoj ulici koji je nazvan po Fleki. Ne treba zaboraviti ni porodicu koja nam je ustupila dokumentaciju - istakla je autorka projekta Katarina Janković Popović.
Miomir Grujić Fleka, bio je specifična figura šabačke i beogradske progresivne scene 80-tih i 90-tih godina XX veka. Kao magistar slikarstva i multidisciplinarni umetnik čija je kompleksna umetnička praksa zastupljena u svim važnijim istorijama savremene umetnosti post-jugoslovenskog prostora ostavio je značajan trag u okviru andergraund scene.
- Ono što ovu postavkuu čini posebnom je njen multimedijalni sadržaj. Sastoji se od do sada neizlaganih radova, redizajniranih stranica „Omladinskih novina“ u kojima je Fleka radio, kolaža njegovih tekstova, dokumentarnih fotografija, slikarskih radova i novinarskog u dnevnom listu „Danas“, koji su stilizovani. Njima smo posvetili posebnu pažnju. Deo postavke su i lične stvari, memorabilije, kasetofoni i arhiva radio emisije „Šišmiš“ po kojoj je najpoznatiji široj javnosti. Crvena nit koja se provlači u stvaralaštvu i životu Miomira Grujića Fleke je suštinska filozofija poimanja andergraunda kao stanja svesti koja diktira vreme i potrebu pojedinca da istraži svoju individualnost - rekla je autorka izložbe Marija Ratković.
Iz rada i angažovanja Fleke mogu se čitati i tumačiti tadašnje društvene, političke, kulturne prilike kojih je bio svedok. Uvidom ličnu arhivu autorka i saradnici projekta objedinili su život i stvaralaštvo avangardne ličnosti. Multimedijalna postavka koja obuhvata izložbu, projekciju filma „Glas andergraunda“ i debatu, omaž je umetniku.
- Film je važan jer predstavlja multimedijalni spomenik mentalnom gorostasu, kakav je bio Fleka. Ovo je prvi dokumentarni film o njemu i zbog toga je okupio veliki broj njegovih savremenika i saradnika, koji su govorili o zajedničkom radu, vremenu u kom su odrastali, stvarali. Sve to film čini interesantnim video žurnalom istorije umetnosti sa kraja XX veka i prostor Jugoslavije, Srbiju, Beograda i Šapca. Izazov je bio da rekonstruišem neverovatnu priču o Fleki i nakon realizacije ne znam da li sam u tome uspeo. Sve ovo posmatram kroz svoje iskustvo od pre dvadesetak godina, kada je bio jedna od nezaobilaznih figura grada i našeg odrastanja. Kroz, pre svega, multimedijalna delovanja spoznavali smo novu muziku. Bili smo uvereni da promišljamo dobro, jer smo to činili paralelno sa onim što je Fleka radio - pojasnio je Darko Pavlović, reditelj filma.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa